En del av

Krönika: Kvinnor måste kunna ha barn – och en karriär

28 mar, 2022 
AvKlara-Maria Mach
Mamma och barn
”Det räcker inte med att vara bästa mamman, vi ska även vara bästa partnern, bästa vännen och bästa kollegan.”
Klara-Maria Mach är programledare för podden Päronsnacket och resonerar om varför kvinnor måste kunna ha barn och en karriär.
Annons

Det här är en krönika. Eventuella åsikter eller tankar är skribentens egna

Att bli mamma är en stor och fantastisk omställning. Men går det verkligen att kombinera med en karriär? Hur blir balansen? Jag hade så många frågor som snurrade i huvudet innan jag blev mamma. Det visade sig att jag inte var ensam om dessa.

Se även: Sandra Beijer om mammarollen

Sandra Beijer: Alla måste få vara mamma på precis det sätt de villBrand logo
Sandra Beijer: Alla måste få vara mamma på precis det sätt de vill

Innan jag fick min son hade jag många tankar som gav mycket ångest och oro. En oro för kanske ännu ett missfall eller för hur det ska gå med min karriär när jag val blir mamma.

Förlossningsvård, mom-shaming och hur man accepterar barnens bonusmamma

Jag har förstått i efterhand att dessa tankar inte är ovanliga men att det finns en outtalad press från samhället som gör att gravida inte alltid ser fram emot att kombinera föräldraskap med karriär. Jag personligen kände även en press att ständigt prestera och ligga på topp i alla avseenden. För mig tog det tid att acceptera min nya roll och liv.

Annons

Det är först nu, 10 månader efter förlossningen, jag verkligen kan säga att det blir vad man gör det till. För visst, det blir annorlunda men den nya situationen är faktiskt ganska magisk.

Klara-Maria Mach med sin son
Klara-Maria Mach driver podden Päronsnacket. Här är hon tillsammans med sin son Theo.

Om att kombinera föräldraskap med karriär

Trots att flera kvinnor har gått i dessa skor kände jag mig ensam i mina tankar. Får jag verkligen tänka att jag fortfarande vill ha en karriär när jag blir mamma? Jag upplever att frågan är känslig och tabubelagd. Det måste vi ändra på! Vi mammor har absolut möjlighet att satsa på våra karriärer samtidigt som vi skaffar barn. Jag tror vi behöver ha en öppen och ärlig dialog mot oss själva, vår arbetsgivare och vår omgivning. Vill du arbeta så går det. Du kanske kan arbeta deltid eller i alla fall några timmar? Jag delade föräldraledigheten med min partner så att vi arbetade och var föräldralediga olika dagar i veckan. Det passade var familj. (Jag vill dock poängtera att du inte ska jobba om du känner dig tvingad, bara om du orkar och vill. Som småbarnsförälder finns inte alltid orken eller den fokus som krävs for jobb, så var snäll mot dig själv och satsa i så fall på att vila!)

Annons

Det räcker inte med att vara bästa mamman, vi ska även vara bästa partnern, bästa vännen och bästa kollegan. 

Att tänka på sig själv under föräldraledigheten är svårt, men det är en viktig faktor för att orka med första tiden. Det bästa tipset jag har är att sätta upp realistiska mål, precis som när du vill satsa på karriären som nybliven förälder. Perfektionismen lever i många av oss. Det räcker inte med att vara bästa mamman, vi ska även vara bästa partnern, bästa vännen och bästa kollegan. En kombination av dessa förväntningar är svår att uppfylla och tyvärr är det många som blir sjukskrivna under småbarnsåren. Något som jag fått lära mig de senaste 10 månaderna är att “knappt godkänt” i de olika rollerna är helt okej. Det viktigaste är att inte glömma bort sig själv och sitt mående. Mår inte du bra blir du varken en bra förälder, partner eller kollega. Jag tycker att du ska skapa utrymme för att ta hand om dig själv och prioritera sådant som ger dig energi.

Arbetslivet före och efter föräldraskapet

Med din nya roll som förälder kommer du inte ha möjlighet att arbeta på exakt samma vis som tidigare. Det är svårt med kombinationen i början och därför behöver målen vara realistiska. Då jag och min man delade upp föräldraledigheten var min arbetstid begränsad, vilket krävde bättre fokus när tiden för jobb fanns. Jag märkte att jag behövde avsatt tid och struktur för att klara av kombinationen. Därför satte jag in pass i kalendern så jag hade avsatt tid för jobb- respektive fritidsaktiviteter. Sätt fokus på att klara av en bestämd aktivitet under dagen eller veckan och släpp resten som kommer upp. Alla andra uppgifter blir en bonus OM det finns tid över. Jag tror det är vanligt att vi ställer för höga krav på oss själva och planerar in många aktiviteter. När vi inte lyckas bocka av dessa blir vi stressade. Jag gjorde samma misstag i början.

Efter de insikter som hjälpt mig i kombinationen föräldraskap och karriär vill jag påminna er om att inte glömma bort att njuta av er mammatid. Det är en magisk tid och en känsla som inte går att beskriva.

Jag hoppas mina insikter kan hjälpa dig på din resa framåt. Stort lycka till med din kombination av karriär och föräldraskap!

Foto: Isak Gudnason, TT

Annons