En del av

Camilla Läckbergs uppmaning: Ge barnen en stressfri förälder i jul

06 dec, 2022 
Ebba S. Dahlman
FotografPontus Orre/Aftonbladet
Så här i juletid är det många föräldrar som stressar upp sig kring pynt, logistik och klappar.
Nu belyser författaren Camilla Läckberg en viktig aspekt – jämställdhet!
”Men trots det känner jag pressen som kvinna, som mamma, inte bara leverera, utan överleva”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.
Annons
Camilla Läckberg om näthatet: "Kallade min man toyboy"Brand logo
Camilla Läckberg om näthatet: "Kallade min man toyboy"


Andra advent har passerat och julfirandet stundar. Många är vi nog som kan känna igen oss i högtidens dualitet; det mysiga jultraditionerna som blandas med en oerhörd stress.

Särskilt märkbart kan det bli för alla småbarnsförälder, som lägger en enorm vikt vid att skapa den ”perfekta” julen för barnen. Något som deckarförfattaren Camilla Läckberg berör i ett uppmärksammat inlägg på Instagram.

Men författaren menar på att det finns en stor diskrepans mellan föräldrar och att stressen ofta hamnar på kvinnor och undgår männen. Det är självklart en generalisering från hennes sida, men budskapet är ändå en vädjan till just landets mammor.

”Det bästa vi kan ge våra barn är en jul med en mamma som inte sitter med gråten i halsen av trötthet på julafton”, skriver hon.

Annons

Författaren belyser bristen på jämställdhet kring jul

Hon inleder inlägget med att belysa hur hon själv ofta tar på sig en ansvarsroll, trots att hon och maken Simon Sköld delar lika på uppgifterna inför jul.

”Lucia, jul, ja alla jävla högtider bygger enorm stress, framför allt hos kvinnor. Nu har jag turen ha en man som i ordets alla bemärkelser delar sysslorna lika här hemma. Men trots det känner jag pressen som kvinna, som mamma, inte bara leverera, utan överleva.”, skriver hon på Instagram intill en meme föreställande en utvilad kvinna.

Hon förklarar att perfektion egentligen är en förväntning som vuxna människor applicerar på sig själva. Det barnen har behov av är i första hand välmående föräldrar.

”Så snälla alla mammor. Det bästa vi kan ge våra barn är en jul med en mamma som inte sitter med gråten i halsen av trötthet på julafton. Det är svårt att släppa taget om önskan att vilja vara perfekta föräldrar. Men perfekt för vem då?”, skriver hon vidare.

Annons

Camilla Läckberg: Inte rädd för att provocera

Författaren avslutar inlägget med att vara aningens självkritisk. Hon är nämligen medveten om att hennes åsikter kan komma att orsaka en del reaktioner. Det är hon van vid.

”Jag har genom åren provocerat många genom att säga jag är en grym mamma – fast jag samtidigt går emot normen många gånger för 'perfekta mamman'. Jag har inte valt mellan min karriär och min mammaroll. Jag har prioriterat båda”, poängterar hon och fortsätter:

”Alla ni kvinnor jag nu ser i flödet som stressar över allt som 'måste' göras. Glöm inte att även ungar i skrynkliga lucialinnen är lyckliga ungar”, avslutar Läckberg.

Se också: 4 kända svenskar som jobbat med sina barnBrand logo
Se också: 4 kända svenskar som jobbat med sina barn

Foto: Nicklas Thegerström/DN/TT

Annons