En del av

5 frågor att ställa sig innan du skaffar fler barn

26 aug, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Vart du än tittar ser du barnvagnar, pyttesmå kläder och silkeslena babynackar. Det är helt klart ett tecken på att du är sugen på fler barn. Det finns dock ett par frågor att ställa sig innan du tar steget fullt ut.
Annons
Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditetBrand logo
Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditet

Redo för nummer två, tre eller kanske till och med fyra? När längtan efter barn satt igång är det svårt att värja sig. Men det kan vara bra att besvara ett par frågor innan man blir gravid, skriver Dr Holly Ruhl i en artikel på Motherly.

Så vet du om tiden är inne att skaffa fler barn

Det är inte sällan dubbla känslor. Stark längtan blandat med oro och tvivel. Hoppfullhet och hopplöshet. Orkar vi? Orkar kroppen? Hur ska storebror reagera? Behöver vi flytta? Och så vidare.

Genom att överlägga de här fem frågorna tillsammans med sin partner är det lättare att fatta rätt beslut.

1. Hur många år bör det vara mellan våra barn?

Det finns många fördelar med att skaffa barn väldigt tätt, för att på så vis "bränna av" småbarnsåren under en intensiv period. Precis som det finns fördelar med att vänta för hinna njuta och landa efter varje barn.

Annons

Här får du helt enkelt fråga dig hur dina prioriteringar ser ut, menar Dr Holly Ruhl. Många tycker det är en fördel om det äldre syskonet hunnit skolas in på förskola så att man som förälder får tid för det nyfödda barnet.

2. Klarar vi av fler barn?

Det är såklart svårt att vet på förhand men det man däremot kan titta på är hur mycket ens nuvarande barn kräver av en. För det är skillnad på bebisar och bebisar, menar artikelförfattaren. Har man ett nöjt barn som sover bra tenderar man att skaffa nummer två snabbare.

3. Vad behöver vi förbereda inför ett till barn?

Här är det flera aspekter som bör avvägas. Kroppen, psyket och rent praktiskt. Ur en hälsoaspekt kan det vara bra att komma tillbaka till sin matchvikt innan kroppen är redo för en ny graviditet, menar artikelförfattaren. Det minskar risken för fetma, visar forskning.
Ekonomin och det praktiska är också en viktig del i familjebildningen. Hur skulle det påverka familjens ekonomi på kort och lång sikt? Kan ni bo kvar i ert nuvarande boende eller skulle en större familj kräva ett större boende.

Annons

4. Hur skulle ett till barn att påverka syskonen?

Hur har ni det med ert/era nuvarande barn? Behöver hen din fulla uppmärksamhet hela tiden eller börjar hen bli alltmer självständig? Kanske skulle hen rentav ha glädje av ett syskon att pyssla om och på sikt leka tillsammans med.

5. Vid vilken ålder vill jag vara klar med barnafödadande

Det finns ju en naturlig gräns för kvinnor: Klimakteriet. Det sätter ju stopp på naturlig väg. Oftast hamnar kvinnor i klimakteriet vid samma ålder som sin mamma, så fråga henne! Men de flesta vill vara klara långt innan dess.

Så finns det perfekta tillfället att skaffa fler barn? Såklart inte men genom att svara på frågorna och väga in dem tillsammans med din bebislängtan får ni alla fall en bra fingervisning.

Bild TT

Källa: Motherly

Annons