En del av

Så lång blir ditt barn som vuxen - läkarens enkla räknesätt!

06 apr, 2023 
AvElisabeth Granseth
Dr Tracy och två barn som

Är du nyfiken på hur lång ditt barn kommer att bli som vuxen? Det finns faktiskt sätt att räkna ut det - läkaren Tracy berättar hur!

Annons

Alla barn är olika och växer olika - men funderar du ibland på hur lång ditt barn kommer bli som vuxen? Det finns ett räknesätt som kan stilla din nyfikenhet!

Tracy är ST-läkare inom allmänmedicin och förklarar på sitt Instagramkonto doktortracy hur man räknar ut hur lång barnet ska bli som vuxen. Det här räknesättet används bland annat av barnläkare och BVC för att se att barnet växer som den ska. Men brukar uträkningen stämma?

– Det stämmer faktiskt förvånansvärt bra, säger läkaren Tracy till Motherhood.

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Vad bestämmer hur lång barnet kommer att bli som vuxen?

Hur lång man blir som vuxen påverkas av våra gener men också av miljön. Ibland kan längden ärvas av anlag som finns längre bak i släkten.

Annons

– Både gener och miljö spelar roll för den slutgiltiga längden. Det är ett flertal gener tillsammans med miljöfaktorer som påverkar. Nutritionen under dina tidiga år, sjukdomar och mediciner spelar också roll, säger Tracy.

Så räknar du ut hur lång ditt barn blir som vuxen

Formeln ser olika ut om du är pojke eller flicka och så här ser räknesättet ut:

Tjejer: (Pappas längd - 13 cm + mammas längd) dividerat med 2 = förväntad längd som vuxen

Killar: (Mammas längd + 13 cm + pappas längd) dividerat med 2 = förväntad längd som vuxen

När behöver man ha koll på hur lång barnet förväntas bli?

– Detta används främst av BVC och barnläkare, men kan användas av alla. Det är ett bra hjälpmedel för oss att se tidigt om något skulle avvika. Till exempel om vi förväntar oss att ett barn blir lite kortare än medellängden så blir vi inte oroliga när vi ser det i längdkurvan. Likaså om vi förväntar oss att barnet blir långt så blir vi inte oroliga när vi ser det heller. Förväntar vi oss dock att barnet ska bli långt men planar av i tillväxten och hamnar under medel, då tvingar det oss läkare att tänka till lite extra. Självklart ska man inte endast förlita sig på kurvorna, men det kan ge oss ledtrådar när vi letar efter något hos patienten, säger Tracy och fortsätter:

Annons

– Detta är inget vi använder enbart, utan det här är ett hjälpmedel. Sedan tittar vi på tillväxtkurvan kontinuerligt fram tills att man fyllt 18 år och lämnat barnläkarna. Vid den åldern har ofta tillväxtkurvorna stabiliserats också.

Foto: TT, Instagram

5 sysslor alla barn kan hjälpa till med hemma
5 sysslor alla barn kan hjälpa till med hemma
Annons