En del av

9 likheter mellan att vara mamma och förskollärare

20 jan, 2022 
AvHannah Bergroth
illustration på familj som sjunger
Oavsett vad du arbetar som är det så lätt att ta med jobbet hem. Här har vi plockat ut likheterna med att vara mamma och förskollärare. Hej fantastiska förskollärare, känner du igen dig?
Annons

Du har koll på vilka kläder som är bäst att leka i, när det är dags ATT stanna hemma och vilka lekar eller pysselprylar som alltid är en succé. Dessutom ser du till att sysselsätta barnet på det allra roligaste sättet, du har det längsta tålamodet och den bästa fantasin. Ja, fantastiska förskollärare – vad skulle VI göra utan dig?

I många yrken kan det vara svårt att stänga ner och ”lämna jobbet på jobbet”. Det är så lätt att vi tar hem våra jobb oavsett vilket yrke vi har. Men hur är det vara en förskollärare? Vad är lätt att med sig hem? Så här vet du att du jobbar som förskollärare.

Se också: Julia Wiberg tipsar inför skolstart

Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Julia Wiberg tipsar inför skolstart

9 likheter mellan att vara mamma och förskollärare

Hur många punkter kan du bocka av på den här listan?

Annons

1. Du har koll på vilka rutiner som funkar

Hos er börjar dagen med utomhuslek, sen blir det lunch och efter det blir det fri lek inomhus. Innan kvällen är här blir det återigen ett besök till parken. Det är absolut inget fel med rutiner, tvärtom! Det sägs att barn mår bra av att få veta vad som ska hända. Om rutinerna på förskolan funkar, varför inte köra samma hemma?

2. Du kallar familjen till samling

Oavsett om det handlar om en lässtund i soffan eller fredagsmys med familjen säger du: ”Kom nu, vi samlar oss här!”

3. Du köper barnets kläder i god tid

De flesta köper vantar, mössor och overaller först när det börjar bli kallt. Men du har stenkoll på vilka kläder barnet behöver kommande säsong – och har självklart sett till att plaggen finns i garderoben, i god tid.

4. Du gillar pyssel

Vattenfärger, pärlor, piprensare och silkespapper. Du som förskollärare har verkligen koll på vilket pyssel som håller barnet sysselsatt och du har inget emot att sitta med hen och pyssla i timmar.

Annons

5. Du kan mycket (och då menar vi MYCKET)

Tack vare utbildning, gedigen kompetens och erfarenhet känner du till barnets utveckling och vet hur barn i olika åldrar fungerar. En fantastisk kunskap alla föräldrar borde ha.

6. Du klär barnet i rätt kläder

Oavsett om det handlar om hen ska vara ute eller inne vet du vilka kläder barnet ska ha för att hen ska kunna röra sig och hållas varm. Vilka vantar som är bäst till en 2-åring? Det vet så klart du!

7. Du vet när barnet INTE ska gå till förskolan

Ibland kan det som förälder vara svårt att avgöra ifall barnet är för snuvigt eller för trött för en dag på förskolan. För dig är det enkelt.

8. Du påminner ALLA om att gå på toaletten

Att påminna barnet om att gå på toaletten innan ni ska lämna hemmet hör till en förälders vardag. Men när du börjar säga det till din partner, ja, då kanske man kan kalla det en yrkesskada - eller hur?

9. Du har alltid koll på att alla är med

Ni ska på utflykt, promenad till parken eller bara åka iväg med bilen. Trots att det bara är familjen och eventuellt barnets kompisar har du som vana att alltid räkna in så att alla är med.

Foto: Motherhood

Annons