Elina, 31: "Vi har aldrig varit i ekorrhjulet"

5 ovärderliga tips till den stora familjen
0:42

Efter reklamen: 5 ovärderliga tips till den stora familjen

(0:42)

Slå på ljud

I utkanten av Skara nära helt vanliga bostadsområden, ligger gården Liljedalen. Bara namnet "Liljedalen ..." för tankarna till en Astrid Lindgren-värld med körsbärsblommor och barfotabarn. Här bor Elina, 31, tillsammans med Albin, 33, och barnen Truls och Lykke.

För snart tre år sedan köpte Elina och Albin den då fallfärdiga gården. I bakhuvudet hägrade drömmen om egna verksamheter, en kreativ samlingsplats och en plats att förvalta och förverkliga drömmar. Men resan dit var inte självklar för Elina, åtminstone inte till en början.

– Jag var inte alls där, det var Albin som drev husköpet. Han hade sett den här gamla gården som stod öde och blev förälskad i stället. Det hade inte bott någon här på femton år och det växte träd genom ladugårdstaget, berättar Elina.

Men det satte inte stopp för Albin och Elinas planer. Efter lite detektivarbete blev stället deras. För en förhållandevis liten summa hade de nu blivit ägare till en egen gård. År av arbete och renovering låg framför dem och under tiden kom barnen Truls och Lykke. Tack vare massa driv, kreativitet och flexibla arbeten kunde husdrömmen ros i land, även om de fortfarande har en hel del kvar att göra.

"Kan inte se mig jobba heltid"

Vardagen på gården är långt ifrån stillsam, ändå skulle Elina inte beskriva livet som stressigt. För att ha tid över till barn och de egna projekten jobbar hon femtio procent. Även Albin har valt ett annat upplägg. Han arbetar som brandman men endast var fjärde vecka. Att jobba fyrtiotimmarsveckor är inte ens ett alternativ för Elina och Albin.

– Vi tänker att jobb, ja, det är en del av livet, men det får inte vara allt. I vårt liv kan inte jobbet ta så mycket som 40 timmar i veckan för då får vi inte tid för allt annat vi vill göra. Jag tror aldrig vi har varit i ekorrhjulet, konstaterar Elina.

Familjen Ahlman

Elina, 31, Albin, 33, samt barnen Truls och Lykke, ett gäng ankor och höns.

Bor: På gården Liljedalen i Skara

Gör: Driver gården Liljedalen. Elina är också socionom på halvtid, Albin är entreprenör och deltidsbrandman. Följ familjen på @liljedaleniskara

Tillsammans driver de flera olika projekt på gården. Det största: musteriet, har varit aktivt sedan förra året, men varje år tillkommer det nya projekt. Till sommaren kommer det förhoppningsvis finnas en liten gårdsbutik på Liljedalen där man kan köpa Elinas egenodlade blommor, färska ägg och must såklart!

Samtidigt bygger Albin en campervan till familjen och så renoverar de köket.

– Just nu är det bara ett jordtrampat golv där det nya köket ska stå, berättar Elina.

Kollektivlivet

Redan innan de fick barn fanns tänket om ett alternativ sätt att leva och bo.

– Förut bodde vi i kollektiv tillsammans, jag, Albin och några kompisar. Nu har vi renoverat lillstugan på gården där vår kompis Hanna bor. Det är en extra inkomst men också så vi vill leva. Samla folk omkring oss. Det här stället ska användas av mycket folk!

I en av ladugårdsbyggnaderna finns en ateljé och ett snickeri och tanken är att skapa en arbetsplats för kreativa själar.

"Inte så höga krav"

Trots två halvtidsinkomster får de ekonomin att gå runt. Huspriserna i Skara går inte att jämföra med storstädernas bostadsmarknad. Gården köpte de för 900 000 kronor. De har också valt att leva utanför konsumtionshetsen.

– Vi har inte så höga krav, vi har ingen dyr bil, vi reser inte och barnen har ärvda kläder. Men jag upplever att vi inte behöver så mycket och det är inte heller något som jag saknar i vårt liv. Ska man ha två bilar, villa eller lägenhet i storstäderna då behöver man två inkomster. Vi har valt att bo här i Skara och det gör att vi inte behöver jobba lika mycket.

Familjen och friheten viktigast

Allt kokar ner till det viktigaste i livet för Elina. Och det handlar om att vara fri och ha mycket tid tillsammans med barnen. Att kunna dra iväg i sin van och campa när man känner för det och att inte var bunden till lån och heltidsarbeten.

– Viktigast är tid tillsammans, konstaterar Elina. Jag älskar att bara gå runt och skrota hemma med barnen. De är med oss i projekten och det får bli lite snett och så där, men vi hade alla fall kul på vägen.

Vad gjorde att just de vågade ta ta steget till ett annat liv? Elina menar att steget för dem inte var så stort, men att hon gärna vill uppmuntra andra att ta små steg till en förändring om man längtar efter det i sitt eget liv. Kanske gå ner lite i arbetstid till en början och sedan ta det därifrån.

– Det är bara att köra, skrattar Elina.

Mer läsning för dig
Utflykter utomhus med barn – 10 ställen i Skåne du inte vill missa
De byggde om en skolbuss och flyttade in med familjen
Så får familjen ihop sin vardag med nio barn: "Regler och massa kärlek"

Utvald läsning