En del av

Malin Berghagen om boken ”Vår mamma Lill-Babs” och kärleksarvet

14 jan, 2022 
AvNina Nyström
Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson.
I årets första avsnitt av Carina Bergfeldt gästas hon av Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson. Systrarna pratar bland annat om sorgen efter Lill-Babs, mammans sista tid i livet och deras kommande gemensamma bok.
Annons

I april släpps alltså systrarnas gemensamma projekt Vår mamma Lill-Babs, en unik bok där de delar personliga minnen, bilder och tankar om sin mamma, så väl som artist som privatperson.

Boken Vår mamma Lill-Babs släpps i april

Idén om boken föddes ur att äldsta systern Monica hade kontakt med ett bokförlag som ville berätta hennes historia, som ju är mindre känd än de andras. Ur det växte sedan idén om att göra en bok där alla tre berättade sin historia om mamman. Att deras kärleksfulla mamma får leva kvar ur ett dotterperspektiv känns viktigt för dem.

Se även: Kändisar som blivit mormor eller farmor tidigt

5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigtBrand logo
5 kändisar som blev farmor eller mormor tidigt

Malin, som bloggar på MåBra, berättar att de inte ens läst varandras berättelser utan skickat in dem separat till förlaget som flätar ihop dem och skapar känslan av ett samtal med mamman.

Annons

– Många saknar henne, hon var en fantastisk människa, så det känns fint att fånga och få berätta mer om hur hon var som människa och artist. Fansen var viktiga för mamma, och den här boken är också för dem, säger Malin.

– Världen behöver lite mer Barbro och kärlekens vänlighet just nu!

Du pratar ofta om just vilken kärleksfull mamma hon var. Vilka saker har varit viktigast för dig att föra över i din egen mammaroll?

– En sak som vi fått från vår mormor, via mamma, är känslan av att allt går. Det finns inga problem, bara lösningar.

– Känslan av att man alltid är välkommen. Det finns alltid en soffa ledig.

– En naturlig kärlek till allt och alla. Alla är lika älskade och lika mycket värda, hon var noga med att se alla.

Lill-Babs sista tid i livet

I 65 år ägde Lill-Babs scenerna runt om i landet, och ända in till slutet var kärleken till strålkastarljuset något som gav henne glöd. Sista tiden på sjukhuset satte döttrarna upp bilder från konserter så att hon skulle påminnas om sin karriär och passion.

Annons

För Carina Bergfeldt berättar systrarna bland annat om ett tillfälle på sjukhuset då Malin Berghagen berättade för mamman att hon förmodligen inte skulle kunna genomföra årets sommarturné och att Towa Carson, 85, skulle hoppa in i stället för henne.

– Då slocknade någonting i henne som, ni vet den där extra lilla kraften som hon hade. Jag kan känna, ”Varför behövde jag säga det? Kunde hon inte bara få ha trott?”, säger Malin Berghagen. Systern Kristin Kaspersen fyller i:

– Men du sa ju också att ”du kommer att komma tillbaka och då kommer du att äga”. ”Ja”, svarade Lill-Babs.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort i april 2018 efter en kort tids sjukdom, 80 år gammal.

Programmet Carina Bergfeldt med Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson sänds fredagen den 14 januari klockan 21.00 på SVT. Det finns också på SVT Play.

Foto: TT

Annons