En del av

Linda Bengtzing: Så upptäckte jag att jag är funkismamma

25 apr, 2023 
https://image.motherhood.se/image-8596666?imageId=8596666&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Simon Nilsson Larsson
Linda Bengtzing
Det började med att svårigheter i skolan, och trots ihärdiga försökt att få hjälp kände Linda Bengtzing att hennes barn lämnades utan stöd.
Nu berättar hon om sin sons diagnoser.
Annons
Marta valde att skaffa barn själv: "Hade satt en deadline"Brand logo
Marta valde att skaffa barn själv: "Hade satt en deadline"

Linda Bengtzing är en mycket älskad artist, inte minst för sina bidrag i Melodifestivalen. Hon är också konstnär och mamma till två barn.

När hon gästar radioprogrammet Halv tre med Lotta Bromé berättar Linda Bengtzing att det inte var självklart att hon skulle bli mamma.

– Första ungen, det tog flera år innan jag en fattade ens att jag var mamma. Jag trodde inte att jag skulle få några, jag träffade ju aldrig rätt, säger hon i programmet.

Linda Bengtzing: ”Jag är funkismamma”

Linda Bengtzing berättar att hon sökte efter sätt att skaffa barn på egen hand, för det kändes så hopplöst med kärleken.

– Det var en skam i mig, att sitta där och googla. Men så slog jag bort det och till slut blev den drömmen så stor att jag gick hela vägen, det är fantastiskt. Jag träffade ju som tur var Peter och nu är de 14 och 9, säger hon och fortsätter:

Annons

– Jag är glad för covid, för min lilla har två diagnoser. Så jag är funkismamma.

Hon berättar att det började med att det inte fungerade i skolan.

– Vi ville ha hjälp till honom från skolan, som man har rätt till. Men skolan finns inte där för barnen, inte för de som inte passar in i rutan. Så de vägrade hjälpa oss och då kände vi att vi skulle utreda honom för att få bättre hjälp då, säger Linda Bengtzing och tillägger:

– Det tog flera år. Vi tyckte att han skulle få hjälp utifrån där han var. Så vi utredde honom, och just nu är det berättigat. Det är ett jävla liv, med BUP och utredning. Det tog tid alltså.

Får fortfarande inte den hjälpen de behöver

Hon berättar att det tog ett år innan sonen blev diagnostiserad. Och det är vad artisten och konstnären menar när hon säger att hon är tacksam för covid, för under den tiden kunde hon vara hemma med barnet.

– För mig blev det en möjlighet att finnas där för honom varje dag.

Annons

Trots det menar hon att familjen ännu inte har fått den hjälp de behöver, och att en av anledningarna till det är att skolan inte har kunskapen som behövs.

Bengtzing säger att hon inte pratat om det tidigare, men att det är dags nu.

– Nu är det också viktigt att prata om det, för nu är det den här debatten. Och då behövs röster är jävligt viktiga.

Se hur du hjälper ditt barn om du brusat uppBrand logo
Se hur du hjälper ditt barn om du brusat upp

Foto: TT

Annons