En del av

Linnea Henriksson: ”Jag är väldigt lycklig just nu”

14 apr, 2023 
Hannah Bergroth
Foto: Privat/Eva Edsjö
För sex år sedan släppte Linnea Henriksson, 36, sitt första album. Nu är hon aktuell med skivan Det lilla som är en slags sammanfattning av det hon varit med om de senaste åren. För Motherhood berättar artisten om livet som mamma, varför hon trivs som ”carpe diem-person” och så delar hon med sig av sitt bästa mammahack.
Annons
Så blir du en lugn och harmonisk förälderBrand logo
Så blir du en lugn och harmonisk förälder

13 år har gått sedan Linnea Henriksson, 36, tog hela Sverige med storm i musikprogrammet Idol. Där och då fick tittarna se när hon tog sina första stapplande steg mot drömmen om att bli artist.

Sedan dess har Linnea hunnit släppa album, programleda Melodifestivalen och varit med i andra stora tv-produktioner, nu senast Den blomstertid. Ja, Linnea har jobbat hårt för att komma dit hon vill.

Nu är musikskaparen, som hon allra helst vill kallas, aktuell med sitt andra album, Det lilla.

– Jag är väldigt lycklig just nu. Jag är där jag vill vara, säger Linnea.

Linnea Henriksson – aktuell med ny musik

När Motherhood ringer är det en sprudlande Linnea som svarar.

Jag trivs med att inte helt veta hur morgondagen kommer bli. Det är ju något som ”kommer med jobbet”. Därför har jag ibland känt att jag inte är något mammamaterial, att jag på ett sätt är egoistisk som väljer mina kickar framför tryggheten som jag själv fick i under min uppväxt, säger hon.

Annons

Under våren har programmet Den Blomstertid, där hon och artistkollegan Tusse genomförde ett stort musikprojekt i en högstadieskola, haft premiär.

– När man är i högstadieåldern är det mycket som känns avgörande, trots att man bara är i början av det som man kanske vill göra med sitt liv. Jag tyckte om idén till programmet och kunde känna igen mig i ungdomarna jag mötte.

Linnea Henriksson
-

Linnea Henriksson
Foto: Fotograf Eva Edsjö

Ålder: 36 år.

Familj: Stor familj, men bor med sambon Wille Alin, sonen Rune, 4, och hunden Tiger.

Bor: Pendlar mellan Stockholm sommarstuga på Västkusten, där hon även har sin studio.

Gör: Artist, programledare och profil på ELLE.

Aktuell med: Albumet Det lilla som släpps den 14 april och en turné som startar 29 april i Vara och avslutas 17 juni i Molkom.

Projekten avlöser varandra och nu släpper Linnea sitt andra album. Låtarna i Det lilla har vuxit fram under de senaste åren och Linnea berättar att texterna beskriver saker som hänt i hennes liv.

– Albumet är en del av allt jag varit med om senaste åren. Dels det livsomvälvande att jag blivit förälder, dels andra saker som pressat mig att ta reda på vad som är viktigt i mitt liv – och var jag vill vara med min musik.

Annons

Det märks att Linnea haft tid för reflektion. Det hon funderat på, varit med om och de beslut hon behövt ta delar hon med sig genom personliga texter och vackra melodier. Linnea säger att hon är stolt över slutresultatet och väntar på att få bege sig ut på turné och möta sin publik.

– Ja, jag planerade den här turnén innan skivan var klar, haha!

Att skaffa barn var ingen självklarhet

På Linneas förra album Linnea Henriksson finns en låt som heter Ingen annan. Där sjunger hon ”vill stå stilla, skaffa barn och grejer” och nu, sex år senare, står hon här mer grundad än någonsin – och har en underbar liten son vid sin sida. Livet har gett henne det finaste hon kan få.

När Linnea pratar om sonen Rune kan man känna hennes tacksamhet och glädje.

Hur var graviditeten?

– Jag hade en snäll graviditet som gjorde att jag kunde leva på så gott som vanligt. Jag mådde fysiskt väldigt bra, men jag var orolig. Det var första gången i mitt liv som jag var rädd att förlora. Och det hörs nog på skivan, plötsligt blev allt så otroligt starkt och skört på samma gång.

Annons

Linnea berättar att det inte var en självklarhet att skaffa barn. Passionen för musiken tog mycket plats i hennes liv och hon var mitt i sin blomstrande karriär. Men till slut växte tankarna om att bilda familj fram. Linnea berättar:

– Jag och Wille var någonstans i vårt förhållande där vi började känna oss mogna för att skaffa barn. Idag är jag så otroligt tacksam över att det blev så. Att vi fick Rune och allt vi får vara med om som familj är det bästa någonsin.

Linnea Henriksson pojkvän
Föräldrarna Linnea och Wille.

Har din och Willes relation påverkats av att ni blivit föräldrar?

– Jag tror egentligen att allt blivit mycket starkare, det vi upplever tillsammans blir bara bättre med tiden. Jag tycker att det är så häftigt att se någon man älskar växa i en ny roll, det är fantastiskt att se honom som förälder.

Annons

”Jag har blivit en person som är mer i stunden”

Det har gått fyra år sedan sonen Rune föddes och när Linnea tänker tillbaka på åren som gått kan hon konstatera att det är mycket som är annorlunda.

Från att ha varit en hårt arbetande artist där det mesta kretsade kring henne och karriären, är hon nu en mamma som hämtar och lämnar på förskolan – samtidigt som hon försöker få ihop det beryktade livspusslet.

– Ja, det finns ju en vardagslogistik att lösa och med musiker till föräldrar blir det ett pusslande i perioder. Vi har den lyxen att mina eller Willes föräldrar kan hänga med på våra turnéer, vilket gör att livet ändå går ihop.

”Jag har väldigt många som både fått kämpa för att få barn, och som erfarit enorma tragedier. Det påminner mig om hur lycklig jag ska vara för att allt gick bra”, säger Linnea.

Annons

Linnea är uppvuxen i en stor familj där hon är mellanbarn i en syskonskara på tre. Hon berättar att barndomen var fin och är något hon ser tillbaka på med värme.

– Mina föräldrar fanns alltid där och de stöttade oss barn i allt – oavsett vad det handlade om. Alla var välkomna och det är något jag vill föra vidare i mitt föräldraskap. Jag vill att Rune alltid ska känna att han ska få välja hur han vill leva sitt liv.

Linnea menar att det är många saker hon reflekterat över när hon blev förälder. Dels det här med att hitta sig själv i rollen som förälder, dels vad som faktiskt är viktigt på riktigt.

– Jag har blivit en person som är mer i stunden. Tidigare kunde jag låta jobbet bestämma allt, nu går tack och lov inte det. Jag tycker det är häftigt hur ett barn kan locka fram det, att jag inte kan vara någon annanstans än där, säger Linnea och fortsätter:

– Jag har blivit en mer äkta ”carpe diem-person”, och jag trivs med det.

Annons

När frågan om fler barn ställs säger Linnea att det självklart är en tanke som dyker upp nu som då. Hon är uppvuxen med syskon, som även de har flera barn. Ändå faller hon och Wille tryggt tillbaka på att de har det så bra just nu.

– Jag tycker att vi har det så bra nu. Jag är så enormt tacksam över att jag får uppleva allt det vi gör med vår son, jag är trygg i det.

Vad skulle du säga att föräldraskapet har gett dig?

– Som musiker kan jag ha mycket kontroll, men när det gäller att vara mamma är det något helt annat. Allt hänger på Rune och det är hans behov som går först, det är fint att få leva så.

Vad gör du när föräldrarollen känns extra svår?

– Jag har alltid möjligheten att skriva av mig, vilket ofta hjälper. Och som med allt i livet tar jag hjälp av andra.

Linnea Henriksson
Linnea känner en tacksamhet för allt hon får vara med om.

Linnea berättar att hon haft fullt upp med många intervjuer de senaste dagarna, men hon är van att ha många bollar i luften. Finns det något hon drömmer om prick just nu?

Annons

– Faktiskt så har jag haft en målbild under hela tiden jag hållit på med min skiva, och det är att jag vill renovera min sommarstuga. Jag vill vara där och pyssla och fixa, och kanske svära åt att det blev mycket mer jobb än vad jag tänkte. Och så ser jag framför mig hur jag och min familj kommer sitta och äta pizza på altanen i solen. Det är nog det jag drömmer om nu.

5 snabba med Linnea Henriksson

Bästa knepet för att få barnet att somna? ”Somna själv, haha!”

Middagen som alltid funkar hemma hos er? ”Nudlar eller fiskgratäng.”

Ditt bästa mammahack? ”Att bara köpa läget.”

Din bästa muta? ”Du får bada med dinosaurierna”.

Vad gör du för att få till egentid? ”Står på scen.”

Foto: Eva Edsjö/Privat/TT

Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barnBrand logo
Kändisarna som medverkat i Småstjärnorna som barn
Annons