En del av

Linnea Henriksson hyllas efter ärliga orden om amning

16 sep, 2020 
AvSaga Pettersson
Linnea Henriksson.
Linnea Henriksson delar nu med sig av sina tankar kring amning och berättar varför hon slutade amma sin son Rune. Nu tokhyllas hon av massor – och det med all rätt!
Annons
5 favoritmammor från tv och filmBrand logo
5 favoritmammor från tv och film

Att amma är inte lätt, och det är inte heller för alla. Trots att vi ofta tror just det, att våra barn måste ammas. Vi känner en press över att kunna göra det och känslan av ett misslyckade när det inte fungerar är inte ovanlig. En av alla mammor som inte upplevde amningen som hon först trott är profilen Linnea Henriksson, som blev mamma åt sonen Rune i april 2019.

”Det där att mata sitt barn. Påmindes om sorgen (eller skammen?) jag kände när jag insåg att jag inte ammade längre. Skrev på bloggen för att påminnas om stoltheten över hur allt blev istället. All denna jävla stigma över att ge sitt barn mat”, skriver Linnea Henriksson nu i ett ärligt inlägg på Instagram, och hänvisar till bloggen där hon skriver det som alla nyblivna mammor vill höra.

Därför slutade Linnea Henriksson att amma

För Linnea Henriksson var det inte ett aktivt beslut att sluta amma, det bara hände. Tiden räckte inte riktigt till.

Annons

”Det bara blev så utan att jag tog ett aktivt beslut. Det bara fasades ut och jag kände mig liksom snuvad på avskedet. Kan inte ens minnas när jag ammade Rune sista gången och det kändes lite tomt”, skriver Linnea i ett långt inlägg på bloggen och fortsätter förklara:

”Det blev mindre och mindre mjölk när turnén blev intensiv. Antagligen kroppen som reagerade på stressen som alltid finns på turné, addera ”allt nytt i livet”-stressen på det, och så slutade jag pumpa”.

Artisten som inte väntade allt för länge efter bebisens födsel innan hon drog ut på turné prioriterade sin sömn framför att amma. Som många andra bebisar sov inte Rune särskilt mycket sin första tid i livet. Men det var inte bara att tiden var knapp som gjorde att ammandet uteblev, det fanns andra faktorer som skavde. Att amma offentligt blev hon aldrig bekväm med, och hon kom aldrig i från smärtan som uppstod vid amningen. Bröstvårtorna hann aldrig läka innan nästa matning.

Annons

”Vet ni vad jag tror det handlar om? Att jag aldrig älskade själva amningen, men det är ju så o-mammigt förbjudet att jag inte vet vad. Jag älskade att ge mitt barn mat. Jag älskade stunden efteråt, när man bara drunknar i alla känslor och bebis ligger mätt och trygg på bröstet. Det fick jag med flaskan också”.

”Att det ska vara sån jävla stigma över att ge sitt barn mat?”

Men finns det också andra tuffa känslor, som att bli kritiserad eller dömd av andra. Mom-shaming förekommer fortfarande, i allra högsta grad.

”Rädd också för att tvingas hantera jobbig skit om nån idiot skulle bry sig. För att nån idiot skulle bry sig? Herre-JÄVLAR ändå. Att det ska vara sån jävla stigma över att ge sitt barn mat? Flaska eller bröst, allt är fel på något sätt. Fuck ME, va 2020 känns dammigt när man tänker på det”, skriver Linnea.

Så här i efterhand, i reflektionernas tid, inser hon att hon är stolt över hur hon hanterade allt, trots alla jobbiga känslor.

”Den där sorgen handlade väl snarare om mina förväntningar på moderskapet än att jag förlorade något jag behövde, eller egentligen ville ha, i mitt moderskap. Vi hade det väldigt bra och nu när jag själv lämnat den där tiden bakom mig blir jag alldeles lycklig igen av att se andra nyblivna mammor på nätet som delar med sig av hur de gör.”

Efter sitt inlägg på både Instagram och bloggen hyllas hon av många för sina kloka och viktiga ord.

Foto: TT

Annons