En del av

Lisa Miskovsky om dotterns autism: ”Jag vill inte gå till angrepp”

11 sep, 2020 
AvSaga Pettersson
Lisa Miskovsky.
Förra året hyllades Lisa Miskovsky för sitt sommarprat, hon var mer personlig än hon tidigare varit. Där berättade hon bland annat om dotterns autism, något hon nu berättar mer om i Nyhetsmorgon.
Annons

Lisa Miskovsky har som många andra artister haft ett tufft 2020. Coronapandemin har påverkat hela branschen, och många står utan jobb. Men det är inte bara inställda spelningar som varit en utmaning för Lisa. Hon har även drabbats av blödningar på stämbanden – något som gjort att hon inte kan sjunga.

– Det var mycket som hände där. Först blev man av med alla spelningar, och sen fick man inte sjunga heller. Då tänkte man att man kunde skriva en massa musik, men det är svårt att skriva när man inte heller kan använda rösten. Det är en grundpelare, i alla fall för mig, att använda rösten, sa Lisa Miskovsky när hon under torsdagen gästade Nyhetsmorgon.

Lisa Miskovsky om dotterns autism

Lisa Miskovsky har de två döttrarna Elvira och Elsa tillsammans med den norske snowboardåkaren Marius Sommer, som hon skilde sig från 2014. I sitt sommarprat förra året öppnade Lisa upp sig på ett sätt hon inte gjort tidigare, där hon bland annat berättade om dottern Elviras autism.

Annons

– Det var en otroligt fin respons från många föräldrar och anhöriga som varit i samma situation. Jag tror att många känt sig ganska ensamma, berättar hon nu och fortsätter:

– Att någon delade med sig av sin vardag gjorde att många kände att det finns fler som hamnar i de här situationerna. Att man glömmer bort saker, man kommer försent, det blir inte som man planerat ibland. Med rädslor eller saker man försöker förhindra, eller hjälpa till med.

”Jag inte vill gå till angrepp mot folk som inte förstår”

Hon förtydligar att det är svårt för andra att förstå hur det är att vara mamma till någon med autism.

– Det är också många som för en ganska hård kamp mot kommuner och skolor som inte har förståelse. Förståelsen för saker och ting är fortfarande ganska låg. Det är inte så lätt, för det varierar från barn till barn också.

Programledaren Maria Forsblom undrar hur hon själv påverkats i sin roll som mamma, och Lisa berättar om hur hon bäst hanterar tuffa situationer med dottern bland folk som med största sannolikhet inte förstår.

– Jag har alltid känt att jag inte vill gå till angrepp mot folk som inte förstår, för att jag själv kan ha varit ganska dömande och sagt att såhär ska jag göra när jag får barn, i alla fall när jag var yngre, säger Lisa Miskovsky och fortsätter:

– Jag försöker istället att med lite mjukare stil, informera om att såhär ligger det till. Det är en jättestress här och vi gör så gott vi kan, men det är så här det ligger till. Och det brukar faktiskt funka väldigt fint.

Foto: TT

Annons