En del av

Hej hej vardag-Louise: "Jag är ganska bra på att vara snäll mot mig själv"

16 jul, 2021 
Lovisa Svedlund
AvHannah Bergroth
Hejhejvardag
Ingen har väl kunnat undgå de roliga och framför allt välgjorda illustrationerna som Hej hej vardag-Louise Edlund Winblad gör. Motherhood tog ett snack med Louise som delade med sig av sommarplanerna och sitt bästa relationstips.
Annons
9 peppande bilder och citat om mammakroppenBrand logo
9 peppande bilder och citat om mammakroppen

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på föräldraskapet precis som det är. Häng med rakt in i vardagen hemma hos influencern och trebarnsmamman Louise Edlund Winblad .

Med nästan 200 000 följare på Instagram och en populär blogg på Motherhood är Louise, eller Hej Hej Vardag som hon kallar sig, ett känt namn i mammavärlden.

Illustrerar med hög igenkänning

Småbarnsmamman Louise är känd för sina fantastiska illustrationer som syns i böcker som Mammaroll & snippkontroll, Nödig och Ett himla tjat om hästar , men även i hennes egna sociala kanaler. Hon har en känsla att fånga det som många föräldrar känner igen sig i, och levererar det med en gnutta humor. Här berättar Louise om hur hon får sommarlovet att gå ihop – och vad som är det jobbigaste med att vara mamma.

Annons

Hej Louise! Hur mår du?

– Tack bra tycker jag! Känner att megatempot som pågått sedan hösten kanske har en liten paus.

Härligt! Berätta, vad händer i sommar?

– Det blir lite sommar i stan medan Mattias jobbar, lite skärgård på helgerna där Mattias bror har sommarställe. När Mattias går på ledighet drar vi på en Skåne-trip och hälsar på vänner. Och så en tur till vår nya stuga i Vemdalen och till sist åker vi till mina föräldrar.

Hjälp vad mycket flängande det blev såhär i textform… Hoppas vi hinner landa lite mellan varven! Haha!

Louise Edlund Winblad
xxxx

Familjen Edlund Winblad

Ålder: Blir 40 år 3 augusti.

Familj: Mannen Mattias, barnen Märta 9, Maja8 och Nou, 2.

Bor: Älta.

Gör: Illustrationer, filmklipp, poddar och bloggar.

Följ på: @hejhejvardag

Läser just nu: Älskade av Toni Morrison och lyssnar på Kerstin Ekmans Händelser vid vatten.

Hur får du sommarlovsdagarna att gå och vara roliga både för lediga barn och en mamma som vill vila?

– Ja, alltså vila… Hmm då får man nog köra varannan sovmorgon – någon tipsade om det på bloggen och vi kör det på helgerna så jag tänkte: Japp, så får det bli varje dag semestertid.

Annons

Jag tänker att jag ska anpassa dagarna mycket till barnen, se till att de har kul och känner sommarlov! Så kan jag ha mer egen semester kvällstid – kanske passa på att träffa vänner utan barn, kolla film, ta promenader.. Ja jag vet inte. Ni får helt enkelt kolla av hur mycket jag lyckades med av detta, haha!

Har du några bra hacks som får familjelivet att gå runt på sommaren?

– Också nån genial bloggläsare som tipsade om roterande lunchschema – alltså samma luncher och superenkla typ potatisbullar, risgrynsgröt och äggmacka, korv och makaroner osv. Det tyckte jag var en så bra idé för att slippa laga mat hela tiden.

Sedan tror jag på att hålla kvar rutiner rätt mycket, så man får kvällar för sig själv (förhoppningsvis), men att ha lite mer fria regler kring det mesta. Äta glass ofta och säga ja mer.

Med sin träffsäkerhet blir Louise Instagram-konto ett ställe där många mammor hänger.

Hur får man till jämställdhet i relationen på semestern tror du?

Annons

– Oj jag vet inte… kanske borde man ha en vecka var ensam med barnen så alla inser vad det innebär? Säger jag eftersom jag kommer ha mycket tid ensam med barnen, hehe. Annars tror jag att gemensam planering vara en bra idé. Att alla liksom är med från start. Har man behövt planera allt ensam så måste man ju oftast fortsätta styra, det är inte jättekul.

Vad är det roligaste med dina barn just nu?

– En tvååring kan vara det jobbigaste och roligaste någonsin. Alltså jag skrattar så mycket åt envisheten, upptäckterna, uttrycken, infallen… Så sjukt rolig!! Och ungefär åt precis exakt samma saker svär och svettas jag mängder. NOLL stunder i stillhet!

Men de stora barnen är det att få dra iväg själva och bada. Två simkunniga och alla njuter av att kunna prata till punkt och inte behöva springa efter tvååring.

barnen leker
Ibland leker syskonen Märta, Maja och Nou tillsammans.

Och det jobbigaste?

– Den springande tvååringen och syskonbråk!

Hur är en vanlig vardag hemma hos er?

Annons

– Intensiv! Det är mycket aktiviteter för stora barnen, kompisar, läxor osv. Och så minsta som kräver sitt. Men ja, får man till rutinerna så gillar jag högt tempo. Det passar min hjärna tror jag… Fast överhettad blir den absolut! Som man säger: det är TUR att de är så gulliga! Och roliga, måste jag lägga till. Barn alltså – vilken jäkla grej! LIVET!

Känner du några mammakrav?

– Ja, jag vill nog att vi ska hitta på saker, att barnen ska känna att jag finns där och att de ska prata med mig om det är något… Vilket krockar lite med det ösiga tempot. Sedan vill jag få in läsning och rörelse och sånt där, tvärtom skärm liksom. Men jag är nog faktiskt ganska bra på att vara snäll mot mig själv. ”Ja ja, det blir bra såhär. Imorgon kan vi göra annorlunda.”

Vad inspirerar dig?

– Barnen och vettiga människor som skriver vettiga saker i sociala medier är nog det som ger mig mest inspiration i vardagen och jobbet.

Annons

Har du några förebilder eller personer du tar råd från när det kommer till föräldraskap?

– Jag har vänner jag kan stöta och blöta det mesta med. Sedan har jag världens klokaste och snällaste bloggläsare som man kan lufta saker med!

Du jobbar ju en del med sociala medier. Hur kommer du prata med dina barn om sociala medier när de blir äldre och vill skaffa det själva?

– Oj det här kan man ju skriva väldigt mycket om, det är så många olika snack tänker jag. Vi pratar ju rätt mycket om att finnas på sociala medier redan eftersom de ibland är med och gör filmer med mig. Sedan pratar vi mycket om att det ska kännas bra i magen, att det finns folk som är elaka och kan luras, att folk kan skriva taskiga saker och att det kan kännas mycket värre än man tror det ska göra. Ja, vi pratar rätt mycket och sociala medier och internet helt enkelt.

Louise med sina döttrar
"Det är en fin balans mellan bra samtal och ”förmaningar”. Jag vill vara tydlig, men aldrig stänga nån dörr som gör att de inte vill prata med mig. Det är inte helt lätt!", säger Louise.

Foto: Privat

Annons