En del av

Louise Edlund Winblad: ”Vem har egentligen sett botten på en tvättkorg?”

18 sep, 2021 
AvLouise Edlund Winblad
Louise Edlund Winblad
”Jag har hört talas om den, hört skrytas lite om den, drömmas om den. Jag har hört tvivlen på om den verkligen finns. Är det inte bara en myt? Motherhoods Louise Edlund Winblad om varför det är viktigt på riktigt att aldrig ha sett botten på en tvättkorg.
Annons

Är botten verkligen toppen?

Jag har hört talas om den, hört skrytas lite om den, drömmas om den. Jag har hört tvivlen på om den verkligen finns. Är det inte bara en myt? Kanske fortsätter det bara nedåt, meter efter meter rakt neråt och slutar i ett svart hål? Ett svart hål med smutsig tvätt.

För helt ärligt, vem har egentligen sett en botten på en tvättkorg?

Jag menar, visst har väl alla någongång köpt ett plagg som behöver någon extremt komplicerad behandling? Med tvättsymboler på lappen som absolut känns som att någon hittade på under en efterfest och kluddrade dit. Ni vet, plagget som ska tvättas i 12,5 grader i 17,7 minuter för att sedan hängas upp på 1,5 meters höjd i 47 graders lutning och sedan borstas med en borste av påfågelfjädrar från Sri Lanka. Det plagget blir ju liksom liggande i tvättkorgen.

Som precis som den där botten på tvättkorgen, fyrklöver och enhörningar tydligen också existerar! 

Ibland ser man det skymta under strumpor och kallingar och minns vagt att det existerar. Man ser den och tänker ”inte idag, jag får ta den en dag när jag har lite tid över”.

Annons

Har det hänt er än? Att ni fått lite tid över?

Det överrumplar en alltid brutalt – jag har tid över HERREGUD VAD SKA JAG TA MIG TILL?! Så springer man runt och petar på saker, lyfter något och sätter ner det en bit bort, öppnar kylskåpet och stänger det, öppnar frysen och stänger den. Sätter sig på en stol. Reser sig. Lyfter upp en bok och stirrar på sidorna. Är det detta jag ska göra med min plötsligt vunna tid? Är det rätt prioritering? Borde jag göra nåt nyttigare? Något viktigt? Eller bara något roligt? Ska jag kolla på tv? Jag borde väl troligtvis sova... Ska jag ta tag i något? Börja en kurs i italienska? Köra ett träningspass? Nej men gud vad jobbigt. Ja och så plötsligt är tiden ute och det man inte gjorde var att tvätta det där plagget i botten på tvättkorgen eller de tre tusen plaggen som låg ovanpå.

När den smutsiga tvätten minskar något i tvättkorgarna – eller på golvet i tvättstugan och resten av huset – så ökar istället högarna med ren tvätt ovanpå maskinerna. Perfekt, man vill ju ha balans! Där uppe får den sedan ligga tills plaggen återigen passerat kroppar och placerats i tvättkorgarna med smutstvätt eller ännu troligare på golvet igen.

Annons

The circle of tvätt.

Men hallå, det finns ju faktiskt en till kategori där uppe på maskinerna. ”Det som ska strykas.” Underst i den högen finner man troligtvis en blus man köpte till studenten. Sin egen alltså. År 2000.

Jag tänker att den högen blivit en så stor del av inredningen att det skulle bli totalt fel om den en gång faktiskt blev struken och försvann. Jag kan inte feng shui, men jag är rätt säker på att något skulle bli nåt fel med livskraften om man hamnade där.

Och nu kära läsare kommer vi till trösten i denna resa i smutstvättens värld. Jag var i kontakt med en gammal barndomsvän via Instagram. Hon hade varit med om det otroliga – hon hade nått botten på tvättkorgen! Men inte bara det – tvätten hade blivit vikt och placerad på SIN RÄTTA PLATS. Nej men ni hör ju! Nu är det väl på sin plats att tala om att hon rätt nyligen fått ett tredje barn som visade sig vara – än så länge, man vill ej jinxa – en glidarbebis. En nöjd och glad som bara hänger på, ni vet. Sådana man hört om. Som precis som den där botten på tvättkorgen, fyrklöver och enhörningar tydligen också existerar! Hur som helst. Vad hände nu när hon nådde toppen genom att nå botten? Blev livet fulländat? Nej men ingenting får ju plats! Det visar sig att hela klädcirkulerandet och utspridningen av plagg i ett hem är absolut nödvändigt för att lådor ska kunna stängas och garderober hålla ihop.

Annons

Jag tänker att den högen blivit en så stor del av inredningen att det skulle bli totalt fel om den en gång faktiskt blev struken och försvann.

Vad ni än gör, tvätta inte för mycket!

Den mängd kläder som behövs för att barnen ska kunna gå något så när rena till förskolan och skolan är anpassad efter att några (nästan alla) uppsättningar ligger i smutskorgen. Det var alltså inte så toppen att nå botten... Det som man drömt och fantiserat om, frasen ”du är nu klar med precis all tvätt, var så god att göra något annat ikväll”, det var alltså som man säger för bra för att vara sant.

Med denna visdomsfulla text vill jag härmed uppmana er alla att INTE tvätta för mycket. Sabba inte the circle of tvätt genom att vara för effektiv.

Backa långsamt ut ur tvättstugan och fortsätt sedan att backa tills du når soffan. Där placerar du sedan rumpa och gärna också fötter. Luta dig tillbaka, tryck igång en bra serie och vila i att det var en himla tur att du inte nådde botten på tvättkorgen idag heller!

Foto: Anna Ledin Wiren.

TV: Här är de bästa tvättknepen du förmodligen inte känner tillBrand logo
TV: Här är de bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till
Annons