En del av

Så blir du en lugn och harmonisk förälder – experten ger tips

09 jan, 2023 
Hannah Bergroth
Alla krav man har på sig själv och en vardag som ibland känns omöjlig att få ihop. Det är många saker som kan påverka hur man är och känner sig som förälder. Johannes Hansen, personlig tränare inom mental hälsa, vill uppmana föräldrar till att bli mer öppna för att förändra sin livsstil.
– I stället för att straffa dig själv för att du är dålig kan du börja med att hitta små vinster som du kan leva upp till, säger han.
Annons

Innan man får barn är det enkelt att måla upp en bild på hur man vill vara som förälder. Man kanske ser tillbaka på sin egen barndom och plockar det bästa därifrån – eller så går man sin egen väg och tänker helt annorlunda.

Men när barnet väl är här och livspusslet dragit i gång, är det nog många som frågar sig ”Är det så här det ska vara nu? Är det verkligen så här det är att vara förälder?”. Föräldraskapet kan kännas svårt, och det är något de flesta kan känna igen.

Föräldratips hämtade från världens äldsta kulturerBrand logo
Föräldratips hämtade från världens äldsta kulturer

Johannes Hansen är författare, föreläsare och personlig tränare inom mental hälsa. Han menar att den känslan inte är unik just för föräldraskapet, den finns i alla slags relationer.

– Det som kan hjälpa är att ge sig själv rätt förutsättningar för att lyckas bli den man vill vara, säger Johannes.

Johannes Hansen
Johannes Hansen. Foto: Elite Studio AB

Få vardagen att gå ihop med barn och familj

Många upplever att det är svårt att vara den förälder som man vill vara. Det är lätt att vardagsstressen kommer emellan – och där och då är det svårt att vara den där pedagogiska, inkännande eller in lyssnade föräldern man önskar vara.

Annons

Johannes menar att ett första steg till en förändring är att se om förväntningarna man har är rimliga.

– Det är lätt att fastna i att allt ska vara perfekt. Att det ska vara lika enkelt för en själv som någon som har mycket mer erfarenhet, eller att man helt enkelt har alldeles för mycket på gång samtidigt, säger han och fortsätter:

– I stället för att straffa dig själv för att du är dålig kan man börja med att hitta små vinster som du kan leva upp till, och bygga vidare på dem.

Han säger att det inte behöver vara stora förändringar utan det räcker med några små justeringar som kan göra stor skillnad i vardagen. Johannes ger exempel:

– Gör hämtningen helig för dig, där mobilen lämnas i väska och du får vara närvarande på förskolan med ditt barn. Eller strunta i att scrolla igenom flödet under nattningen utan ta den stunden till att varva ner tillsammans med ditt barn efter en lång dag.

mamma nattar sitt barn
”God natt min skatt.” Trots att du tänker på allt du behöver göra, försök göra nattningen till en mysig stund som delar tillsammans med barnet.

”Om livet har blivit för mycket, börja med att sänka ambitionen”

I takt med att barnen blir äldre förändras också familjens liv och vardag. Aktiviteter, föräldramöten, kompisar och kanske några problem som behöver lösas. Som förälder är man projektledaren (och problemlösaren?) som ser till att livet rullar på så bra och smärtfritt som möjligt – och det är mycket med sig själv som kommer i andra hand.

Annons

Johannes säger att man som förälder behöver acceptera att livet handlar mycket om logistik. Att bli skicklig på vardagspusslet med att få ihop, mat- och middagsplanering, uppgifter, nöjen och kvalitetstid är en avgörande del av livet.

Men vad tycker du att man ska göra ifall man känner att vardagspusslet tagit över hela tillvaron?

– Då är det kanske bra att se över situationen och kanske fundera på hur man planerar sitt liv. Vissa behöver kanske helt enkelt bli bättre på att få livet att gå ihop.

– Men om livet har blivit för mycket så är mitt råd att börja med att sänka ambitionen för hur mycket man gör, det vill säga skära bort och göra mindre. Efter det är det smart att sluta med att försöka jaga flera höga målsättningar samtidigt.

Johannes 3 tips för att klara av vardagspusslet

1. Boka inte in för mycket familjeaktiviteter eller middagar. Att välja ett träningspass eller en stund med sin partner i soffan kan ibland vara viktigare.

2. Det är så lätt att vilja vara effektiv och göra flera saker samtidigt, men försök tänka att det ibland kan ha motsatt effekt. Du kan känna dig rörig och ha svårt att fokusera. Försök istället att göra en sak i taget och stanna upp där du tänker på att andas med magen.

3. Ge dig själv utrymme. Fundera vad du behöver mer eller mindre av för att må bra.

Annons

Att leva precis som man gjorde innan, utan att uppoffra något och uppfostra ett barn – och samtidigt försöka bli en perfekt mamma – är omöjligt. Johannes menar att man med stor sannolikhet behöver lägga saker åt sidan för att kunna bli den förälder man vill vara.

Våga be om hjälp

En viktig del för att palla med livet och föräldraskapet stavas återhämtning. Att vilja få en paus ibland betyder inte att man är en dålig förälder – tvärtom. Det finns stora fördelar med att ibland prioritera sig själv. Johannes förklarar:

– Precis som med vilket livspussel som helst behöver man bli bra på att lägga upp sin dag, och se vad man behöver för att bli så bra som möjligt. För att det ska fungera, utifrån de förutsättningar man har som förälder, behöver man förmodligen göra mängder av kompromisser.

Som vad då?

– Man kanske inte kan äta samma typ av mat, på samma ställen som man gjorde tidigare. Eller träna på samma gym som förut, utan i stället köra olika träningspass på tv:n med barnen bredvid.

glatt par promenerar med barnvagn i snö
När man blir en familj är det många saker som förändras – och till slut minns man inte vad man gjorde innan barnet kom.

Johannes vill påminna om en viktig sak.

– Gå inte i fällan av att man är en misslyckad förälder om man behöver ta hjälp av andra. På samma sätt som man ställer krav på sig själv som förälder behöver man bli en bättre kravställare och sätta förväntningar även på sin partner, väninna, släkting eller någon annan som kan ta barnet en stund medan man behöver göra något som kan hjälpa en att göra livet lättare och härligare, avslutar han.

Foto: TT, Elite Studio AB

Annons