En del av

Lykke Li om sina tuffa första veckor som nybliven mamma

16 okt, 2020 
AvLinn Seipel
Lykke Li i Skavlan.
Tre veckor efter att artisten Lykke Li fått sin son Dion, kom beskedet att mamma Kärsti Stiege var dödssjuk.– Hon skulle komma och vara med mig precis när Dion hade fötts, berättar hon i Skavlan. Men det hanns aldrig med.
Annons
Lykke Li i skavlan: Det blev en annorlunda start på den första tidenBrand logo
Lykke Li i skavlan: Det blev en annorlunda start på den första tiden

Det var efter en tids sjukdom som artisten och världsstjärnan Lycke Li Zachrissons mamma Kärsti Stiege plötsligt gick bort, bara 64 år gammal.

– Hon var inte gammal, och hon var också extremt levande. Man trodde absolut att hon skulle vara en sån där som man bara ”snälla dö”, för att hon är så gammal. 120 år tänkte jag typ att hon skulle leva till, säger Lykke Li till Skavlan.

Beskedet kom som en chock för både Lykke Li och hennes syster Zara Zachrisson, som också vid den tiden precis fått barn.

”Det blev en annorlunda start”

Lykke Li berättar om deras planer. Mamma skulle först hälsa på systern och nyblivna mamman Zara, som är bosatt i New York, för att sedan komma ut till henne i Kalifornien. Där var tanken att hon skulle bo ihop med Lykke Li och sonen Dion i en hel månad. Så blev det dock inte.

– Det var väldigt intensivt. En dag innan hon skulle komma till mig i L.A. så ringer min syster och säger: ”Var inte orolig men mamma är på sjukhuset och de tror att det kan vara någonting i hennes hjärna”, säger Lykke Li.

Annons

Efter beskedet flög den nyblivna mamman Lykke Li till New York, ihop med sitt bara tre veckor gamla spädbarn.

– Jag fick flyga till New York med Dion när han var tre veckor och komma dit till ett sjukhus på Union square och bara pang in... ”Ja, nu ska hon dö”. Det blev en lite annorlunda start på den tiden än vad jag hade trott.

Mamma Kärsti Stiege startade Tant Strul

Lykke Lis mamma var uppmärksammad för flera av sina konstnärliga ådror. Bland annat var hon med och startade punkbandet Tant Strul, som är ett av de mest betydelsefulla punkbanden i svensk musikhistoria. Hon var också en erkänd fotograf och utställare. Kärsti Stiege avled efter en tids sjukdom den 12 juli 2017, och blev då 64 år.

Lykke Lis medverkan i Skavlan kan du se fredag 16 oktober kl 21.00 på SVT1 eller i SVT Play från klockan 17.00.

Övriga gäster i programmet är Mary Trump, Noomi Rapace och Claes Elfsberg.

Källa: SVT

Läs mer:

Annons