Må bättre under skilsmässa eller separation – psykologen tipsar

kvinna dricker kaffe och växt som hålls av händer
Så får du vänskapen att hålla- även efter du fått barn
Slå på ljud

När man går igenom en skilsmässa eller separation som förälder kan det vara mycket att tänka på. Hur ska barnen bo och vem ska flytta? Ibland är det juridik som måste ordnas och saker som ska delas upp.

Samtidigt har något som varit viktigt för dig tagit slut och det är många känslor inblandade. Sorg, ilska, lättnad – eller flera i en kombination.

kvinna promenerar

Det är viktigt att ta hand om sina grundläggande behov när det blåser: ät bra och försök motionera lite. Foto: TT

Tycker du som skiljt dig eller separerat att det är svårt bara att komma igenom dagen är du långt ifrån ensam.

Så hur gör man för att bäst ta hand om sig själv under en tid när livet bjuder på långt mycket tuffare förutsättningar än vanligt?

Så kan du läka efter skilsmässa eller separation

Företaget Endbright jobbar dagligen med att hjälpa människor igenom separationer och skilsmässor, bland annat ekonomiskt och hälsomässigt.

Motherhood pratade med företagets psykologer – och bad dem komma med sina bästa råd om hur du som går igenom en skilsmässa eller separation kan ta hand om dig själv.

Här är deras tips:

1. Se efter grundläggande behov

En separation är en omvälvande händelse för både barn och vuxna. En kris som man behöver ta sig igenom. Viktigt är att ta hand om sig själv. Många föräldrar gör allt för att göra separationen så smärtfri som möjligt för barnen att de nästan slår knut på sig själva och kanske helt glömmer bort sina egna behov.

En tumregel för att ta hand om sig själv är att börja med det mest basala, men som är oerhört viktigt. Äta bra och försöka få till god sömn. Även fysisk träning av något slag är bra, det lättar på spänningar och minskar stress. Att göra sådant du alltid gillat och mått bra av är också viktigt. Roliga, lustfyllda aktiviteter som ger energi och hjälper att koppla av och tänka på annat

2. Skapa en målbild

Om det stundvis känns tufft att ha vara mitt i en separation, försök att skapa dig en målbild av var du vill vara när allt känns bra igen. Hur ska ditt liv se ut då? Hur kan du med små steg jobba i den riktningen.

3. Prata med någon

Tänk på att vi alla är olika och att komma över en separation tar olika lång tid för oss. Låt det ta tid, det är okej att sörja och älta. Om du efter en tid, kanske två år, känner att du har svårt att komma vidare, tveka inte att söka professionell hjälp.

Ibland hjälper det att någon utomstående hör din berättelse och kan komma med reflektioner, tankar, tips och råd för att du riktigt ska kunna släppa och komma vidare. Att man separerat är en väldigt vanlig orsak till att personer söker samtalshjälp.

Källa: Endbright

Foto: TT

Mer läsning för dig
Från giftig exrelation till föräldrateam – 9 experttips
Skilsmässa: Så påverkas barnen av växelvis boende

Utvald läsning