En del av

Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister

24 nov, 2021 
AvElin Jonsson
Elin Jonsson
magdalena andersson (S)
Sverige får sin första kvinnliga statsminister!
Så här röstade alla partier.
Annons
TV: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister – så har vägen dit sett utBrand logo
TV: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister – så har vägen dit sett ut

Efter en dramatisk, lång och utdragen process har politisk historia nu skrivits. Riksdagen har släppt fram Magdalena Andersson som statsminister. Drygt hundra år efter den kvinnliga rösträtten får Sverige nu sin första kvinna i regeringschefsställning.

Första kvinnliga ledaren Magdalena Andersson kommer dock inte ha det lätt här framöver då hon nu kan tvingas att regera med oppositionens budget.

Så röstade partierna

Kristdemokraterna

Ebba Busch från Kristdemokraterna var först upp i talarstolen för att hålla sitt anförande innan omröstningen, och hon gjorde klart att de inte släpper fram Magdalena Andersson.

– Vi kan inte tolerera en ny, röd-grön regering. KD kommer därför rösta rött i dag, säger Ebba Busch.

Annons

Centerpartiet

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet släpper fram Magdalena Andersson som statsminister.

– Vi släpper fram en socialdemokratisk statsminster baserat på vår tidigare överenskommelse. Vi lägger därför ner våra röster i dag, och röstar gult för Magdalena Andersson. Det innebär att vi inte ser någon annan möjlig regeringsbildare i dag, säger hon samtidigt som hon gör klart att de inte kommer rösta på regeringens budgetförslag vid dagens omröstning, utan på sin egen.

Liberalerna

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, förklarade att inte heller de ville rösta gult eller grönt för Magdalena Andersson.

– Sverige behöver en liberal, borgerlig regering. Liberalerna kommer rösta nej till denna regering och denna statsministerkandidat. Röd knapp för en röd regering, säger han.

– Det finns ett mandatstöd för en icke-socialistisk regering i denna kammare. Det alternativet borde ha prövats, fortsatte han.

Annons

Socialdemokraterna

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson förklarade att de givetvis står bakom Magdalena Andersson.

– Hon är inget osäkert kort, hennes kvalifikationer är väl kända, bland alla partier. Hon säger som det är och gör det som krävs, säger Annelie Karlsson.

– Socialdemokratiska riksdagsgruppen kommer med nöje att rösta ja, fortsätter hon.

Moderaterna

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström röstade nej till Magdalena Andersson. Han kritiserade regeringen för att ha stora problem med bland annat brottslighet.

– Att samarbeta och bygga en regering på de premisser som S och MP har gjort är absurt. Moderaternas övertygelse är att man måste bygga en regering på vad man är för, inte vad man är emot. Moderaterna röstar i dag nej till Magdalena Andersson som Sveriges statsminister, säger han.

Sverigedemokraterna

Partiledaren Jimmie Åkesson säger i sitt anförande att Magdalena Andersson bär ett stort ansvar för utvecklingen i Sverige de senaste sju åren.

Annons

– Vi vet vad vi får. Det är en statsministerkandidat med mycket erfarenhet, och det är det som är problemet. Det är själva grunden till att vi från SD:s riksdagsgrupp omöjligt kan släppa fram en socialdemokratisk statsminister, säger Jimmie Åkesson.

– Vi behöver ett styre som inte har bott under en sten de senaste decennierna, utan förstår vilka problem vi står inför, fortsatte han.

Vänsterpartiet

– Sverige kan nu få sin första kvinnliga statsminister – det som aldrig funnits för mig när jag växte upp, kan nu bli en självklarhet för min dotter. V kommer släppa fram regeringen och budgetmakten, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar och fortsatte:

– Vi kommer i första hand rösta på vår egen budget, och i andra hand på regeringens budget. V kommer därför rösta gult i dag och släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, säger hon, och torkar en tår.

Amineh Kakabaveh

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh släpper fram Magdalena Andersson som statsminister.

Annons

– Det historiska med dagens omröstning är att riksdagen för första gången voterar för att få en kvinnlig statsminister. Magdalena Anderssons ska känna att det finns systerskap, därför väljer jag att rösta grönt i dag, säger hon.

Miljöpartiet

Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen för Miljöpartiet släpper fram Magdalena Andersson.

– För 100 år sedan valdes Sveriges första kvinnliga riksdagsledamöter. Det är en historisk dag för Sverige – för första gången någonsin har vi möjlighet i riksdagen att rösta för en kvinnlig statsminister. I dag, 100 år efter att kvinnor fick rösta, röstar MP för Magdalena Andersson som första kvinnliga statsminister i Sverige, säger hon.

Statsbudgeten

Senare under dagen ska Riksdagen även rösta om statsbudgeten, vilken hålls i riksdagen efter budgetdebatten, ungefär klockan 16.

Foto: TT

Se också: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i SverigeBrand logo
Se också: 23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige
Annons