En del av

Magdalena Andersson framröstad av riksdagen till Sveriges statsminister – igen

29 nov, 2021 
https://image.motherhood.se/image-226889?imageId=226889&width=1320&height=1320&cropw=52.04&croph=100&x=15.24&y=0
Jessica Rådne
magdalena andersson
Efter en vecka av politiskt kaos står det nu klart att Magdalena Andersson (S) åter fått riksdagens förtroende att bilda regering – och därmed bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
Annons
5 saker om Magdalena Andersson som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Magdalena Andersson som du kanske inte visste

Onsdagen den 24 november valdes Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, 54, till Sveriges första kvinnliga statsminister. Samma dag valde hon att avgå till följd av att Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet hoppat av koalitionen. Miljöpartiet menade att de omöjligt kunde regera med den budgeten som röstats igenom, signerad Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Vi har ett enligt parti bakom oss att vi inte kan sitta i regering som genomför politik SD förhandlat fram. Vi måste se våra väljare i ögonen och känna stolthet, sa Märta Stenevi (MP), vid en pressträff efter beskedet att Miljöpartiet lämnar regeringen .

Sju timmar senare begärde Magdalena Andersson att entledigas från sin statsminister-post, som hon formellt inte ens hunnit tillträda.

Oppositionspartierna släppte fram Magdalena Andersson som statsminister

Talman Andreas Norlén
Talman Andreas Norlén.

Under den vecka som följt det politiska tumultet har talmannen Andreas Norlén (M) tagit kontakt med samtliga riksdagspartiers partiledare för att diskutera situationen. På måndagen 29 november hölls en ny omröstning, och nu står det klart att Magdalena Andersson åter röstats fram som Sveriges statsminister. Detta sedan MP, V och C meddelat att de släpper fram henne.

Så röstade partierna – 75 ledamöter avstod

rösttavlan
Rösttavlan som visar att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson valts till statsminister av riksdagen.

Samtliga riksdagens 349 ledamöter var på plats i riksdagssalen när röstningen ägde rum. Totalt valde däremot 75 ledamöter att avstå från röstningen. Magdalena Andersson vann trots det med 101 röster. De partier som röstade fram henne till Sveriges 34:e statsminister (och första kvinnliga!) var Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Annons

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna röstade emot förslaget att låta Magdalena Andersson bli statsminister. Deras 173 röster räckte inte för att fälla förslaget.

Magdalena Andersson blir därmed den första partiledaren på 15 år att styra en enpartiregering med endast socialdemokrater. Hon kommer att göra så med oppositionens budget.

Foto: TT

Annons