En del av

10 roliga bilder som visar hur det var att vara förälder förr

22 sep, 2022 
Lovisa Svedlund
mammor förr i tiden
Enorma barnvagnar, kulörta overaller och plåster som handlas över disk. Att vara förälder är på många sätt sig likt genom historien – men vissa trender har verkligen både kommit och gått! Kolla bara på de här bilderna.
Annons

Vad kännetecknar föräldraskapet på 20-talet, tycker du? Kanske är det hur vi plötsligt måste prata skärmtid som en stor del av vår barnuppfostran? Eller hur vi pratar med våra barn om konsumtion, klimat och att vara den man verkligen känner sig som på insidan.

Se också: Historiska bilderna från inspelningen av Emil

Härliga bilder från inspelningen av Emil i LönnebergaBrand logo
Härliga bilder från inspelningen av Emil i Lönneberga

Precis som att trender skiftar idag, har nyheter i föräldraskapet svängt i takt med samhällets utveckling även historiskt. Kanske hade du små barn när det var helt nytt med babymonitor? Var den hetaste trenden när du blev förälder att sätta en lite bård ovanför babysängen? (Hej, 90-tal)

Annons

Eller hör du kanske till generationen som uppfostrade barn i en tid då vi lyssnade på kasettband och protesterade för daghem åt alla?

10 roliga bilder som visar hur det är att vara förälder

Oavsett vilken generation av föräldrar just du tillhör är det alltid kul att se tillbaka på hur vi föräldrar faktiskt haft det genom tiderna.

Vi grävde i arkiven bland bilder och hittade några riktiga guldkorn. Kolla bara på de här nostalgiska bilderna, så kanske du får lite perspektiv på hur just dina år som är förälder är eller var!

1. Shopping över disk

Nya plåster, en leksak eller gottepåsen på lördagen? Historiskt har vi handlat mycket mer över disk! Som här där en mamma och hennes barn gör ärenden på apoteket 1975.

apotek 70-talet

2. Nätpåsen på plats!

Å ljuva 90-tal! Kommer du ihåg de färgglada suffletterna och nätpåsen på barnvagnen som rymde precis ALLT?!

Annons
mamma 90-talet

3. Fotohyllan hade sin trogna plats!

I nostalgiserien Svensson Svensson kan vi hitta många markörer från 1900-talets sista decennier. Idag älskar vi att ha gulliga bilder på våra barn sparade men visst var man bättre förr på att faktiskt rama in och ställa foton på en viktig plats?! Titta bara på Gustav och Lena som placerat skolfoton på Max och Lina precis vid sängen.

svensson svensson suzanne reuter
Annons

4. Smart bäranordning

Det har var en minst sagt modern mamma år 1961. Bildtexten i TT:s arkiv lyder: Mrs Richard Chambers i Camp Hill, Pennsylvania tycker att det är bra att veta var hon har 17 månader gamla Ronnie, när hon går till snabbköpsbutiken.

Så sant, riktigt praktisk bäranordning!

mamma med bärsele 60-talet

5. På resande fot

Påtal om bäranordning... även förr resulterade långa resor i trötthet och en tom blick hos kämpande föräldrar. Kanske har anordningen på flyget ändrats något dock?!

Annons

Bilden är tagen 1997 på ett långflyg mellan Stockholm och Bankok.

mamma på flyg

6. Sno stilen av kungafamiljen

Nyårsafton 1982 var det precis såhär man skulle se ut som pappa och dotter – iallafall om du frågar hovet. Här är kronprinsessan Victoria och kungen tillsammans med hunden Charlie på en nyårspromenad i slottsparken, iklädda senaste pastellgula overallen och klassisk shearlingjacka.

kungen och victoria

7. Skrämmande tomtemasken

En föräldrapryl vi kan konstatera har utvecklats över åren är tomtemasken. Exakt hur vettskrämda barnen tilläts bli av farbror tomten förr i tiden kan faktiskt diskuteras.

Annons
läskig tomtemask

8. Föräldrar som chillar

En stund skrollande på mobilen, lite läsning och vila. Föräldrahjältar har alltid behövt sin återhämtning! Den här bilden från 1978 är döpt till ”Mamma på picknick” hos TT.

mamma som vilar

9. Mobiltelefon på stan

I mars 1994 var den här kvinnan riktigt i tiden! På plats var både mobiltelefonen vid örat och fluffiga frisyren.

Annons
kvinna med mobiltelefon 1994

10. Vaxduken – vart tog du vägen?

Tänk vilken räddare i nöden vaxduken har varit för alla föräldrar. Vart tog det här praktiska tyget egentligen vägen? Kom genast tillbaka till 2020-talets sobra inredningskollektioner!

bebis 90-talet

Foton: TT

Annons