En del av

Jag är mamma till ett barn med autism - det hade jag velat veta

04 sep, 2023 
Hannah Bergroth
Carina Nylander
Foto: TT/Privat
Carina Nylander är 38 år är mamma till tre barn. Hennes yngsta, som idag är 12 år, har autism. Här berättar hon om fem saker hon gärna hade velat veta om barnets diagnos.
Annons

Trebarnsmamman Carina, 38, säger att när barnet var bebis var hen som vilket annat barn som helst. Men det var när barnet skulle skolas in hos dagmamman som något hände.

– Då insåg jag att mitt tredje barn inte var som mina två andra – när de var i den åldern, säger Carin.

Det här är NPF-diagnoserBrand logo
Det här är NPF-diagnoser

Hon menar att vissa tecken var tydliga.

– Mitt barn pratade inte och höll inte ögonkontakt med dagmamman. Barnet var kräsen med mat och höll sig borta, och var i sin lilla bubbla.

Carina Nylander
Trebarnsmamman Carina.Foto: Privat

Men det skulle räcka länge innan barnet fick sin diagnos.

– Barnet var 12 år när vi fick veta att hen har tre diagnoser: infantil autism, selektiv mutism, som också kallas för ofrivillig tystnad – och social ångest.

Annons

Mitt barn har autism – 5 saker jag hade velat veta

Carina hade hört talas om autism tidigare och hade lite koll. Men här delar hon med sig av saker hon gärna hade velat veta innan hon blev mamma till ett barn med diagnosen.

1. Be om hjälp!

Även om jag vet att mitt barn behöver stöttning och hjälp kommer det dagligen utmaningar. Det är inte meningen att en förälder ska klara dessa helt ensam. Jag ber fortfarande om hjälp, för jag lever efter att det inte är värt att en hel familj ska lida i onödan.

2. Barnet är inte ouppfostrat

Människor har tyvärr fördomar och jag får ofta höra kommentarer om att mitt barn inte är uppfostrat. Men det handlar inte om det! Mitt barn har en diagnos som hen kommer leva med resten av sitt liv.

3. Familjen är perfekt

Hela familjen, samlad kring bordet och äter middag tillsammans. För många är det en målbild och bilden av en ”perfekt familj”. Hos oss är familjen perfekt – även om vårt barn sitter vid bordet och har en skärm som sällskap medan hen äter.

Annons

4. Det är en berg– och dalbana av känslor

Det kommer att komma känslor – och man vet aldrig när och hur snabbt de dyker upp. Mitt barn kan vara glad, men på en sekund kan det vända och hen kan bli riktigt ledsen eller arg. Som mamma kan det var svårt att hantera, för oavsett vad som händer behöver du behålla lugnet och ge trygghet.

5. Det är jobbigt

Att vara förälder till ett barn med en diagnos som omgivningen inte kan se är jobbigt. Som mamma har jag lärt mig hur jag ska tackla situationer som plötsligt kommer, även om det stundvis är svårt.

Autism

Autismspektrumtillstånd är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser. Gemensamt för alla autismspektrumtillstånd är begränsningar i social kommunikation, socialt samspel, beteenden, intressen och aktiviteter.

Personer med autismspektrumtillstånd har begränsningar i social kommunikation och socialt samspel, och begränsade beteenden, intressen och aktiviteter. Cirka 1–2 procent av Sveriges befolkning bedöms ha någon form av autismspektrumtillstånd.

Foto: TT/Privat

Annons