En del av

Mammans smarta lösning för att ha koll på barnens skärmtid

06 apr, 2023 
Hannah Bergroth
Kristina Jonsson

När döttrarna ville ha mer och mer skärmtid insåg mamma Kristina att något behövde göras. Hon kom på en klockren idé som gjort att bråken om skärmen minskade rejält – kolla här!

Annons

Att bråka om skärmen är vanligt i det flesta familjer. Ofta handlar det om att barnen vill ha mer skärmtid, medan du som förälder hellre ser att de ska sysselsätta sig på andra sätt.

Hur länge och hur ofta barnet får leka med skärmen är upp till varje förälder. Alla gör som det passar familjen bäst.

Anders Hansen: Så minskar du barnens skärmtidBrand logo
Anders Hansen: Så minskar du barnens skärmtid

Men visst är det jobbigt om gnället eller bråken om skärmtid kommer för ofta? Hur GÖR man för att alla ska vara överens om att det är en viss tid som gäller?

Kristina Jonsson är ensamstående mamma till två flickor som är fem år. Tillsammans har de hittat ett sätt som gjort stor skillnad på döttrarnas skärmanvändning.

– Första dagarna var de stora protester, men sedan dess har det löpt på rätt så bra, säger Kristina.

Annons

Minskade konflikterna

Kristina Jonsson är ensamstående på heltid till sina tvillingdöttrar. Hon beskriver vardagen som ganska ”vanlig”. Barnen går på förskola och själv jobbar hon som lärare.

Kristina Jonsson
Tvåbarnsmamman Kristina ville ha koll på sina döttrars skärmtid, och löste det på ett kreativt sätt.

I takt med att barnen blev äldre förändrades deras skärmbeteende, la Kristina märket till. De ville ha mer tid framför sin Ipad och för att minska de konflikter som i samband med det behövde Kristina vara kreativ.

– Jag behövde ha något konkret som kunde begränsa tiden. Ett timglas, som vi använde först, är ju bara en minut så det blev för kort. Ett annat alternativ var att sätta en äggklocka på timer, för att få exakt tid. Men jag kände att det bara skulle bli mer stressande för mig.

Mammans knep för att minska skärmtid för sina barn

Till slut kom Kristina fram till att hon gärna vill involvera barnen och tillsammans kom det fram till ”Ipad-biljetter” skulle vara bästa lösningen.

Annons

Flickorna fick pyssla fyra biljetter, som stod för olika tider, där den sammanlagda tiden skulle bli en timme.

Genom att ge en biljett till sin mamma köpte de alltså skärmtid. Så smart!

Vad skulle du säga att är den största fördelen med dessa biljetter?

– De är tydliga och ger en liten förberedelse när man tar den sista. Numera kan det sluta med att de har en biljett kvar, för att kunna spara till senare. Tjejerna behöver alltså inte använda upp alla på en gång om de inte vill.

– Följande dag återaktiveras biljetterna och de kan använda dem igen.

biljetter
Kristina berättar att det här är andra omgången biljetter som döttrarna pysslat. ”De första var mer dekorerade”, säger Kristina med ett leende.

Kristina berättar att hon både i sin roll som mamma och lärare har sett att det här med skärmtid lätt blir ett problem. Det var det som gjorde att hon ville ha en gräns med flickorna redan från när de var små. Hur kom hon på den här briljanta idén?

Annons

– Jag minns att jag läste om något liknande upplägg när jag behövde göra npf-anpassningar i jobbet. Det fick mig att tänka till och jag blev nyfiken på att testa det hemma med barnen.

Nu har Kristina och barnen kört på det här sättet ett bra tag och Kristina berättar att det i början var lite protester från flickorna, men att det efter ett tag började fungera rätt så bra.

Skulle du säga att det finns någon nackdel med Ipad-biljetterna?

– Hmm, det enda jag kan komma på är att de inte är helt exakta. Om jag är upptagen med något är det lätt att tiden kan rinna iväg och vi alla glömmer bort att tiden är över, avslutar Kristina.

Foto: Privat/TT

6 kändispar som fått barn i hemlighetBrand logo
6 kändispar som fått barn i hemlighet
Annons