En del av

Mammans tips som hjälper barnen vid läggdags – HUR smart?!

28 feb, 2023 
AvElisabeth Granseth
Ett barn som sover
Har ditt barn svårt för att komma till ro på kvällen? Vill ditt barn inte gå och lägga sig? Trebarnsmamman Lauren Giesting har på Instagram delat med sig av ett superknep för att underlätta barnens kvällsrutiner. Se här vad hon gör!
Annons

Vill dina barn inte gå och lägga sig på kvällen? Du är inte ensam om du känner igen dig i den situationen!

Trebarnsmamman Lauren Giesting, har på Instagram lagt ut en reel där hon visar hur hon hjälper barnen innan läggdags med kvällsrutinerna. Inlägget har fått över 1,5 miljoner likes och många kommentarer från föräldrar som tänker prova tipset. Så här har mamman gjort!

Småbarnsföräldrarna Julia & Louise: Så hanterar vi sömnbristBrand logo
Småbarnsföräldrarna Julia & Louise: Så hanterar vi sömnbrist

Mammans smarta bilder - för en enklare nattningsrutin

Lauren Giesting har satt upp ett papper på dörren där hon skrivit upp barnens kvällsrutiner och även ritat bilder till. Varje moment har en egen flik.

Annons

Kvällsrutinerna för hennes barn ser ut så här:

  • Gå på toaletten
  • Bada eller tvätta sig
  • Borsta tänderna
  • Drick lite vatten
  • Ta på pyjamas
  • Kramas
  • Läsa bok

När barnet är klar med ett moment, ska fliken vikas upp och knäppas fast i en magnet. På fliken står det att momentet är klart vilket gör det tydligt för barnet att den ska vidare till nästa steg i kvällsrutinen. Så smart!

Om du blir inspirerad av detta tips, hitta då en rutin som passar just ditt barn och rita bilder till.

Kvällsrutiner underlättar läggingen

Det finns många fördelar med att ha tydliga rutiner varje kväll, rutinerna hjälper barnet att veta när det är dags att sova. 1177 vårdguiden skriver att man ska undvika att barnet blir övertrött på kvällen, om barnet är övertrött så är det bra att vänta en stund tills barnet varvat ner och blivit trött igen innan man påbörjar läggningen.

Annons

Det är bra att förbereda barnet på samma sätt varje kväll och att försöka göra kvällsrutinen till något mysigt. Ett tips är att dämpa belysningen inomhus någon timme innan läggdags. Ett annat tips är att ta ett bad på kvällen, många barn blir lugna av det. Välj gärna att läsa en bok tillsammans och undvik skärmar en stund innan barnet ska somna.

Foto: TT och Instagram

Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar
Annons