Mannens ålder påverkar spermierna mer än man tidigare trott

Mannens ålder kan påverka om befruktningen lyckas vid en IVF-behandling.

Vi hör ibland talas om män som Mick Jagger och Charlie Chaplin, som fick barn vid 73 års ålder – och det är lätt att tro att karlar kan bli fäder så länge de får upp “den”. Men för kvinnor verkar det finnas ett “bäst före-datum” som ligger runt 50-årsåldern.

MEN: Forskare har nu kommit fram till att män gör rätt i att inte vänta för länge trots allt…

Tidigare rekommendationer ses över

När det handlar om konstbefruktning, som IVF, är det i dagsläget rekommenderat att mamman inte är över 35 år gammal och mannen inte äldre än 55.

En ny studie från Harvard visar dock att mannens ålder har stor betydelse för om konstbefruktningen är lyckad eller ej – även långt före 55 års ålder.

En kvinna under 30 har exempelvis 46 procents chans att bli gravid om mannen är över 40, jämfört med 73 procents chans i de fall där mannen är under 35.

Även när kvinnan är 35 år gammal är chansen att bli gravid som störst om mannen är under 30, och som sämst om han är över 40 år.

Fertilitetsåldern går ner för både män och kvinnor


I den nya studien har man analyserat data från nästan 19 000 IVF-behandlingar gjorda av 7 753 par mellan åren 2000-2014.

Forskarna bakom studien överraskades av resultatet, men Camilla Stenfelt, specialistläkare i obstetrik och gynekologi, är inte lika förvånad.

– Det är kanske inte jätteförvånande resultat, vi vet ju att fertiliteten går ner i ålder hos både män och kvinnor. Men det var ganska stora skillnader ändå i den här studien, säger hon till SVT.

Nu är nästa steg för forskarna att titta närmre på varför och vad det är som ligger bakom spermiernas försämring hos äldre.

I Sverige föds varje år omkring 4 000 barn som resultat av lyckade konstbefruktningar – cirka tre procent av alla födslar i Sverige idag. Varje år görs cirka 15 000 IVF-behandlingar i Sverige.

Källa: SVT Foto: IBL

Läs mer:

5 mammor berättar: Det här borde alla veta om IVF

Fertilitetsläkaren som ger babygaranti – upp till 51 års ålder