Maxida Märaks tankar om att skaffa barn på egen hand

Maxida Märaks tankar om att skaffa barn på egen hand
TV: Maxida Märak – 5 saker du inte visste om artisten
0:59

Efter reklamen: TV: Maxida Märak – 5 saker du inte visste om artisten

(0:59)

Maxida Märak, eller Ida som hon egentligen heter, är just nu aktuell som en av artisterna i årets säsong av Så mycket bättre. Till vardags är hon inte bara artist, hon är också mamma till nioåriga NikeSunna. För att kombinera familjeliv med artistliv så lever hon både i Jokkmokk och i Stockholm.

Maxida Märaks uppbrott från pappan till hennes dotter

I Jokkmokk bor hon med sin dotter, där dottern går i en sameskola där skolsystemet ligger i linje med den samiska kulturen. För Maxida är det viktigt att bevara deras samiska ursprung och kultur.

– Det är viktigt för mig och NikeSunnas pappa att hon studerar sitt hemspråk och får lära sig allt om sin kultur där renen står i centrum. Barnen får till exempel lära sig att slöjda och bereda skinn. Och vissa perioder går de inte i skolan, då följer de med sina föräldrar ut i skogen och är med renen, säger Maxida nu i en intervju med mama.

Maxida Märak lever inte längre ihop med pappan till hennes barn, de separerade 2017 efter att hon insett att hon inte trivdes med livet hon levde ihop med honom i Jokkmokk, så hon flyttade till Stockholm. Men pendlandet med dottern mellan Jokkmokk och Stockholm varannan vecka blev för slitigt till slut, något som ledde till att hon flyttade tillbaka till Jokkmokk för att bo där med dottern och istället pendla till Stockholm för jobb då och då.

Hela gänget som medverkar i årets säsong av Så mycket bättre.

Hela gänget som medverkar i årets säsong av Så mycket bättre.

Är öppen för att skaffa barn på egen hand

Relationen mellan henne och pappan till hennes barn beskriver hon idag som ”världens bästa” fast de inte längre är ett par. De är bästa vänner och samarbetar mycket bra ihop.

Hon lever inte heller ihop med någon ny partner, och om hon vill ha fler barn i framtiden har hon inget emot att skaffa det på egen hand – även om det inte är något hon planerat i nuläget.

– Jag är öppen för att skaffa barn på egen hand! Eller så blir jag dökär i någon som vill ha barn. Det som sker, sker. Man behöver inte styra allt. Men just nu är nöjd med mitt enda barn och planerar ingen insemination, säger hon vidare.

Foto: TT

Se också: Fertilitetsläkaren berättar hur en IVF-behandling går till – steg för steg
3:35

Efter reklamen: Se också: Fertilitetsläkaren berättar hur en IVF-behandling går till – steg för steg

(3:35)

Mer läsning för dig
Sandra om sin förlossningsdepression: ”Säg aldrig njut av bebisbubblan”
Ida Östensson om att föda barn under förlossningskrisen: ”Jag fick i alla fall paprika på mackan”
Félice Jankell om mamma Annikas kamp som ensamstående