En del av

Melinda Jacobs ord om graviditeten och livet med E-Type och barnen

09 dec, 2022 
Hannah Bergroth
Melinda Jacobs och Martin ”E-Type” Eriksson väntar sitt första gemensamma barn. I en intervju med Motherhood berättar hon om graviditeten, varför hon ser fram emot att amma och hur hon får vardagen att funka med alla barnen.
Annons

Melinda Jacobs är mamman som blev känd för hela svenska folket när hon förlorade sin familjehemsdotter Esmeralda, kallad Lilla Hjärtat. Nu är hon aktuell i tv-dokumentären Mammahjärtat där vi får följa henne, både som privatperson och i det viktiga arbetet hon gör för fosterhemsplacerade barn och deras rättigheter.

Se också: Melinda Jacobs och E-Types kärlekshistoria

Melinda Jacobs och E-types kärlekshistoriaBrand logo
Melinda Jacobs och E-types kärlekshistoria

Sedan dokumentären spelades in är det mycket som har hänt, inte minst privat. Nu väntar Melinda och fästmannen Martin Erikson, mer känd som ”E-Type”, sitt första gemensamma barn. Trots ett hektiskt schema fick Motherhood en pratstund med Melinda som här berättar om graviditeten, vardagen med alla fem barn och varför hon alltid drömt om en stor familj.

Annons

Melinda Jacobs egna ord om graviditeten, oron och livet med barnen

Hej Melinda! Hur mår du idag?

– Tack! Idag mår jag bra. Rent mentalt mår jag bättre än på många år, men julen är en tuff tid när man har förlorat någon. Det märker jag på övriga i familjen också. Det är en känslig tid för oss just nu. Vi saknar Esmeralda så mycket!

Åh, kram till er alla!

– Tack! Men visst känns det att jag är gravid. Jag är andfådd, flåsar och har ont här och där. Det kvittar hur jag ligger för jag får ändå inte sova på nätterna.

Melinda Jacobs
-

Foto: My Sandström.

Ålder: 38 år.

Familj: Fästmannen Martin ”E-Type” Erikson, barnen Vanessa, 17, Savanna, 15, Vendela, 10, Viking, 3, och ett fosterbarn.

Bor: Vadstena

Gör: Driver Lilla Hjärtat vänförening, föreläser, författare och podden Familjärt med influencerduon Pappapappadotter.

Aktuell med: Dokumentären Mammahjärtat på SVT samt håller på att skriva en barnbok

Förstår att det är jobbigt. Förutom det, hur tycker du det är att vara gravid?

– Det är nästan tio år sedan jag var gravid sist, så det känns nästan som första gången. Men jag är äldre idag och visst finns det en större oro nu än då. Dels är det åldern, dels det jag varit med om. Jag är rädd att något ska gå fel, att bebisen ska dö eller att något annat hemskt händer.

Annons

Vad tänker du inför förlossningen?

– Hmm, lite samma där. Det finns en annan oro inför den också. Så ja, jag är nog lite skörare den här gången. Men jag är väldigt glad och tacksam att jag får uppleva det här en gång till. Jag har verkligen försökt njuta och tar till vara varje dag trots att det nu börjar bli tungt.

Hur tacklar du oron?

– Jag pratar mycket med min barnmorska och så försöker jag jobba med det själv. Ju närmare jag kommer det beräknade datumet desto lättare blir det. Det var värre i början, innan jag kände bebisen i magen.

Vad fint. Kan du se några likheter eller olikheter mellan den här graviditeten och dina andra tre?

– Jag tillhör en liten skara av kvinnor som blir väldigt sjuka under graviditeten. Under den senaste, för tio år sedan, var det så pass allvarligt att läkarna pratade om att avbryta graviditeten. Så från att de tidigare graviditeterna kantades av sjukhusbesök, illamående och var riktigt tuffa, så är ändå den här graviditeten lättare. Jag har klarat mig och kunnat vara hemma tack vare läkemedel.

Annons

Oj, vad jobbigt! Men BF närmar sig nu, eller hur?

– Ja! Men eftersom min och Martins relation är så offentligt, har vi känt att det är något vi vill ha för oss själva i familjen. Därför berättar vi inget exakt datum, men jag kan ändå säga att jag nu är i vecka 35+.

Så spännande! Hur är det med namnet då?

– Det finns ett namn och allt är klart, det har det varit länge. Men även det är hemligt.

Melinda och barnen
Om bara några veckor flyttar det in ett sjätte barn i familjen.

Men snart flyttar hen in, hur känns det?

– Första tiden är magisk så det ska bli supermysigt att få vara med om den igen. Det här blir min sjunde bebis, och det är lika spännande varje gång. Jag älskar bebisar, det har jag alltid gjort.

Något särskilt du ser fram emot?

– Mina placerade barn har flaskmatats, så det jag mest ser fram emot är att få amma igen. Den närheten man får till sitt barn är så speciell. Det kan jag verkligen längta till.

Annons

Men du, vad sa de andra barnen om att det ska komma ett syskon?

– Åh, det var väldigt många olika reaktioner. Hon som är tio år blev jätteglad medan de två äldsta är ju nästan vuxna och har så mycket med sina egna liv. De tyckte väl till en början att det var lite märkligt att deras mamma är gravid, nu när de är så stora. De två yngsta förstår kanske inte på samma sätt vad det här innebär. Nu tycker alla fem att det ska bli roligt och spännande.

Hur skulle du beskriva dig som mamma?

– Jag är väldigt kärleksfull. Jag tror att mina barn skulle säga att jag alltid finns där och att de alltid kan lita på det. Jag har levt själv med barnen och för att få ihop livet med en stor familj så behöver det finnas regler och rutiner. Vårt liv är ganska inrutat där alla vet vad som förväntas av dem. Man får hjälpas åt i den här familjen för att allt ska gå ihop.

Kan du ge exempel?

– Alla vet att vi äter middag klockan 17:30. Det är något jag är ganska bestämd med, jag tycker det är mysigt att vi samlas. Visst finns det dagar då det inte funkar, men jag strävar efter det i alla fall.

Melinda Jacobs med ett barn i famnen
Melinda har alltid sett sig som flerbarnsmamma. ”Jag har drömt om barn sedan jag var liten”, säger hon. Foto: My Sandström

Finns det något som präglat ditt sätt att vara mamma?

– Jag har valt ett helt annat liv mot hur jag själv växte upp. Jag växte upp med en pappa, även om jag träffade min mamma ibland så fanns hon inte där i vardagen. Så sedan jag var liten har jag vetat att jag vill ha en stor familj, och jag kan minnas hur jag som barn tänkte att ”så där vill jag bli – eller inte bli – när jag blir stor” och jag har alltid följt det på något vis. Jag har haft många förebilder som jag har sett upp till och plockat godbitarna från dem, för att bli den förebild jag vill vara för mina barn.

Annons

Hur skulle du beskriva föräldraskapet?

– Det är det viktigaste, svåraste och hårdaste jobbet av alla jobb man kan tänka sig. För mig har det blivit mer än att ”bara” vara en förälder, det är en livsstil att vara familjehem. Jag lever med och mitt i det här hela tiden. Ja, jag känner att det är mitt kall i livet.

Att vara förälder kan också vara otroligt jobbigt. Vad gör du när det känns extra svårt?

– Då pratar jag med de som finns nära. Jag har varit med om väldigt mycket så det ska nog rätt mycket till innan jag tycker att det är tufft. Visst, det finns väl alltid ett uns av dåligt samvete, men det tror jag alla föräldrar känner av.

Porträtt på melinda jacobs
Melinda vill skapa en familj där alla är välkomna.

Finns det något du tänker extra mycket – i din roll som förälder?

– Jag vill att mina barn ska växa upp med självkänsla som gör dem till trygga och starka individer, så de ska klara sig själva i det samhälle som vi lever i. Det är en tuff miljö att växa upp i idag och därför tycker jag det är viktigt att man vågar tro på sig själv och sin egen förmåga.

Annons

Hur skapar man det?

– Jag tror det är genom mycket bekräftelse, men inte bara när de presterar utan även när de bara är. De ska få känna att de duger precis som de är. Det är något jag medvetet försöker tänka på.

Vad vill du ge dina barn?

– Vi är en inkluderande familj där alla är välkomna. Jag tror och hoppas att mina barn kommer ha ett öppet sinne där man hjälper andra människor om man har möjlighet att göra det. Ja, att de har stora öppna hjärtan.

Tror du någon av dina barn kommer bli familjehem?

– Det är lite olika, men jag tror absolut någon av dem kommer bli det.

Men du… För dig är det här sjunde barnet, men för Martin är det första. Upplever du att han förbereder sig på att bli förälder?

– Haha, jomen det är klart han gör! Han gör det genom de andra små barnen. Han har fått en fin relation till dem och tar hand om dem precis som jag gör. Jag tänker att det är ett sätt att förbereda sig.

Vad mysigt!

Annons

– Ja. Men egentligen tror jag inte det går att förbereda sig så mycket. Man vet inte vad de innebär innan bebisen är här, men jag tror att män över lag är mer praktiska än kvinnor.

Haha, hur tänker du då?

– Nej men, exempelvis att de ser köper en ny bil för att allt ska få plats och så. Och det har Martin gjort, haha!

Melinda Jacobs och E-type
Snart blir Martin och Melinda föräldrar, något som de båda ser fram emot otroligt mycket.

Vad ser han fram emot mest, tror du?

– Martin har längtat efter barn i över 20 år, så det här är superstort för honom. Bebisen har funnits i snart nio månader, men jag tror fortfarande inte riktigt att han har greppat det. Jag tycker det är väldigt kul att få göra det här med honom och det ska bli spännande att se hur han blir som pappa. Jag har en bild redan, men får se om det blir så.

Hur tror du han blir som pappa?

– Eftersom han redan gjort alla sina drömmar och haft sin karriär så kommer nog barnen få mycket tid och fokus i hans liv. Ja, jag tror det kommer handla mycket om familjen för honom, och det är härligt. Att få barn är det största som har hänt i hans liv, så jag tror även han kommer bli lite av den oroliga sorten.

Foto: My Sandström/Svt/Instagram

Annons