En del av

Michaela Forni om sonens nattskräck

28 jan, 2022 
AvHannah Bergroth
michaela forni och dante
Att se sitt barn rädd och okontaktbar mitt i natten gör varje förälder riktigt orolig. Nattskräck är jobbigt, men inte farligt. Här berättar influencern och småbarnsmamman Michaela Forni om hur hon hanterar sonens nattskräck.
Annons

Vaknar du ibland av att ditt barn skriker, vevar med armarna, sparkar och verkar rädd? Ser det ut som att barnet är vaken, men är ändå okontaktbar? Då kan det vara nattskräck.

Nattskräck är något som är riktigt läskigt, men inte farligt. Influencern och entreprenören Michaela Forni är en av många mammor vars barn har drabbats av nattskräck. Vi tog en pratstund med henne för att ta reda på hur hon hanterar det.

Se också: Se när barnläkaren svarar på frågor om barnsjukdomar

Se när barnläkaren Sandra Tedner svarar på frågor om barnsjukdomarBrand logo
Se när barnläkaren Sandra Tedner svarar på frågor om barnsjukdomar

Här berättar Michaela om hur det är när sonen Dante, snart tre år, får nattskräck – och vad hon brukar göra när attackerna kommer.

Michaela Forni om sonen Dantes nattskräck

Hej Michaela! Hur är läget med dig?

– Hej! Jag mår toppen men är sjukt trött för jag har inte sovit på hela januari, haha. Man kämpar helt klart på som småbarnsförälder.

Annons

Åh, ja! Hög igenkänning på det. Du har berättat att din son har nattskräck.

– Ja, hans nattskräck började när han var runt ett år och går nu i perioder. Ibland kommer attackerna tätare och ibland kommer de inte alls.

Michaela Forni
x

michaela forni

Ålder: 32.

Familj: Fästmannen Damon och sonen Dante som fyller 3 i juli 2022.

Bor: Östermalm i Stockholm.

Gör: Influencer, författare och grundare av Gravid- och småbarnsappen Baby Journey.

Följ: @michaelaforni eller michaela.forni.se

Hur skulle du beskriva känslan när Dante hade nattskräck första gången?

– Det var otroligt obehagligt. Jag blev väldigt ledsen av att se mitt barn i det tillståndet, men som tur var förstod jag direkt när det hände att det var just nattskräck. Jag är glad över att jag hade hört från andra föräldrar att barn kan få nattskräck, det gjorde mig mer förberedd och mindre rädd över att något skulle vara fel. Jag härdade ut och sedan började jag läsa på om det när det började upprepa sig.

Hur brukar era nätter se ut när nattskräcken kommit på besök?

– Det sägs att barn vaknar vanligtvis ungefär vid samma tid när de har nattskräck, hemma hos oss är det runt midnatt. Vi hör ganska snabbt på hans rop och sätt att gråta att det är just nattskräck han har.

Annons

Vad gör ni som föräldrar då?

– Då är det bara att stålsätta sig och ta sig igenom den tillsammans. När den är över brukar vi ta en lugn stund och mysa innan vi gör om nattningsrutinen, och går och lägger oss igen!

Vad gör du när han är ”mitt i skräcken”?

– Då försöker jag med alla knep jag fått tipsat till mig från andra föräldrar.

Vilket knep har funkat bäst?

– Hittills är det faktiskt att sätta på hans favoritbarnprogram. Många har tipsat om kall luft, tvätta händerna med kallt vatten, hålla om i famnen och prata lugnande, men för oss har det bara gjort situationen värre. Att sätta på Bolibomba har gjort att han, ofta, glömmer bort att han är i sin mardröm och hoppar in i det han ser på skärmen istället. Jag vet inte om det är bästa metoden, men det funkar för oss. Alla föräldrar som har haft nattskräck hemma vet att man gör vad som helst för att den ska gå över!

– Jag är SÅ tacksam för alla föräldrar som tipsar om saker för det är alltid skönt att ha några ess i rockärmen som man kan testa när man är mitt i det.

Annons

Vilket är ditt bästa tips på vad man som förälder kan göra för att minska eller ta sig ur nattskräck?

– Testa allt! Flera gånger om! Och gör det som funkar bäst för just ER familj!

michaela forni och sonen dante
Michaela och sonen Dante.

Vad vill du säga till föräldrar som har barn med nattskräck?

– We’re in this together. Man är aldrig ensam i sitt föräldraskap, det finns alltid andra föräldrar som går igenom samma saker. Det är av den anledningen jag grundade Baby Journey – för att skapa en plats där föräldrar kan mötas, få information samt inspiration. Jag vill inte att någon ska känna sig ensam i sitt föräldraskap.

Foto: Privat

Annons