En del av

Föräldracoachen: Frasen som hjälper ditt barn att prata om känslor

11 okt, 2022 
Hannah Bergroth
mamma klär på sitt barn skorna i hallen
Känslor kan ibland vara svårt att prata om, speciellt för de små. Hur får man barnen att dela med sig av vad de känner, tycker och tänker? Micke Gunnarsson menar att det börjar hos föräldern.
– Om du vill att barnet ska börja prata mer om sina känslor, börja med att se till dig själv. Hur pratar du om känslor och hur visar du dem? säger han.
Annons

Att vara någons förälder är det härligaste och svåraste som finns, det kan nog alla föräldrar skriva under på. Vissa dagar är så enkla att du känner dig 100 procent säker i din föräldraroll, medan andra dagar kan vara så utmanande att du gärna hade kastat in den där handduken för länge sen.

Oavsett hur din dag har varit är det bra att påminna sig om att även barn är människor som har rätt till att vara precis som de är. Skillnaden mellan barn och vuxna är att de små sällan filtrerar, de visar direkt om det är något de gillar, inte vill eller tycker om.

Se också: Föreläsaren Micke Gunnarsson: ”Spara en peng till barnens terapi”

Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"Brand logo
Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"

Men hur får man barnen att prata och berätta om hur de verkligen känner?

Annons

Micke Gunnarsson föreläser, skriver och producerar innehåll med samma röda tråd – föräldraskap. Nu är han aktuell med boken Medvetet föräldraskap: Om att möta våra barn där de är, inte där vi önskar att de vore.

Micke menar att det mesta inom föräldraskap börjar hos föräldern själv.

– Barn gör inte som föräldrarna säger, utan som de gör – eller hur de är, säger han.

Micke Gunnarsson
Med all sin kunskap och erfarenhet är Micke Gunnarsson en omtyckt föreläsare. Du kan läsa mer om hans kloka tankar på Instagram-kontot @mickegunnarsson eller i appen, Micke Gunnarsson & vänner. Foto: Caluva Foto

Hjälp barn sätta ord på sina känslor

När barnen är små visar de ofta att något är fel genom att använda kroppen fysiskt. De stänger munnen när de inte vill ha mat, lägger sig på marken om de inte får som de vill och skriker när de är ledsna.

Annons

Ju äldre barnen blir hanterar de känslorna på andra sätt och även om man gör allting rätt kan det ta tid för barnen att vilja eller kunna prata om dem. Micke menar att de lär sig av sina föräldrar.

– Om du vill att barnet ska börja prata mer om sina känslor, börja med att se till dig själv. Hur pratar du om känslor och hur visar du dem?

mamma barn skrattar
Skratta, gråta, vara arg. Att visa känslor är okej – oavsett hur gammal man är.

De flesta föräldrar vill antagligen vara perfekta för sina barn, och det är så lätt att tro att man är det genom att vara den där starka som varken är sårbar eller skör. Micke tror att det är en vinst att tänka precis tvärtom.

Annons

– Att barnet får se sin mamma vara ledsen eller att pappa kan bli rädd är bra. På det sättet lär sig barnet att det är okej att känna och genom att hen får uppleva det blir det även lättare att sätta ord på känslorna.

Men om det är svårt för barnet att berätta, hur ska man som förälder göra då?

– Man kan till exempel ”färglägga” de olika känslorna på ett papper. Blå kan vara rädd, röd kan vara arg och grön kan vara ledsen. Låt barnet beskriva hur de olika färgerna känns och vad som händer i kroppen just i den stunden. Att prata om dem och ställa frågor öppnar upp till ett värdefullt samtal som blir en bra grund för framtiden.

Frasen som hjälper barnet att prata om känslor

Som förälder har man ofta en inre kompass när det gäller barnuppfostran och hur man vill möta sina barn. Samma tanke kan man ha när det gäller hur ni ska prata om känslor.

– Man behöver fundera över hur känslor ska lyftas inom familjen. Tycker du att det är svårt att prata om dem kan det vara svårt att möta barnet när hen är i den situationen. Fundera om det finns något hos dig som du kan göra för att det ska bli enklare för er båda två.

Annons
familj äter frukost
Det är ofta vid vardagliga sysslor som barnen börjar prata och berätta om saker de varit med om.

En idé kan vara bra att bejaka barnet och visa att det får känna. Att låta barnet vara ledset eller argt och inte försöka göra hen glad. Det kan nämligen göra så barnet förstår att det är okej att visa hur hen verkligen känner.

Micke vill understryka att känslor är något naturligt och något som är bra att bekräfta.

– Jag vill uppmana alla att använda ordet ”känns” oftare. Be barnet förklara hur det kändes att exempelvis göra mål under fotbollsmatchen. Det leder ofta till ett fint samtal som gör att ni pratar mer om känslor i stället för prestation, avslutar han.

Annons
Medvetet föräldraskap: Om att möta våra barn där de är, inte där vi önskar att de vore har Micke skrivit tillsammans med Caroline Bankler. Boken handlar om att utveckla sig själv som förälder, så att man kan möta barnen precis som de är.

Foto: TT/Caluva Foto/Bonnier fakta

Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se också: 5 tecken på att du bor med en "threenager"
Annons