En del av

Lugna ner ditt inre tempo – så funkar medvetet föräldraskap

31 okt, 2022 
Hannah Bergroth
mamma leker med sina två barn på golvet hemma
När barnet inte gör som du säger reagerar du kanske på ett sätt du inte vill. Micke Gunnarsson vill uppmana föräldrar att inte försöka få barnen att bli så som de vill att de ska vara.
– Det handlar om oss själva, att vi inser hur vi vill vara, i mötet med barnen, säger han.
Annons

Föräldraskapet kan vara knepigt ibland, särskilt när barnet växer och blir en individ med egna tankar och åsikter. För vissa föräldrar är det enkelt att anpassa sig medan andra kanske behöver råd och hjälp. Föräldracoachen och författaren Micke Gunnarsson menar att det finns en viktig faktor alla föräldrar behöver komma ihåg.

– Tro inte att det du gör är avgörande för ditt barns framtid. Slå inte på dig själv utan tänk att du gör ditt bästa, säger han.

Se också: Föreläsaren Micke Gunnarsson: ”Spara en peng till barnets terapi”

Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"Brand logo
Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"

Micke Gunnarsson är en hejare när det gäller föräldraskap. Han har en enorm kunskap som han delar med sig när han föreläser, uppdaterar sina sociala medier eller skriver böcker. Nu han aktuell med boken Medvetet föräldraskap – om att möta våra barn där de är, inte där vi önskar att de vore. Han menar att medvetenhet är en stor nyckel till att utvecklas i sitt föräldraskap.

Annons

Hur skulle du förklara begreppet medvetet föräldraskap?

– För mig handlar inte föräldraskap om hur vi vuxna ska få våra barn att bli så som vi vill att de ska vara. Det handlar om oss själva, att vi inser hur vi vill vara, i mötet med barnen – när de är precis som de är. Ju mer vi kan läka och jobba med oss som förälder, desto större och bättre förutsättningar har vi i mötet med barnen.

Micke Gunnarsson är föräldracoach, föreläsare och författare. Foto: Caluva Foto

Det händer med barnet om föräldern inte är medveten

Om man är medveten, närvarande och självreflekterande i sitt föräldraskap finns det en chans till att man får mer makt att påverka situationer man hamnar i, tillsammans med barnen, säger Micke.

– När du är medveten tar du makten över hur du vill att situationen ska bli, men är du självmedveten vill du ta ansvar och påverka hur du är.

Annons

Det kan vara krävande och svårt arbete att nå dit. Man behöver lyfta på olika lock med minnen och känslor från sin egen historia och bakgrund, vilket kan vara tungt. Det kan vara svårt att acceptera och förlåta.

– Att vända fokus inåt sig själv och inte ut mot alla andra, i det här fallet sina barn är nog det svåraste. Det är alltid lättare att skylla på någon annan.

Vad tror du händer med barnen om man som förälder inte är medveten?

– Risken är att relationen inte blir som du önskar. Att barnen inte känner sig sedda, bekräftade eller älskade utifrån den önskan de har.

Han säger att det i stort sett handlar om närvaro och ansvar. Om man inte är närvarande finns det en chans att man säger och gör saker mot barnen som man inte vill.

mamma ritar med sin son
Att som förälder investera och förstå sig själv är bland det finaste man kan göra mot sitt barn, menar Micke.

Så blir du mer medveten som förälder

Den största och mest avgörande faktorn till att bli medveten i sitt föräldraskap är att man själv behöver inse att man vill – och kanske behöver – bli det. Genom att lugna ner sitt inre tempo blir man automatiskt mer medveten.

Annons

Micke tipsar om olika former av meditation som man kan göra tillsammans med barnen.

– Att blunda en halv minut tillsammans och sedan prata om det båda tänkte på blir ett fint möte mellan föräldern och barnet.

mamma gör yogaövning med sin dotter
”När du är med barnet, var där till 100 procent. Låt barnet få känna att hen äger dig”, tipsar Micke.

Att vara nyfiken på sig själv är också en bra början. Att ställa frågor till sig själv, som exempelvis ”Varför blir jag så irriterad i den där situationen?” kan öppna upp till förändring som gör stor skillnad i hur man reagerar i såväl svåra som glada stunder.

Men det finns ytterligare ett sätt som Micke gärna vill dela med sig av.

– Jag tycker det kan vara fint att använda kärleken som hjälp. Du kanske är en svår situation med ditt barn, fundera då över hur kärleken skull ha bemött barnet utifrån det som hänt. Det låter kanske lite konstigt, men jag tror att kärleken hjälper oss att komma till en klokare plats i oss själva, avslutar Micke.

Mickes 3 tips till alla föräldrar

1. Barn behöver inte perfekta människor, de behöver vanliga människor med allt vad det innebär. Visa känslor och försök inte vara perfekt.

2. Slå inte på dig de gånger du har behövt säga till ditt barn när du och barnet exempelvis bråkat. Fira istället! Genom att du börjat reflektera har du möjlighet att själv välja hur du vill gå vidare i föräldraskapet.

3. Att be om hjälp är inte ett misslyckande. Det är bara ett tecken på att du vill jobba med dig själv, vilket bara leder till något fint och bra.

Micke Gunnarsson bok
”I boken finns tips, insikter och kunskap kring hur vi kan stärka relationen med oss själv och vårt barn (eller andra barn). Den är full med övningar och konkreta verktyg på hur man kan möta barn på olika sätt”, säger Micke Gunnarsson.

Foto: TT, Caluva Foto, Bonnier Fakta

Annons