En del av

Bli mer närvarande som förälder (det handlar inte om det du tror)

30 sep, 2022 
Hannah Bergroth
barn skrattar
Som förälder tänker du säkert ibland att du skulle vilja vara mer närvarande med dina barn. Föräldracoachen och bokaktuella Micke Gunnarsson menar att det är enkelt.
– Närvaro handlar inte om att man sitter i soffan och läser en bok tillsammans. Att vara närvarande handlar om att man som förälder faktiskt är med barnen där och då, säger han.
Annons

I en vardag där mycket handlar om logistik är det svårt att få tiden att räcka till. Det är många saker som behöver prioriteras och kvalitetstiden med barnen är något som kanske inte alltid hinns med hur mycket man än försöker.

Många tror att en närvarande förälder är den som gör saker tillsammans med sina barn. Att det handlar om att man ska maxa dagarna med lek och äventyr.

Föreläsaren Micke Gunnarsson: ”Spara en peng till barnens terapi

Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"Brand logo
Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"

Men om man frågar föräldracoachen Micke Gunnarsson som precis släppt boken Medvetet föräldraskap – om att möta våra barn där de är, inte där vi önskar att de vore, har han ett helt annat svar.

– Närvaro handlar inte om att man sitter i soffan och läser en bok tillsammans. Att vara närvarande handlar om att man som förälder faktiskt är med barnen där och då, säger han.

Annons

När barnen får känna att föräldern är där skapas en trygghet och relation som kommer finnas med dem livet ut. Vad man gör – och hur länge – spelar ingen roll, det som är viktigt är att man är medveten i det som händer just i den stunden, menar Micke.

Barn ser om en förälder är närvarande

I dagens samhälle kan många uppleva att det är svårt att vara närvarande. Som förälder ska man jobba heltid och göra karriär samtidigt som man ska finnas där för sina barn. Micke menar att det är en omöjlig ekvation att få till.

– För att dagens vardag ska fungera och med tanke på alla måsten, behöver föräldrarna nästan vara så frånvarande som möjligt, säger han bekymmersamt.

Micke Gunnarsson
Micke Gunnarsson är en omtyckt föreläsare, föräldracoach och författare. Du kan läsa mer om hans kloka tankar på Instagram-kontot @mickegunnarsson eller i appen, Micke Gunnarsson & vänner. Foto: Caluva Foto

Men i den här vardagscirkusen där det mesta går enligt klockan – hur vet man att man är närvarande?

– En närvarande förälder är den som är i kontakt med sig själv och ser barnet utifrån vad som händer, säger han.

Annons

Barn har en förmåga att leva här och nu. Om de leker med en leksak så finns det inte någonting som kan störa dem. Samma sak är det när de känner en förälders närvaro. Micke förklarar:

– Barn älskar att ha närvarande föräldrar. De blir sedda och njuter av stunden de får tillsammans med sin förälder. Tre sekunder av närvaro kan kännas som en livstid för ett barn.

Hur ser man på barnen om de upplever att föräldern är frånvarande?

– Barnen blir frustrerade när de inte får kontakt. De försöker på alla möjliga sätt få känna att föräldern fokuserar på enbart dem.

– Många gånger när vi tycker att barn är utmanande handlar det ofta om bristen på förälderns närvaro.

Micke säger att just närvaro inte bara behöver handla om glada stunder där barn och föräldrar är kärleksfulla mot varandra, det finns även i exempelvis bråk. Han menar att det är viktigt att vara närvarande – även i en sådan svår stund.

– Ju mer närvarande man är desto större chans är det att båda kan gå som vinnare ur det. Jag brukar säga att närvaro är en människa egen resa till att bli klok. En resa vi alla har tillgång till.

Annons

Träna på att bli mer närvarande

Men som för alla föräldrar kommer det dagar när föräldraskapet känns extra svårt. Sjukdomar som avlöser varandra, barnen bråkar extra mycket och det enda man drömmer om är några timmar av egentid och lite lugn och ro. Då kan det vara en utmaning att vara närvarande, eller?

Micke berättar att det inte är svårt, men kan handla om små stunder.

Hur kan man öva på närvaro?

– Ett enkelt sätt är att göra det när man äter. Att känna in varje tugga och reflektera över smaker och hur maten ser ut. Då tränar man på att vara medveten.

Bli mer närvarande – 3 tips

Micke Gunnarsson ger sina bästa tips som du kan testa redan idag.

1. Försök få till mer luft i kalendern. Barnen behöver inte ha så många aktiviteter som man ofta tror. Fler luckor skapar en chans till mer närvaro.

2. Fråga dig själv om livet är så stressigt. Ibland kan det vara mycket i huvudet på samma gång – eller att det är du själv som har mycket göra. Det behöver inte betyda att du ska vara mindre närvarande.

3. Prioritera rätt! Idag kan vi bygga upp så dyra liv, och då kan det vara bra att ifrågasätta och fråga sig själv vad man önskar att livet ska innehålla. Minns att barnen kräver väldigt få materiella saker, de bryr sig om sina föräldrar och dess närvaro.

Dock menar Micke att det är viktigt att komma ihåg att föräldraskapet får kännas jobbigt. Han påminner om att man ska vara förlåtande mot sig själv.

– De gånger när du känner att du är världens sämsta förälder, försök att inte banka och slå på dig själv. Se det i stället som att du borde fira. Att du kan sätta ord på det du gjort eller sagt till ditt barn betyder att du är medveten och närvarande i mötet med dig själv. Den närvaron som kommer till dig då är fantastisk eftersom du kan gå till barnet och säga förlåt, avslutar han.

Micke Gunnarsson bokomslag
Medvetet föräldraskap: Om att möta våra barn där de är, inte där vi önskar att de vore som Micke skrivit tillsammans med medförfattaren Caroline Bankler, handlar om att utveckla sig själv som förälder.

Foto: TT/Caluva Foto/Bonnier Fakta

Annons