En del av

Föräldracoachen: Bli mindre perfekt – och få tryggare barn

20 sep, 2022 
Hannah Bergroth
Micke Gunnarsson och bild på mamma som håller sitt barn i knät
Alla föräldrar drömmer antagligen om att vara perfekt för sina barn. Men att ständigt sträva efter det kan i stället ge motsatt effekt. Föräldracoachen Micke Gunnarsson vill uppmana fler föräldrar att släppa på kraven.
– Barn behöver inga perfekta föräldrar. De behöver sårbara, levande människor. Det ger utrymme till att barnen kan vara som de är, säger han.
Annons

Bilden av hur en bra förälder ska vara har förändrats mycket under de senaste 15 åren. Vi ska finnas där för våra barn samtidigt som vi ska jobba heltid, ha många fungerande relationer och dessutom få till några minuters egentid varje dag.

– Vi har skapat ett samhälle där det är så mycket intryck hela tiden. Vi hinner inte ifrågasätta vad som är rätt eller fel utan dras med i allt och bygger till slut ett liv som omöjligt att leva i till slut, säger Micke Gunnarsson som är aktuell med boken Medvetet föräldraskap.

Föreläsaren Micke Gunnarsson: ”Spara en peng till barnens terapi”

Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"Brand logo
Föreläsaren Micke Gunnarsson: "Spara en peng till barnens terapi"

Och målsättningen att bli en perfekt förälder blir för tung att bära, hur bra förälder du än är.

– Barn behöver inga perfekta föräldrar. De behöver sårbara, levande människor. Det ger utrymme till att barnen kan vara som de är. Då behöver inte de heller kämpa för att vara perfekt utan i stället lära sig att det räcker att vara ”good enough”, säger Micke Gunnarsson.

Annons

Risker om föräldrar är för perfekta

När föräldern går vilse i det som de tror är perfekt, bildas ett avstånd till barnet. På ena sidan finns föräldern som har sina idéer om hur hen och barnen ska vara, vilket gör att man inte bemöter barnen så som de faktiskt är, utan så som de borde vara – utifrån det perfekta.

Att ständigt försöka vara perfekt är inte något att sträva efter. Micke förklarar att det handlar om att föräldrar stressar till något som är längre fram i tiden, som de antagligen inte kommer att nå.

– Jag skulle önska att man i stället stannar upp och fokuserar på det som verkligen händer här och nu. Om man gör det tror jag inte att det skulle finnas en hets på att nå perfektion eller prestation

Micke Gunnarsson
Micke Gunnarsson är föräldracoach, föreläsare och författare. Foto: Caluva Foto

Hur påverkas barnen när föräldrar jagar det perfekta?

– Om man är fast i någon slags perfektion är det lätt att lägga över det på barnen. De hamnar in i någon slags ”perfektionskarusell” med guldstjärnor, betyg och bedömning och då är risken att de inte får uppleva förälderns riktiga kärlek. Barnen börjar i stället tänka att de måste leverera för få den.

Annons

Föräldrar har en tendens att bekräfta barnet genom att ge beröm. Man tänker kanske att all uppmärksamhet är bra och då är det så lätt att till exempel säga: ”Åh, vad duktig du är som åt upp maten”.

Micke menar att det är många som blandar ihop kärlek och beröm. Man kanske tror att man visar kärlek genom att lyfta barnen och bekräfta barnen, men i själva verket handlar det om att de bedöms utifrån vad det presterat, vilket tyvärr kan göra mer skada än nytta.

– Det är inte så en relation och kärlek byggs upp. Försök i stället få barnet att prata och berätta om sina känslor kring en händelse eller vad hen gjort. Ställ nyfikna frågor, prata om det tillsammans så ni får till ett möte. Det är när barnen blir sedda som de känner sig viktiga.

glad mamma leker med son i sovrum hemma
Det är när ni är tillsammans och gör saker som barnet automatiskt börjar berätta om sin dag, hur han mår eller om en händelse.

Dagens föräldrar har höga krav på sig själva

Jakten på att bli en perfekt förälder hänger ofta ihop med att man har höga krav på sig själv, både när det gäller hur man vill vara som förälder och hur ens bild av föräldraskapet ser ut.

Annons

Hur kan man göra för att sänka dessa krav?

Micke säger att det viktigaste är att man själv är medveten om att man har dessa krav.

– Man behöver ta reda på var alla dessa idéer om hur en perfekt förälder ska vara kommer ifrån. Ofta kan det vara något som kommer från ens uppväxt eller så bygger de på rädslor.

Men att visa att man är en levande människa med känslor och tankar är minst lika viktigt. Det är så man lär barnen hur människor fungerar.

– Våga vara sårbar! Man är ingen sämre förälder bara för att man känner att föräldraskapet är jobbigt. Klappa dig själv på axeln och försök ge dig själv kärlek. Försök att inte vara någon du inte är. Det tar kraft och energi, något som du mycket hellre vill ge dina barn.

mamma dansar med sitt barn
Att vara i stunden är något alla föräldrar borde öva på.

Micke Gunnarsson menar att en av de viktigaste delarna i föräldraskapet är hur man som vuxen mår i sig själv. Alla människor bär på något slags trauma som förr eller senare visar sig. Att vara nyfiken på sitt inre och se över sin egen situation är det finaste man kan göra mot sina barn. Micke förklarar att det är något barn ofta undermedvetet hjälper till med.

Annons

– Barn har en förmåga att trycka på ömma punkter och då är det så lätt att man som förälder blir arg eller irriterad. Jag brukar säga att man i stället ska försöka se det som att barnen hjälper sin förälder att ta reda på vad det är som hen behöver bearbeta. Ju mer man som vuxen blir intresserad av sig själv och kan läka inombords, desto bättre blir man på att möta sitt barn.

En perfekt förälder – enligt Micke Gunnarsson

Många har en bild av att en perfekt förälder är den som alltid lagar mat från grunden, som alltid står och tittar när barnet spelar fotbollsmatch eller aldrig tappar tålamodet när barnen gnäller i affären.

Micke menar att det inte handlar om alla dessa saker.

– En perfekt förälder enligt mig är de som gör så gott de kan, utifrån vad de är. De är de som är förlåtande för sig själv och sina barn och som har en förmåga att respektera sig själv.

Något mer?

– Om man kan spara en liten peng så barnen kan gå i terapi när de blir äldre, är det bra, avslutar Micke med ett leende.

Omslag till boken Medvetet föräldraskap
Boken Medvetet föräldraskap: Om att möta våra barn där de är, inte där vi önskar att de vore som Micke skrivit tillsammans med medförfattaren Caroline Bankler, handlar om att utveckla sig själv som förälder, så att hen kan möta barnen precis som de är.

Foto: TT/Caluva Foto/Bonnier fakta

Annons