En del av

Mikaela Laurén om hur längtan efter barn påverkade förhållandet

22 sep, 2021 
AvLinn Seipel
småbarnsmamman mikaela laurén
Mikaela Laurén var 45 när hon fick sitt första, mycket efterlängtade barn. Sin älskade dotter Nikita. Men vägen dit var allt annat än enkel, och i en intervju berättar hon om att processen slet på förhållandet med maken Peder Södersteen.
Annons

Den före detta simmaren och proffsboxaren Mikaela Laurén, 45, tog under sin simkarriär 16 individuella SM-guld och slog tre svenska rekord. Inom boxningen har hon genomfört 36 proffsmatcher varav vilka hon vunnit 31.

Ändå är kampen om att bli förälder den som tagit allra hårdast, berättar hon i en intervju med Sveriges Radio: P4 Extra: Gästen. En resa som hon dessutom vittnar om ha känt sig ganska ensam i, då åtta år yngre maken Peder Södersteen, 37, inte kände av den biologiska klockan på samma sätt som hon.

För gammal för IVF i Sverige – åkte till Ryssland

När Mikaela var 40 år bestämde hon sig för att frysa in ägg då hon kände att hon ville bli mamma en dag, men ännu inte var klar med sin idrottskarriär. Men när hon väl bestämde sig för att försöka bli gravid så ledde ingen av de äggen till en graviditet.

Tips på 7 beteenden du måste sluta med i ditt förhållande:

7 beteenden du måste sluta med i ditt förhållandeBrand logo
7 beteenden du måste sluta med  i ditt förhållande

– Det var bara ett ägg av de jag plockat som var tillräckligt bra, och tyvärr fäste inte det. Då vart man ju liksom helt chockad och tänkte ”vad ska jag göra nu då?”, berättar Mikaela i P4 Extra: Gästen och fortsätter:

Annons

– I Sverige var jag för gammal för att få göra fler äggutplock, så jag började googla och höra mig för och då hittade jag den här kliniken i Ryssland där de inte hade en åldersgräns, utan där dom i stället gör individuella bedömningar.

Mikaela besökte kliniken i Ryssland tre gånger, vilket till slut resulterade i lilla dottern Nikita, som nu fyllt 12 veckor.

Sliter på förhållandet att försöka skaffa barn

Peder var inte lika övertygad om att bli förälder som Mikaela, i alla fall inte nu. Något hon menar på fick henne känna sig ganska ensam i sin barnlängtan. Samtidigt uppskattar hon att han gjorde det för henne.

– Jag kände att han gjorde det för att han någonstans litade på mig och kände att han inte ville förlora mig, och han visste att jag ville det här så himla mycket så då ställde han liksom upp om man säger så. Hon fortsätter:

Annons

– Men det var ju jobbigt och det verkligen tärde på förhållandet, för det blir ju mycket som kretsar kring att bara försöka skaffa barn, och liksom allt hopp och alla besvikelser. Det var väldigt väldigt tufft för vårt förhållande.

”När magen började växa blev han som förbytt”

Mikaela berättar hur maken först var skeptisk till hennes barnlängtan, i och med att hon är sådan självständig och stark kvinna. Var det verkligen något hon ville – eller trodde hon bara det för att det är det man ”bör”? Det var känslorna som han först hade, men sen släppte i en kovändning när Mikaela väl blev gravid.

– Så fort jag hade blivit gravid och magen började växa då blev han som förbytt. Då blev han liksom jättetaggad på att bli förälder och bara älskade min mage och tyckte att jag blev en helt magisk kvinna. Och sen när Nikita kom – ja det är det bästa som hänt honom.

Foto: TT, Instagram

Annons