En del av

Missar småbarnsföräldrar gör under morgonrutinen

22 nov, 2021 
AvHannah Bergroth
illustration på mamma som äter frukost
Frukost som ska ätas, tänder som ska borstas och så kanske en buss som ska passas. För en småbarnsförälder är det mycket som ska hinnas med under morgonen och vissa saker du gör kan bli tidstjuvar som gör att tiden bara springer i väg. Känner du igen dig i den här listan?
Annons
TV: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
TV: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Varje morgon ser oftast likadan ut. Någon är kanske på dåligt humör, kaos och så flera saker som behöver göras innan det är dags att gå utanför dörren. Hur vi än försöker förbereda oss och tänka ett steg längre – allt för att morgonen ska gå så smidigt som möjligt, hamnar vi ändå ofta i gamla mönster. Här är några missar du kanske känner igen dig i.

Misstag föräldrar gör under morgonen

Snooza för länge, koka kaffe (i hopp om att få dricka det varmt) och låta barnet kolla på tv i hopp om att spara tid. Hur många vardagsmissar (läs: tidstjuvar) kan du bocka av från den här listan?

1. Du snoozar för länge

Varje kväll ställer du klockan lite tidigare i hopp om att stiga upp innan barnet för att hinna göra dig själv klar innan barnet vaknar. När väl klockan ringer är du inte alls redo att stiga upp och väljer att snooza en gång… och kanske en gång till. Aja, torrschampo i dag igen funkar finfint!

Annons

2. Du låter barnet se på tv

”Mamma, jag vill se på Piff och Puff!” ropar barnet så fort hen vaknat. Visst är det bra att tv får hjälpa till att sysselsätta barnen medan du själv gör dig klar, men kruxet är bara att barn sällan förstår att det handlar om ETT avsnitt. Och lets be honest: Redan här kan det bli lite bråk och gråt när tv:n stängs av.

3. Du kokar kaffe eller en kopp te

En kopp kaffe eller te på morgonen är bland det bästa som finns och självklart har du laddat kaffe- eller tekokaren kvällen innan. Medan barnen äter frukost häller du upp en kopp som du sedan hittar igen på eftermiddagen när ni kommit hem. Orörd. Ja, det var ju många andra saker som behövde prioriteras imorse.

4. Du går med på att barnet får äta frukost i soffan

När det är morgon och tidspress är det lätt att regler suddas ut, det viktiga är att ni kommer iväg i tid. Dessutom är det större chans att alla i familjen är på gott humör. ”Mamma, får jag äta frukost i soffan?” Självklart svarar du och glömmer för en stund bort smör- och yoghurtfläckarna som dök upp morgonen innan.

Annons

5. Du låter barnet borsta tänder själv

Medan du packar ihop alla grejer som ska med ber du barnet borsta tänderna – och OJ så hen borstar. Det är ju härligt att låta hen fixa tandborstningen själv, men när tiden springer iväg vill du som förälder bara slutföra jobbet. Och med tanke på hur handfatet och spegeln ser ut kanske det får bli en vana.

6. Du gör onödiga saker

Du tömmer diskmaskinen, plockar ihop familjens smutstvätt och ställer skorna fint i hallen. Saker som egentligen kan göras senare passar du på att göra under morgonen för det ”är ju så mycket härligare att komma hem då”.

7. Du klär på dig ytterkläderna före barnet

Du kanske tänker att det är smart är du gör dig klar, då är det i alla fall en som är klar att gå ut genom dörren. Men plötsligt behöver en liten en ny blöja eller så blir det brottningsmatch om vantar som ska på – och svetten är ett faktum.

Foto: Motherhood

Annons