En del av

Åsa, 39, fick tvillingar efter 22 missfall

09 jun, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Åsa Popp med tvillingpojkar
Åsa och maken Colle gick igenom flera tuffa år när graviditeter och missfall avlöste varandra. När hon efter IVF-behandling till slut blev mamma till tvillingar visade sig en trolig förklaring till alla missfall och Åsas allt mer sviktande hälsa.
Annons
6 vanliga frågor och svar – om missfallBrand logo
6 vanliga frågor och svar – om missfall

Det hela började 2012 när Åsa och hennes man Colle bestämde sig för att flytta till hus på landet och påbörja familjebildningen. I Expressen berättar Åsa Popp om hur missfall på missfall till slut resulterade i tvillingpojkarna Adrian och Anthony, men vägen dit var lång och inte utan stora risker.

Tillbaka till när det hela började.

– Vid den här tiden väntade min bror och hans flickvän barn, så vi tänkte att det var ett bra läge att passa på. Och jag blev snabbt gravid, berättar Åsa för Expressen.

Den glada nyheten delades med familj och vänner men vid ultraljudet upptäcktes att fostret var dött. Åsa hann bli gravid ytterligare två gånger innan man påbörjade en utredning. Man hittade inga förklaringar till missfallen. Inte heller den expert i London som Åsa och Colle senare sökte upp kunde finna en medicinsk förklaring till missfallen. Allt såg ju bra ut! Åsa testade i stället alternativa metoder som hon läste och fick tips om.

Annons

– Jag tror jag har prövat alla metoder som finns, från vetegräs som hjälper hönor att bli fertila, till motion eller ingen motion alls, vitaminer… allt.

Kroppen protesterade men Åsa gav inte upp

Åsa och Colle tappade till slut räkningen på alla de gånger hon blev gravid och som slutade på samma sätt: med tidigt missfall. Ändå fanns inte tanken på att ge upp. Men kroppen började protestera. Hon hade konstant värk i kroppen och kände sig utmattad. Symtom hon kände igen hos både sin mamma och moster.

– Det är normalt i vår familj att ha ont lite här och där, det var inget vi gick till doktorn för. Jag fick lätt blåmärken och var överrörlig. Men nu blev värken värre för varje graviditet.

Efter ett par månader blev situationen ohållbar och Åsa blev sjukskriven. Paret skaffade en hund och Åsa ägnade sig åt sitt stora intresse målning. Tiden gick, och när ett år passerat utan att Åsa blev gravid, fick de äntligen pröva IVF. Åsa reagerade dock starkt på hormonbehandlingen och fick bland annat vatten i ena lungan. Men behandlingen lyckades: Åsa blev gravid med tvillingar.

Annons

För en kropp som redan var nedbruten blev graviditeten ytterligare en utmaning. I vecka 34 var Åsa så dålig att hon blev inbokad för igångsättning. Förlossningen gick bra och de två små pojkarna mådde fint. Men Åsa blev bara sämre. Yrsel, smärta, en tilltagande huvudvärk och en förlamande trötthet. Trots att hon äntligen blivit mamma kunde hon inte närvara mentalt under de första månaderna.

Åsa får diagnosen EDS


När hon en dag vara nära en kollaps påbörjade en utredning baserad på hennes olika symptom, och hon fick äntligen veta vad felet var: hon hade Ehlers-Danlos syndrom, EDS – vilket kan ge komplikationer vid graviditet.

Annons

– Även om det var tungt var det en lättnad att få en diagnos. Sjukdomen kunde också vara en anledning till att jag haft så otroligt svårt att behålla en graviditet, eftersom den kan innebära att fostret inte fäster ordentligt.

Sjudomen, som är ärftlig, påverkar kroppens bindväv. Symtomen inkluderar överrörliga och instabila leder, långvarig muskelsmärta, tänjbar skör hud och trötthet. Den smärtsamma huvudvärken som Åsa upplevde efter förlossningen visade sig ha berott på att en medfödd missbildning i lillhjärnan. Krystningarna vid en förlossning kan förvärra tillståndet, då lillhjärnan riskerar att tryckas ned mot ryggraden. Troligen precis vad som hade hänt i Åsas fall.

Vaknade upp till ett nytt liv

I höstas, efter en åtta månader lång väntan på grund av pandemin kunde Åsa äntligen opereras. När hon vaknade upp ur narkosen var det till ett nytt liv. Till ett liv utan smärta, trötthet, domningar och yrsel. Hon beskriver det som en chock.

Annons

– Det var som om mitt huvud klarnat efter år av en tjock massa som knappt gick att tänka sig igenom. Chock, av att jag plötsligt inse hur dåligt jag hade mått och att jag ens hade orkat överleva.

På Facebook skrev Åsa:

”I går fick mina barn träffa sin mamma för första gången i deras liv. I går fick jag träffa mina barn. På riktigt. Den där känslan alla pratar om, som de får när de fött barn och blir alldeles överväldigade av kärlek till detta nya liv. Den fick jag som en käftsmäll, i går.”

Källa: Expressen

Bild: Instagram

Annons