En del av

Vanliga misstag när planerar julen – som alla familjer kan känna igen

19 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
familj som firar jul
Snart är det här: det välbekanta julfirarpusslet! Kanske är det i år ni lyckas ta familjen igenom julledigheter utan både konflikter och social utmattning? Här är 8 vanliga missar vi gör när vi planerar jul med nära och kära – och hur ni borde göra istället.
Annons

Fem storbråk senare, slutkörda efter allt umgänge, inga pengar kvar på kontot och barn som brutit ihop fler än gång. Känner du igen känslan efter jullovet? Blev det kanske än en gång inte riktigt sådär avkopplande och fyllt av mys som vi hade hoppats.

Se också: Europas mysigaste julmarknader 2021

Europas mysigaste julmarknader 2021Brand logo
Europas mysigaste julmarknader 2021

Du är INTE ensam. För visst har jullovet verkligen en tendens att sluta i höga krav och många viljor som ska uppfyllas – på bekostnad av vad du och er familj faktiskt vill.

Det är dags att ta makt över jullovet! Här är de vanligaste missarna vi gör när vi planerar jul med familj, släkt och vänner – och hur vi borde göra istället!

barn som hälsar på tomten
Vilka tankevurpor brukar ni hamna i när ni planerar julen? Kom ihåg att alla hamnar där!

1. Schemat är fullspäckat

Om vi åker till morfar på förmiddagen på juldagen så kan vi klämma in bonuspappas barndomsvän på vägen hem innan glöggminglet på kvällen. Den första missen vi gör är att bli lite för entusiastiska med vad vi faktiskt orkar – och bokar upp oss på ett full schema.

Annons

Gör såhär istället: Våga säga nej och tänk på vad ni faktiskt VILL. Kom ihåg att ni är inne i en mörk årstid och har en lång termin i ryggen. Ni behöver också vila och återhämtning! Ett bra sätt att tänka ör att kalendern ska vara randig – inte fullt ut blockerad av aktiviteter.

2. Vi förtränger det vi upplevde i fjol

Många år står man efter ett långt lov och säger till sig själv: Men hur blev det såhär IGEN? Kanske bodde ni en natt mer än ni orkade hemma hos släkten i fjol? Kanske var det egentligen ingen som var sugen på ett till bullkalas efter fyra dagar av festligheter? Kanske fick barnen en dag för lite tillsammans med sina kusiner där ni kände att alla faktiskt hade kul och kunde koppla av?

Gör istället såhär: Fundera ordentligt över vad som var bra och mindre bra med förra jullovet och ta makten över planeringen. Det är helt okej att meddela andra att ”I år kommer vi göra på ett annat sätt”.

barn som leker i snö
Bullkalas nummer fem kanske blev för mycket förra året, medan hänget hos kusinerna var för kort. Försök minnas och lära av vad ni (o)gillade!

3. Ni känner er tvingade av traditioner som inte ger något

Och appropå att ta makten. Det är verkligen en fin sak att hedra traditioner och få ha höga förväntningar på en högtid. Men vi måste också komma ihåg att det ska bli en bra och rolig tid för alla. Vill alla verkligen gå på julotta? Tycker ni det är kul att dansa kring granen? Behövs tre olika hembakade kakor för att julen ska bli bra? Var det kul eller stressande att göra en egen paketkalender? Det kan bara ni svara på själva.

Annons

Gör istället såhär: Fundera på vad ni verkligen tycker är viktigt och vad ni gillar med julhögtiden. Gör mer av det och mindre av det andra. Ni bestämmer och det är helt okej – rentav befriande – att bryta traditioner.

4. Ni har mat ingen (eller få) gillar på julbordet

Tvingar en person i familjen eller släkten till sig en rätt på julbordet som ingen annan egentligen gillar? Tycker ni om julmat överhuvudtaget?

Gör istället såhär: Det är förståeligt att det finns mattraditioner kring jul men det kanske är dags att skippa palten/jansson/korven om väldigt få äter? Är det bara farfar som gillar maträtten kanske han kan göra den själv. Eller skippa julbord helt och är libanesisk buffé istället!

julmat
Gillar alla julmat? Hurra! Finns det rätter ni kunnat skippa? Gör det!

5. Ni väntar med julklapparna

Om ni har julklappar i familjen är det kanske en miss att vänta med barnens julklappar till sent på julafton? Ja, det är ju roligt att suga på karamellen länge. Men är resultatet värt det? För kidsen blir det den läääängsta dagen någonsin och en stämning upplagd för energi-overload och minst ett ihop-bryt per barn.

Annons

Gör istället såhär: Testa tanken på att bryta traditionen här också. Varför inte bara ge paket på morgonen så att barnen kan andas ut och ha en rolig dag efter det?

6. Männen skippar ansvaret

Nej, alla män är inte likadana. Men år efter år visar en svensk undersökningen gjord av TCO att kvinnorna generellt är julens projektledare. Istället för att som resten av familjen gå ner i varv, blir det en ordentligt stressig period för mammor och kvinnor såhär års. Har ni en fördelning där kvinnorna bär huvudansvaret för planering av mat, planering av julklappar, inköp av tidigare nämnda saker och/eller för att fixa allt det praktiska kring julfestligheternarna?

Gör istället såhär: Det är inte kvinnors ansvar att utbilda män i att hjälpa till. Och som kvinna kan det kännas svårt att bara släppa kontrollen. Så fundera på vad som kan funka för er? Är det att sitta ner med alla inblandade vuxna (inklusive bonusvuxna) innan jul och dela upp ansvaret? Kanske har ni en cheklista över todo:s i ett dokument online? På något sätt behöver vi se till att alla faktiskt hjälper till med julen så att lovet blir bra även för mammorna.

Annons

7. Ni är alltid hemma hos samma familj

Appropå jämställdhet är ett annat vanligt misstag att ni alltid är hemma hos samma familj eller personer under julens firanden. Det resulterar i att ni kanske inte tänker efter hur ni egentligen vill ha det utan bara glider med i traditionen år efter år. I en tid där många lever i olika bonusfamiljkonstruktioner riskerar det också att bli jobbigt känslomässigt, till exempel att ni alltid gjort på ett visst sätt men så saknas barnen på en viss tid och plats.

Gör såhär istället: Våga utmana och testa något nytt. Kanske ska ni byta julfirar-ställe varje år? Kanske kan släktens glöggmingel få en stafettpinne och inte alltid ske hemma hos samma familj? Det gör att ni både kan känna er fria i att styra er tid under högtiden och kanske undviker lite av misstag nummer 6.

bonusfamiljen julfirande
Fundera på hur ni vill ha era traditioner. Kanske ska ni samlar med alla bonusfamiljer eller är det bättre att köra knytis där det passar år för år? Hur ni än vill göra – våga ifrågasätta om ni ogillar eller vill behålla traditioner.

8. Ni lägger pengar på sådant ni inte vill

Känns plånboken ofta tunn i januari? Inte så konstigt med tanke på hur julen och tiden omkring jul blåses upp inom handeln, i reklamfilmer och på sociala medier. Det är lätt att ryckas med och känna att jullycka handlar om konsumtion.

Gör istället såhär: Kom ihåg att ni bestämmer vad ni vill lägga pengar på. Skippa adventskalendrar, kör ärvda julklappar under granen och fokusera på umgänget istället. Det kommer bli en precis lika fin jul.

Foto: TT

Annons