En del av

Mitt barn har diabetes typ 1 – här är 5 saker jag vill att du ska veta

08 sep, 2022 
Emilie Josephson Dalhamn
Emilie Josephson Dalhamn och hennes son
En enkel sak som att leka själv hos en kompis efter förskolan var plötsligt inte möjlig. Motherhoods redaktör Emilie Josephson Dalhamn skriver om hur livet har förändrats sedan hennes son fick diabetes. En tillvaro hon aldrig kunnat föreställa sig.
Annons

För lite mer än ett halvår sedan fick vår yngsta son, då fyra år, diabetes. Det slog undan benen på oss och förmodligen har vi fortfarande inte rest oss. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig i vilken utsträckning diabetes skulle påverka vårt liv och vår vardag. Jag tänkte som de flesta gör: Det är väl "bara" att ge insulin så är det bra sen.

Farah Abadi om barnuppfostran: "Det är strikt förbjudet"Brand logo
Farah Abadi om barnuppfostran: "Det är strikt förbjudet"

Aldrig hade jag kunnat förutse alla de gigantiska och pyttesmå anpassningar som väntade. All kunskap om kost- och näringslära som jag behövde tillgodogöra mig: Exakt hur många kolhydrater en äppelklyfta innehåller, varför du ska äta ett ägg innan frukostmackan och varför chips får blodsockret att "go banans". Hade heller aldrig anat den styrka som kom med diagnosen. Den som övervinner sorgen över att just han drabbats och som håller tankarna på att sjukdomen är livslång och obotlig på behörigt avstånd.

Annons

Numer är vi alltid med när sonen går på kalas, fotbollsträningen eller leker med en kompis efter förskolan.

Min son har diabets typ 1: Här är 5 saker jag vill att du ska veta.

1. Man får inte diabetes typ 1 av att äta fel mat

Det första jag gjorde var att skuldbelägga oss. Hade vi slarvat vi med maten, ad-dropparna, vi missade ju ibland... Skulle jag ha tvingat i honom grönsakerna han alltid ratat? Sjukvården och forskningen försäkrade oss att det inte var därför han fått diabetes. Man vet inte säkert varför vissa barn drabbas. Det finns en genetisk förklaring. De som drabbas har helt enkelt haft otur i genlotteriet, men det är inte hela sanningen. Även vår miljö kan påverka och en faktor som forskarna kallar renlighetsteorin; att vi i vår del av världen lever för långt bort från djur, natur och gammal hederlig smuts.

2. Vi kommer vara med på sonens kalas, fotbollsträningar och playdates

Numer är det sonen +1! Någon av oss föräldrar är alltid med när sonen går på kalas, är på fotbollsträning eller bara leker hos grannarna efter förskolan. Så kommer det att vara tills den dag han är tillräckligt stor att själv hantera sin sjukdom och behandling.

Annons

3. Det som funkar idag kan vara en flopp imorgon

Hurra, tänker vi ena dagen när blodsockerkurvan är platt som ett A4. Nu har vi hittat det magiska receptet! Glutenfritt bröd och morotsstavar innan maten. Vi klappar oss själva på axeln för att nästa dag konstatera att samma recept inte funkar alls. Precis som hos oss alla påverkas hans mående och blodsocker av många faktorer utöver maten. Hur han sovit, vad kompisarna sa på förskolan, en begynnande förkylning, eller en cykeltur med storebror efter middagen.

4. Särbehandla oss inte

"Kan han äta det här?"."Vad ska vi tänka på?". Viskar: "Jag gömmer undan lördagsgodiset...". Sonen noterar och tar in allt, även den frågande blicken som riktas i all välmening. Hjälp oss gärna att göra hans vardag och barndom så vanlig som möjligt men ha gärna förståelse för våra utmaningar. Kanske hör vi av oss innan vi kommer på middag och frågar helt fräckt vad ni tänker bjuda på för att vara förberedda.

5. Jag är varken dryg eller otrevlig

Verkar jag disträ på morgonmötet, glömde jag att ringa tillbaka eller undrar du varför jag knappt hälsade sist vi sprang in i varandra? Här kommer en officiell ursäkt. Jag är varken särskilt dryg eller otrevlig – bara trött. Vi hade förmodligen en natt bakom oss där blodsockermätaren varslat om högt blodsocker precis när vi somnat om efter den förra larmsignalen. Diabetes tar aldrig ledigt.

Foto: Motherhood/Privat

Annons