En del av

My Westerdahl blev gravid med tvillingar – trots sin PCOS

04 mar, 2021 
Lovisa Svedlund
My Westerdahl

Hormonbehandling och ett stort viktras. Efter långa gravidresan blev instagramprofilen och "kroppskompisen" My Westerdahl mamma till tvillingarna Bo och Rut.
– När de kollade på andra sidan fanns en till, det var två foster! Jag höll på att svimma, säger hon till Motherhood.

Annons
5 saker du kanske inte visste om tvillinggraviditeterBrand logo
5 saker du kanske inte visste om tvillinggraviditeter

En ny tvåsitsig bil och roliga resor inplanerade i kalendern. My Westerdahl och hennes man Martin hade bestämt sig för att pausa sina försök att bli gravida och satsa på sig själva ett tag.

My har PCOS, ett medfött syndrom på äggstockarna som gör det svårare att bli gravid. De senaste fyra åren hade hon gått på en mängd olika hormonmediciner för att öka chansen att bli gravid.

– Min kropp blev helt förstörd av dem, jag fick yrsel, ont i ryggen, ångest, värmevallningar och tryck över bröstet. När vi till slut satt på ett första möte för att få göra IVF grät jag mig bara igenom det. Min kropp behövde få vila och inte få fler mediciner, så vi bestämde oss istället för att vänta ett par år.

PCOS (Polycystiskt ovariesyndrom)

PCOS är ett medfött syndrom som gör att man har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna, samtidigt har man ofta mycket testosteron i kroppen. Ett symptom är oregelbundna eller uteblivna ägglossningar, vilket gör det svårare att bli gravid.

Annons

My blev gravid efter viktresan

Det här var precis när corona kom, våren 2020. My som är civilingenjör hade tre veckor kvar på en provanställning men blev uppsagd på grund av den osäkra framtiden.

– Jag fick börja söka nya jobb, och fick faktiskt ett ganska direkt som skulle börja efter sommaren. Men samtidigt som jag låg där på soffan och skrev ansökningar började jag känna mig konstig. Det kändes som att jag skulle ha mens, men den kom aldrig. Med min PCOS är jag van att känna mig skengravid till höger och vänster och hade ju tagit en miljon graviditetstester innan. Men så tog jag ett test – och plussade!

My Westerdahl
-

Familj: Maken Martin, 28, och tvillingarna Bo och Rut, 1 månad.

Bor: I Gråbo utanför Göteborg.

Vill: Inspirera till kroppsglädje och kallar sig kroppskompis.

Gör: Börjar snart nytt jobb som civilingenjör, är utbildad beroendeterapeut, driver en blogg och ett konto på Instagram. Där skriver hon bland annat om fördomar mot övervikt, delar med sig av sin egen viktresa, mat- och träningspepp, bebismys och skriver om forskning kring vikt.

Vid den här tiden hade My inte haft mens på ett tag. Inte bara hade hon gått igenom den ansträngande hormonbehandlingen, hon hade också gjort en viktresa och tappat 95 kilo. Kroppen tolkade kroppen det som att det var tomt i ladorna och slutade menstruera.

Annons

– Så jag hade ju inte en aning om hur gammalt fostret var, om det nu ens kunde vara sant att jag blivit gravid spontant.

På ett första ultraljud kunde barnmorskan inte se något men en månad senare så såg de en liten boll där inne, beskriver My.

– Och när de kollade på andra sidan fanns en till, det var två foster! Jag höll på att svimma.

”Var svinrädd”

Sakta men säkert tog My och Martin in informationen om att de faktiskt var gravida nu.

– Jag var svinrädd hela första trimestern att ett av fostren skulle försvinna eller att något skulle hända båda två. Den perioden var skitjobbigt faktiskt.

Allt gick bra. My fortsatte att träna flera gånger i veckan och körde på med den hälsosamma maten som höll hennes PCOS i schack. Hon ställde sig och lagade matlådor med den speciella kosten hon äter, som skulle med till BB.

Annons

Men en vecka innan det planerade kejsarsnittet hade My högt blodtryck och protein i urinen.

– Även om det var osäkert om det var en havandeskapsförgiftning, bestämde sig läkaren för att tidigarelägga kejsarsnittet.

”Inte bråkat en enda dag”

Tur var det, för värkarbetet hade redan startat när operationen gjordes. Ut kom Bo och Rut!

– Allt är fantastiskt, det funkar faktiskt skitbra, haha. De är så snälla och vi har det så mysigt. Martin avlastar mig enormt mycket, han är specialistsjuksköterska inom barnmedicin så det där kommer väldigt naturligt för honom.

My Westerdahl
My och Martin försöker ta hand om barnen i skift, där Martin tar nätter och My mornar.
My Westerdahl
Här är tvillingarna en månad gamla.

I dag är tvillingarna drygt en månad, och My och Martin har bestämt sig för att lägga sparpengarna på att vara hemma båda två.

Annons

– Jag känner mig inte kvävd eller stressad alls utan jag och mina bebisar har kunnat möta varandra i den takt som funkar för oss, och det känns fint.

Hur är din och Martins strategi för att få det att funka så bra?

– Vi har inte bråkat en enda dag utan försöker istället ge varandra komplimanger hela tiden. Om det kommer en dag när jag känner mig som världen sämsta morsa, eller Martin känner att det här inte blev någon bra dag, så försöker vi direkt säga till varandra: "Men jo, gud vad du är bra".

Paret försökte inte heller föreställa sig hur livet med tvillingar skulle bli i förväg, berättar My. Det fanns ju ändå inte en chans att veta.

– Jag har heller aldrig haft sådär rosa skimmer kring att bli mamma utan alltid varit karriärist, så jag har inte så höga krav på mig själv. Jag tänkte innan att jag får göra så gott jag kan och be om hjälp. Och vi har konstaterat flera gånger att det här ju inte var så farligt svårt, utan mer ”Vad bra det funkar”.

– Men det är klart, fråga mig igen om en månad så kanske svaret är ett helt annat, haha!

Foto: Privat, Instagram/@mywesterdahl.se

Annons