Söta namn som inspirerats av sommar och blommor

flicka med blommor
Namn inspirerade av ädelstenar och kristaller
0:52

Efter reklamen: Namn inspirerade av ädelstenar och kristaller

(0:52)

Slå på ljud

Iris, Linnea eller varför inte trend-namnet Ivy? Hämta inspiration bland blommor när du väljer namn till din bebis. Vi listar våra favoriter.

10 namn som inspirerats av blommor

Kanske har du en egen favoritblomma att namnge din bebis efter? Om inte finns det oändlig inspiration att hämta från vår flora och fauna.

Lilly

Namnet Lilly blir bara mer och mer populärt. Namnets ursprung är från latin och blomman lilja. Namnet finns i flera olika varianter som till exempel Liliana, Lillian och Lillianne.

Viola

Blyg (som en viol) finns det ett ordspråk som heter och syftar till den lite skygga men vackra blomman viol. Idag är det nästan 50 000 svenska kvinnor som bär namnet Viola.

Rose

Rose från engelskans ros är ett vacker, romantisk och klingande namn som länge funnit i olika versioner även i Sverige. Andra svenska varianter är Rosanna, Ros-Marie och Rosa.

Dahlia

Dahlia efter den vackra och färgsprakande dahlia-blomman är ett namn som blommat upp på listan över populära namn de senaste åren.

Daisy

Daisy, som betyder prästkrage eller tusensköna, har länge varit ett populärt namn i engelsktalande länder. Men det är minst lika fint på svenska och därför inte så konstigt att över 100 svenska flickor bär namnet!

Flora

Flora är ett samlingsnamn för blommor och som kvinnonamn har det anor redan från romartiden.

Iris

Ett av de vanligaste blomnamnen i Sverige är Iris som trendat under de senaste åren. Iris betyder också regnbåge och hur fint är det inte att bli uppkallad efter två sagolika ting!

Ivy

Det engelska namnet på växten murgröna är fint och har samtidigt lite attityd! Namnet bärs av 307 personer i Sverige.

Linnéa

Blomman Linnea är inte bara populär att avbilda, det är även det i särklass vanligaste blomnamnet. Blomman fick sitt namn efter Carl von Linné. Idag bär nästa 74 000 flickor namnet.

Jasmin

Inget doftar som en jasmin på försommaren. Men jasmin är inte bara en väldoftande blomväxt – det är även namnet på hundratusentals kvinnor världen över. Andra varianter på namnet är: Jasmina, Ismíni, Jasmijn, Jázmin, Jasmine och Yasmine.

Mer läsning för dig
10 barnnamn som inspirerats av ädelstenar och kristaller
Så binder du enkelt en krans – bästa blommorna att använda
52 bedårande namn från Astrid Lindgrens berättelser – som vi helt hade glömt bort fanns där

Utvald läsning