En del av

Ronja, Benjamin – och 18 andra namn som betyder lycka eller glädje

29 mar, 2022 
AvHannah Bergroth
Benjamin Ingrosso och Ronja Rövardotter
Foto: Roger Tillberg/TT
Vem vill inte ha ett namn som betyder lycka eller glädje? Här har vi valt ut de flick- och pojknamn som tilltalar oss lite extra. Kanske du hittar ditt namn på den här listan?
Annons

Hur tänkte du när du gav ditt barn ett visst namn? Föll du för de senaste trenderna eller döptes hen av en viktig släkting till dig – eller ville du istället ge ett symboliskt namn som betydde något särskilt? Oavsett om du redan namngett ditt eller dina barn kan det vara roligt att läsa igenom namnlistor. Kanske hittar du dina favoriter just där?

Att få ett barn är en stor lycka, bland det absolut bästa som hänt. Därför vore det väl fint om barnet hette något som påminde om just det... Lycka, glädje, mirakel – här har vi plockat ut 10 flicknamn och pojknamn som har en extra fin betydelse.

Se också: Namntrenderna som spås bli populära 2022

Namntrenderna som spås bli populära 2022Brand logo
Namntrenderna som spås bli populära 2022

10 namn som betyder lycka och glädje till flicka

Det är oftast en känsla som styr vilket namn man faller för. Vilken av dessa flicknamn är ditt favorit?

Annons

Naomi

Det tvåstaviga, populära namnet Naomi betyder ”glad” och ”behagligt.”

Hanna

Hanna eller Hannah är ett namn som kommer från hebreiskan. Namnet betyder ”nåd”, ”lycka”, ”vacker”.

Beatrice

Kvinnonamnet Beatrice betyder ”den lyckosamma” och att hon kommer med ljuset. Så vackert!

Vilket är favoriten på den här listan?

Lykke

Ett namn som börjar klättra på trendlistan är Lykke. Namnet är egentligen ett norskt/danskt namn och betyder som man kan gissa: lycka.

Ronja

Vi förknippar kanske det här namnet till Astrid Lindgrens saga Ronja Rövardotter. Ronia, Ronya, Ronja - ja, det finns många fina varianter. Namnet betyder ”glada barn”. Ja, att Astrid valde det här namnet gör oss inte förvånade.

Helga

För ungefär hundra år sedan var Helga en trendigt namn, med just nu är det inte många som döps till det. Namnet, som är en feminin form av Helge, betyder ”lyckosam”.

Eda

Ett ovanligt namn som också kan stavas Edda. Namnet betyder bland annat ”rikedom”, ”vän”, ”glad” och ”glädje”.

Annons

Felicia

Felicia är den kvinnliga versionen av Felix. Namnet kommer av det latinska ordet felicitas som betyder ”glädje eller lycka”.

Happy

Ett ovanligt, men dock så vackert namn. Sjävklart kan man döpa sitt barn till Happy, som givetvis betyder ”glad”.

Noomi

Gillar du Naomi? Då lär Noomi falla dig i smaken. Namnet Noomi betyder ”min sköna, min ljuvlighet” eller ”lycka, glädje och fröjd”.

10 namn som betyder lycka och glädje till pojke

Helge, Benjamen och Edwin. Känner du någon med dessa namn?

Felix

I slutet på 1990-talet var Felix ett populärt namn som dök upp på de flesta namnlistor. Nu har trenden svalnat en aning. Namnet har latinskt ursprung och betyder ”lycklig”.

Isak

Isak - eller Isac - är ett internationellt och religiöst namn som har betydelsen ”han skrattar”.

Winston

Det här namnet kommer från namnet Wynnstan. Om man delar upp det i två namn säger man att Wynn betyder ”lycka och glädje” medan stan betyder ”sten”. Själva namnet Winston översätts till ”glädje- eller lyckosten”. Fint!

Annons

Edwin

Edwin eller Edvin är ett pojknamn, med engelskt ursprung. Om man delar upp namnets stavelser betyder Ed ”rikedom” och win ”vän”.

Jevin

I Sverige är Kevin kanske något vanligare, men internationellt ser vi mycket av Jevin. Ett ovanligt namn som har betydelsen ”glad och modig”.

Benjamin

Namnet Benjamin var tidigare mycket ovanligt, i äldre generationer finns det bara några hundra som fått namnet. Nu börjar det dock bli alltmer populärt. Ett trestavigt, hebreiskt namn som betyder ”lyckans son”.

Helge

Helge är ett namn med nordiskt ursprung. Namnet betyder ”helig”, men även ”lyckosam”.

Luke

Ett internationellt namn som kommer från det latinska namnet Lucas – eller från det grekiska Loukas. Luke betyder ”mannen från Lucania” som är en region i Italien, men även ”ljuset”, på gammal grekiska.

Ike

Ett berömt namn, som uttalas ”Ajk” på tre bokstäver. Namnet betyder ”en som ger skratt” – ett väldigt glatt namn med andra ord.

Tate

Tate är ett ovanligt namn som används internationellt både på pojkar och flickor. Namnet uttalas ta-te och betyder ”glad”. Hur gulligt?

Foto: TT, Roger Tillberg

Annons