En del av

Tjej- och killnamnen som ökar mest i popularitet till nyfödda just nu

19 nov, 2021 
Lovisa Svedlund
barn i mammas famn
Vissa barnnamn är verkligen trendflugor – andra riktiga klassiker som alltid kommer vara populära. Vill du veta vilka barnnamn som ökar mest i namngivningsstatistiken just nu? Vi har listan!
Annons

Hur namn blir poppis och tappar i popularitet säger mycket om vår samtid. Vilka namn från tidigare generationer är mest populära just nu? Vad är de nya trendflugorna just nu och vilka klassiker hänger i? Frågor som alltid är roligt att veta svaret på.

Se också: barnnamn som spås bli populära 2022

Barnnamn som spås bli populära 2022Brand logo
Barnnamn som spås bli populära 2022

Ofta ser vi topplistor med namn som är populära för respektive år. Och visst är det kul att veta vad som är populärt just nu!

Statistik över populära namn

Men lika kul kan det faktiskt vara att se vilka namn som ökar snabbast. Det vill säga namn som många upptäcker och börjar gilla samtidigt – och som därmed får stor procentuell ökning från ett år till ett annat.

Statistiska centralbyrån samlar statistik över alla barn och vilka namn de namnges med årligen, och har tagit ut just de här sifforna.

Annons

Namnen som ökade mest år 2020

I tabellerna nedan ser vi vilka namn som fanns med på topp 100 för flickor respektive pojkar år 2020 och som ökat mest jämfört med året innan, 2019.

Flicknamn: Störst ökning i popularitet 2019-2020

Vi börjar med att titta på flicknamnen.

I tredje kolumnen ser vi den procentuella ökningen (Bonnie har ökat snabbast i popularitet) och i kolumnen längst till höger ser vi hur många nyfödda flickor som fick namnet år 2020 (år 2020 döptes 191 flickor till Bonnie).

Ronja och Birk ronja rövardötter
Ronja ökar hörde till namnen som ökade snabbt i popularitet år 2020.

Pojknamn: Störst ökning i popularitet 2019-2020

I nästa tabell ser vi stället vilka pojknamn som blir mer och mer populära just nu. Nedan ser vi vilka namn som fanns med på topp 100 för pojkar år 2020 och som ökat mest jämfört med året innan, 2019.

I tredje kolumnen ser vi den procentuella ökningen (Björn har ökat snabbast i popularitet) och i kolumnen längst till höger ser vi hur många nyfödda som fick namnet år 2020 (år 2020 döptes 139 pojkar till Björn).

(De olika stavningarna på namnen har räknats in. Tabellen visar den vanligaste stavningen.)

Foto: TT

Källa: SCB

Se också: Konstiga namn som Skatteverket godkänt eller nekatBrand logo
Se också: Konstiga namn som Skatteverket godkänt eller nekat
Annons