En del av

Namn med stor innebörd: 12 vackra barnnamn till ett regnbågsbarn

08 sep, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Har ni hört begreppet "Rainbow baby"? Det är det barnet som välkomnas efter ett syskon som gått bort. Precis som den magiska regnbågen som visar sig när stormen passerat är regnbågsbarnet ett tecken på hopp och glädje. Här är 12 vackra namn med en särskild innebörd, precis som regnbågsbarnet.
Annons
5 barnnamn inspirerade av kungligheternaBrand logo
5 barnnamn inspirerade av kungligheterna

Att förlora ett barn under graviditeten eller i plötslig spädbarnsdöd är förmodligen något av det tuffaste man går igenom. Men mitt i sorgen finns också hoppet om ett nytt liv. Ett regnbågsbarn är det efterlängtade barn som välkomnas efter en svår förlust. Att välja ett namn med en särskild betydelse kan vara ett fint sätt att hedra det som varit, men framförallt det som väntar.

Barnnamn flickor — regnbågsbarn

Stella

Namnet Stella kommer från latin och betyder stjärna. Stjärnan som står högst upp på himlen och lyser upp natthimlen.

Aurore/Aurora

Aurora betyder gryning och i romersk mytologi var det Aurora som flög över himlen varje dag och meddelade solens ankomst.

Beatrice

Beatrice betyder "den lyckosamma", hon som kommer med ljuset och härstammar från latinets Beatrix som betyder "välsignad".

Annons

Maria

Maria har flera ursprung men har betydelsen "älskat barn" eller "efterlängtat barn". Så fint att få ett namn med den innebörden.

Nadia

Flicknamnet Nadia har ryskt ursprung och betyder hopp eller hoppfull.

Iris

Iris är grekiska och betyder regnbåge. I grekisk mytologi var regnbågsgudinnan länken mellan himmel och jord.

Valerie

Namnet Valerie kommer från latinets Valere som betyder "den friska och starka". Ett vackert namn med ett fint budskap.

Barnnamn pojkar — regnbågsbarn

Luca/Lucas

Namnet Luca, som trendar både bland pojkar och flickor, har italienskt ursprung och betyder ljus eller ljusbärare. Lukas är en svensk version.

Theodor

Här har vi ett symbolladdat namn som härstammar från den grekiska orden theos - gud och doron - gåva. Namnet betyder den store på grekiska.

David

David är ett namn av hebreiskt ursprung och betyder "den älskade" eller "Guds älskade". Judarnas symbol "Davidsstjärnan" är uppkallad efter kung David som sägs ha dödat jätten Goliat.

Phoenix

Phoenix är namnet på den mytologiska fågeln som, enligt grekisk mytologi, går under i askan men sedan återuppstår och förnyas för evigt.

Ruben

Precis som varianten Ruby kan Ruben kopplas till den röda ädelstenen rubin. Namnet har hebreisk ursprung och nämns redan i gamla testamentet.

Källa: Svenska namn
Foto: TT

Annons