Sabina fick kommentarer om att sonen var för knubbig: ”Blev jätteledsen”

Alessio och Sabina

Det startade när Alessio bara var tre månader.

– Folk började kommentera hans vikt. Inte positivt, som att han är så ”söt och knubbig” utan negativt laddat. Jag fick bland annat en kommentar i stil med att det var fel på honom som inte förstod när han var mätt under amningen. Som en ren anklagelse mot honom, säger Sabina Hassan, 30, som är mamma till Alessio.

Se också: 10 vanliga frågor om barns utveckling 0-6 månader

4:32

Efter reklamen: Se när BVC-sköterskan Sofie Guldbrand svarar på frågor om bebisens första tid, 0-6 månader

(4:32)

Slå på ljud

Sabina hade redan fått kämpa mycket med amningen. Mycket energi gick åt till att hitta tekniken och Alessio klickade bland annat med tungan.

– Så när han blev en lite rundare bebis där vi tre månader tänkte jag inte att det var något märkvärdigt med det. Jag tänkte bara, vad bra att han får i sig mjölken och följer kurvan. Jag blev lite stolt över det eftersom jag kämpade med amningen men nu fick ett kvitto på att det faktiskt funkade.

Alessio och Sabina Hassan

”Vi pratar ständigt om att duga som vi är man samtidigt börjar vissa jämföra bebisar från såhär tidig ålder?”, säger Sabina Hassan, 30.

Förtvivlad och orolig

Men kommentarerna fortsatte komma från både nära och mer avlägsna personer i Sabinas omgivning.

– Det hände att personer gjorde jämförelser om hans storlek med andra barn, i stil med ”Så stor var mitt barn när hon var si och så gammal”.

– En annan person sa att hon inte tänkte helamma när hon fick barn, utan flaskmata ”Så att man har koll på hur mycket de får i sig”. Och drog en parallell till Alessio. Det gjorde mig jätteledsen.

Sabina kände att hon började få nog av kommentarerna – men var också orolig att något faktiskt var fel.

Sabina Hassan

Familj: Sambo och sonen Alessio, 6 månader

Bor: Uppsala

Ålder: 30 år

Gör: Sjuksköterska och skriver barnböcker på fritiden, nu mammaledig

Följ: på Instagram @sabiinahassan

– Som nybliven mamma är man osäker kring allt som har med bebisen att göra. När jag fick höra sånt här gång på gång trodde jag till slut att något var fel med honom, eller att det var fel på mig som mamma.

Hon ringde till BVC med gråten i halsen.

– Men då förklarade barnmorskan i telefonen att jag inte skulle vara ledsen och att bebisar gärna ska vara stora. Att de är tjocka är ett tecken på att de mår bra och är hälsosamma. Jag har också läst på mer nu och – det ju finns inget som är en ”perfekt vikt” för bebisar! Kurvan är bara ett mått på ungefär var man ska hålla sig.

Trebarnsmamman: Jag blev skammad för att gå tillbaka till jobbet "för tidigt"

Såg inlägg på Facebook

Några veckor senare såg Sabina ett inlägg i en Facebook-grupp för föräldrar där en mamma berättade om liknande kommentarer från omgivningen. Att hennes bebis var för stor eller tjock.

Sabina Hassan och sonen Alessio

På BVC förklarade barnmorskan att Alessions vikt inte var något att oroa sig för – bebisar växer individuellt och en knubbig bebis är ofta bara hälsosam.

– Då kände jag bara, men gud. Det kändes som en sådan lättnad. Man blir så tacksam att det finns sånna här grupper så att man inte behöver känna sig ensam. Även om det är tråkigt att andra råkat ut för samma sak, såklart.

Sabina fortsatte få kommentarer då och då om Alessios utseende men idag kan hon hantera det på ett bra sätt.

– Det är så motsägelsefullt att det här finns. Vi pratar ständigt om att duga som vi är man samtidigt börjar vissa jämföra bebisar från såhär tidig ålder? När det är helt individuellt hur bebisar utvecklas. Det är så himla fel.

Vad tänker du om att det är så?

– Jag förstår faktiskt inte varför folk gör såhär. De kanske själva inte vet riktigt hur det känns att vara mamma eller har bara inte kunskapen. Ofta är det säkert oskyldigt men ibland får man faktiskt tänka efter hur man säger något. Man kan förmedla det man vill utan att det ska låta taskigt, speciellt till oss mammor.

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Krönika: Jag har mammaskammat mig själv – men nu får det räcka
Motherhood–läsare om mammaskam när de matade barn
Experten: Anknytning är olika för alla så låt den ta sin tid