En del av

Nikki Amini om att hitta balansen mellan jobb och småbarnsliv

11 nov, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8544538?imageId=8544538&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=19.05&y=0
Hannah Bergroth
Nikki Amini
Hon har synts i stora tv-produktioner så som Idol och Expeditionen.
Nikki Amini såg sig aldrig som mamma, men nu är hon mitt i småbarnslivet och älskar det. För Motherhood berättar Nikki om vardagen med dottern Nilo, vad som präglat henne i sin roll som förälder och vad hon tycker är svårast med att vara mamma.
Annons

Då och då tar Motherhood ett snack med en mamma som inspirerar oss i vardagen. Den här gången har turen kommit till entreprenören och tv-profilen Nikki Amini.

Se också: Artikelserien ”Ett snack med”

Artikelserien "Ett snack med"Brand logo
Artikelserien "Ett snack med"

Många känner nog igen henne från tiden när hon var en del av Idol-juryn. Sedan dess har småbarnsmamman Nikki startat ett hudvårdsmärke, byggt upp sitt eget varumärke som frilans och synts i flera stora tv-produktioner.

Hur är Nikki som mamma och vilka delar av sin egen uppväxt vill hon föra vidare till sin dotter? Motherhood ringde upp Nikki för prata om föräldraskap och mammaliv – häng med!

Nikki Amini om småbarnslivet, vardagen och att vara mamma

Hallå Nikki! Hur är läget med dig idag?

– Tack, det är bara fint här! Jag mår bra och har hittat en balans i vardagen med jobbuppdrag och familj. Dessutom är det en så mysig tid på året nu, jag gillar hösten!

Annons

Vad härligt! De flesta känner igen dig från Idol, kan du berätta – vem ÄR Nikki Amini?

– Haha, vilken fråga! Jag är en person som gillar livet. Jag är glad för alla möjligheter som finns och är tillfreds med var jag befinner mig just nu. Jag är tacksam över min familj och att vi alla är friska. Jag är bra på att påminna mig själv om att jag ska uppskatta det jag har och det liv jag får leva.

Nikki Amini
-

Nikki Amini

Ålder: 38 år.

Familj: Mannen Niklas och dotter Nilofar ”Nilo”, 3 år.

Bor: Danderyd, Stockholm.

Gör: Olika uppdrag – allt från tv-produktioner till kursledare på en större utbildning inom musikbranschen, föreläsare och driver eget hudvårdsmärke.

Följ: @nikki_amini

Vad fint, det behöver nog vi alla tänka på ibland. Men du, på tal om familjen… hur tycker du det är att vara mamma?

– Nilo är mitt första barn och jag tror inte jag förstod innan vilken omfattning och vad det innebär att ha barn innan hon föddes. Jag är uppvuxen i en stor släkt med många små kusiner, mostrar och en syster som har barn, men att ha ett eget barn och vara ansvarig över en annan människa är så mycket större. Det är något man inte kan förstå före man själv är där.

Annons

Så är det verkligen!

– Ja. Det är jättehärligt att vara mamma, men det är intensivt och det tar ibland mycket energi, tycker jag. Haha!

Är det svårt att hitta balansen, tycker du?

– Mm, ja. För mig handlade det mycket i början om att hitta den mellan just jobb och familj. Jag var aldrig 100 procent mammaledig så för mig tog det ett tag att inse varför jag inte hade samma energi till alla projekt. Ja, jag tror att det var efter två år som jag landade i en acceptans att jag också är förälder.

Men om du tänker tillbaka på de åren, kan du idag se den tiden med andra ögon?

– Det passade min personlighet att jobba lite trots att Nilo var bebis. Det var ju främst under fredagsfinalerna under Idol som jag behövde vara på plats. För mig var det viktigt att fortsätta vara en del av det liv jag hade haft innan jag blev förälder. Ja, jag behövde och behöver nog fortfarande bli stimulerad rent intellektuellt, haha.

Annons

Det där är nog många som kan känna igen sig i. Men du, nu är du mitt i småbarnslivet med en aktiv 3-åring. Hur skulle du beskriva livet precis just nu?

– Det är mycket glädje, kärlek och otroligt mycket känslor.

Haha, precis så! Hur tycker du att relationen till din man Niklas har förändrats sen Nilo flyttade in?

– Åh, det gör den nog automatiskt. Det läggs på ett element av att man är föräldrar. Jag skulle nog säga att dynamiken i relationen har förändrats och jag, liksom de flesta, behöver påminna mig själv om att jag fortfarande är en människa i en kärleksrelation och inte bara mamma. Det är lätt att man försvinner i det när mycket kretsar kring barnet, vem som ska göra vad och så vidare. Vi har ju inte bara oss själva att rå om, nu även ett barn – som alltid ska prioriteras och gå före allt annat.

Har du alltid drömt om att vara mamma?

– Nej, det har inte varit självklart för mig att bli mamma. Jag har inte reflekterat över hur min familj ska se ut, men att vara mamma till Nilo är fantastiskt och något jag håller varmt och kärt om hjärtat. Jag hade ingen tydlig plan, men det blev bra och jag älskar henne mer än mig själv, haha!

Nikki och dotter Nilofar
”Jag är ingen lekmamma, även om jag ibland anstränger mig och försöker leka med Nilo. Dock upplever jag att tiden går sakta när jag gör det, haha!”, säger Nikki.

Finns det något i ditt liv som präglar ditt sätt att vara mamma?

– Jag är uppvuxen med att alltid ha en massa folk runt mig, och det är något jag tagit med mig i mitt vuxenliv. Jag märker på Nilo att hon är van vid att det alltid är släkt, vänner eller familj hos oss. Ja, det är nästan så jag behöver backa lite för att hon ska lära sig att man behöver vara själv ibland.

Annons

Mysigt. Något annat?

– Jag vill att hon ska växa upp och bli en tjej med stark känsla och förstå att hon har all potential att bli den hon vill vara. Det är något jag fått med mig och vill föra vidare till henne.

På vilket sätt gör du det?

– Det kan vara så enkla saker som att finnas där och uppmuntra. Som i morse, när hon sa att hon inte kunde klä på sig byxorna själv. Men jag vet ju att hon kan det, så jag peppade henne till att försöka. Och det gick ju!

Du är själv uppvuxen i en stor familj med syster, mostrar och kusiner. Hur ser du på syskon till Nilo?

– Enligt normen idag ska ju en familj bestå av fler barn, och det här är faktiskt en återkommande fråga jag brukar få nu som då. Jag tycker det är ett stort ansvar att få fler barn och det är många faktorer som spelar in. Oavsett hur det blir i framtiden så tänker jag att det är viktigt att Nilo har fler människor i sitt liv som ger trygghet och kärlek, det behöver kanske inte vara ett syskon. Men hon säger själv ”När jag blir stor ska jag också ha ett litet syskon!”, så vi får se om det blir så.

Annons

Vad hoppas du kunna ge din dotter?

– För min del är det viktigaste jag kan ge henne en trygg och kärleksfull uppväxt… och en stark framtidstro.

Nikki Amini leker med dotter Nilo
Nikki berättar att hon alltid tyckt om namnet Nilofar, som hon valde att döpa sin dotter till. ”Det betyder ’näckros’”, berättar hon.

I tidigare intervjuer har du berättat att du led av ätstörningar när du var ung.

– Ja, det stämmer. Jag fick ätstörningar i tonåren, men jag fick rätt hjälp och lyckades ta mig ur det. I dag mår jag bra och har ett sunt förhållningssätt till mat och träning. Ätstörningarna är inget som spökar i mig längre, jag ser det istället som en erfarenhet.

Du har själv en dotter nu. Oroar du dig över att hon ska drabbas?

– Jag tror alla föräldrar är oroliga över att något ska hända ens barn och jag tror det är viktigt att man reflekterar över det. När det gäller just mina ätstörningar tror jag, att jag automatiskt tänker på hur jag pratar om kroppen och mat med Nilo. Jag har ett sunt förhållningssätt och jag hoppas att min upplevelse och erfarenhet kan göra så att hon inte drabbas. Jag vill föra vidare lärdomen att man kan äta och unna sig allt, men att balansen med fysisk aktivitet är viktig – för hela kroppens hälsa.

Annons

Fint. Nu har vi kommit till sista frågan. Vad är ditt bästa tips för att stå ut med årets mörkaste månader med vab, galonkläder och allt vad det innebär?

– Mitt tips är att man behöver acceptera för vad det är. Att hitta en trygghet i att det är så här för alla. Får man ge ett andra tips?

Ja, absolut!

– Jag förbrukar väldigt mycket värmeljus, så passa på att göra det mysigt – och njut!

Fem snabba med Nikki

Vad lyssnar du på just nu?

– 90-tals musik, som pop, soul med mera.

Vilket snacks äter du helst?

– Jag är en glassfantast och väljer ALLTID glass.

Vilken är den vanligaste vardagsrätten hemma hos er?

– Lasagne eller spagetti och köttfärssås. Samma innehåll, men på olika sätt, haha!

Vilket är ditt bästa serie-tips?

– Just nu tittar jag på Tunna blå linjen och andra säsongen av White Lotus.

Vad är ditt bästa mamma-hack?

– Tillåt dig att vara mamma för ibland ska man ”bara vara mamma”.

Foto: Privat/Instagram

Se också: Så vägleder du ditt barn i trotsåldern - se 4 tips härBrand logo
Se också: Så vägleder du ditt barn i trotsåldern - se 4 tips här
Annons