En del av

Nina Campioni: ”Jag och barnen växer med varandra”

30 jul, 2021 
AvHannah Bergroth
Med en omtyckt podd och välläst blogg är Nina Campioni en känd mammaröst i Sverige. Under en varm sommardag tog Motherhood ett snack med Nina som fick berätta hur hon är som mamma – och varför hon gärna pratar om förlossningar.
Annons

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på föräldraskapet precis som det är. Häng med rakt in i vardagen hemma hos influencern och tvåbarnsmamman Nina Campioni.

Nina är superkvinnan som driver den omtyckta podden Vattnet går där hon i varje avsnitt låter kända mammor dela med sig av sina förlossningsberättelser. Hon skriver debattartiklar som rör mamma- och familjelivet, böcker – och bloggar på Motherhood.

En ärlig, personlig röst

Oavsett om det handlar om att tipsa om smarta inredningslösningar till barnrummet eller att dela med sig av svåra saker som missfall och brister inom sjukvården, har Nina alltid en varm och personlig ton i sina sociala kanaler. Följarna får en plats där allt luftas och diskuteras, stort som smått. Här berättar hon om hur hon mår nu, hur hon är som mamma – och varför hon startade Vattnet går.

Hej Nina. Hur mår du?

– Just nu, svettig men mår fint! Sitter på landet där solen gassar och vinden är lika med noll. Men om fem minuter efter att jag slängt mig i sjön kommer jag må toppen!

Annons

Det låter underbart. Berätta om bloggen, vad är det bästa med att just blogga?

– Att jag har "tillåtelse" av läsarna att skriva om allt från politiska debatter till vårens snyggaste klänningar, till musik jag lyssnar på just nu och om klimakteriet. Haha. Det är en väldigt mix, men jag behöver det för att det ska kännas lustfyllt, och jag tror att läsarna tycker det är kul att det är lite vad som helst – precis som livet i sig.

Nina Campioni
x

Namn: Nina Campioni.

Bor: Hus i Svedmyra, Enskede.

Ålder: 43 år.

Familj: Mannen Simone och barnen Essie 7 år och Rocco 4 år. Mamma och pappa, storebror med familj och vänner.

Gör: Skribent och poddare. Bloggar på Motherhood, gör podden Vattnet Går, skriver krönikor i Aftonbladet, skrivit bok och är influencer.

Följ på: @ninacampioni.

Vad skriver du allra helst om?

– Att skriva om film, musik och tv-serier och sånt. Jag älskar verkligen att grotta ner mig i populärkulturen! Men det är också roligt att skriva om personliga saker som klimakteriet eller mitt missfall – det ger en närhet till läsarna och responsen blir oftast så fin, där vi delar erfarenheter med varandra.

Annons

Är det något du undviker att skriva om?

– Det finns inget bestämt att ”det här skriver jag absolut inte om”, jag går på magkänsla. Men jag tycker att jag brukar lyckas få till en ton som är personligt men kanske inte alltid privat. Jag vill ju kunna skriva om utmaningar i mitt föräldraskap utan att lämna ut barnen, så det är ju en hårfin gräns och inte helt lätt.

Nina med dottern Essie.

Förutom bloggen driver du podden Vattnet går, som du startade efter att du själv blivit mamma. Varför gjorde du det?

– Jag kände ett starkt behov att prata om förlossningar! Dels om min egen, men också höra om andras för jag tyckte inte det fanns en plats för det då. Det saknades stories från verkligheten. Jag ville att vi kvinnor skulle få med oss en ”vad som helst kan hända, men det kommer bli bra till slut”-känsla. Innan podden så kunde man mest bara läsa om hur en förlossning brukar gå till, men det kan ju gå till på tusen olika sätt. Blir det inte exakt som det står i böckerna så blir man ju lätt stressad och panikslagen. Jag tycker det är så viktigt att kvinnans röst och berättelse får plats och får höras ordentligt.

Annons

För sju år sedan föddes ditt första barn, Essie. Vad skulle du säga är det bästa med att vara mamma?

– Att jag alltid har sällskap, alltid någon att mysa och prata med, någon att hitta på saker med, någon att följa längs livet. Någon att hålla handen. Någon att oroa sig för, någon att älska. Ja, det är väl ALLT på något vis.

Något som är jobbigt?

– Att jag hela tiden måste tänka så mycket. Gah, kan bli så trött på det ibland. Exempelvis med maten, det känns som att man precis ätit frukost när en måste börja klura på vad för nyttigt mellis det ska fixas eller vad vi ska äta till lunch och middag och sen börjar det om. Eller om vi ska iväg över dagen eller helgen – då ska jag tänka för mig själv och för mina barn när det ska packas. Puh. Tur jag har en projektledare till make som är uppstyrd för jag glömmer hälften.

Haha, ja. Så är det verkligen.

– Ja, det var SÅ mycket enklare när en var singel och käkade frukostmat tre gånger om dagen liksom.

Familjen Campioni.

Vad vet du nu som du önskar att du visste när du fick Essie?

– Att allt går i faser och att i stort sett inget är beständigt. Den kunskapen gjorde det enklare att ta diverse stormar med barn nummer två.

Annons

Något mer?

– Jag önskar att jag visste tidigare hur KUL det är att ha barn, hur underbart roligt, intressant och utvecklande det är. Jag tycker ofta vi fokuserar på negativa saker när det kommer till barn och föräldraskap. Visst är det nya utmaningar hela tiden men säg den utmaning som inte också är spännande och berikande?

Hur har det förändrat dig, att bli mamma?

– Det låter kanske pretentiöst men jag har alltid känt att mammarollen kommit rätt naturligt, även om jag först vid andra barnet kände mig 100% bekväm i att livet faktiskt har förändrats. Främst har jag nog fått en större förståelse för mina egna föräldrar och deras val i livet, haha klassiker. Men sen tycker jag det är svårt att veta vad som är ålder och vad som är barnen som är roten till förändringar i livet. Ju äldre jag blivit desto lugnare har jag blivit, desto mindre påverkad av vad andra tycker, desto säkrare på mig själv, desto mindre kroppsfixerad. Överlag bara bra förändringar tack och lov. Det känns lite som att jag och barnen växer med varandra.

Annons

Ja, tänk så fint det blir trots att vi inte har någon aning om hur livet blir efter att de små kommit till världen. Men du, nu är det sommar vilket betyder mer tid men familjen. Vad är dina mamma-hacks för att sommaren ska bli så härlig som möjligt?

– Sätt förväntningarna lågt! Så lågt det bara går, typ. Barn blir glada för en glass i solen, det måste inte vara nöjesparker, tre tusen olika besök och hets mellan olika upplevelser. Skapa minnen genom att umgås, så kravlöst som möjligt, läs en bok på en filt i skuggan, bada klockan åtta på kvällen, fånga grodyngel med håv, ät picknick till lunch. Jag tror starkt på att det är de små sakerna som gör myset!

Vad ska ni göra i sommar?

– Vi är först tre veckor i Blekinge där mina föräldrar bor på landet och där vi också har vår egen lilla sommarstuga. Där blir det minimalt med ansträngning kan jag lova. Bada flera gånger om dagen, läsa bok, mysa, umgås och självklart kolla på massor av fotboll. I mitten av juli går resan vidare, om pandemin inte förändrar läget, ner till min mans familj i Italien där vi ska vara fyra veckor. Planen för den resan blir exakt samma som i Blekinge plus en massa pasta och pizza. Livsnjut är temat för sommaren 2021.

Annons

Och till sist… Vem tycker du vi ska ta ett snack med?

– Jag tycker som alltid att man ska ta ett snack med Louise Winblad och Asabea Britton, de har alltid kloka och roliga saker att berätta!

5 snabba med Nina

Sverige eller Italien? Men hjälp - gör inte såhär mot mig!!!! Nej det går inte att välja. Omöjligt.

Ligga på stranden en hel dag eller bada i havet en hel dag? Om jag har en surfbräda väljer jag i havet, om jag har en bok och ett parasoll väljer jag stranden.

Muta barnen eller tjata på barnen? Haha, muta!

Skogspromenader ensam eller cykelturer med familjen? Skogspromenad ensam - mitt happy place!

Glass eller iskaffe? 100% glass - dricker icke kaffe, bläk!

Foto: Privat

Annons
Innehåller reklamlänkar