En del av

Nina Gunkes lycka över döttrarnas stöd i alzheimerkampen

15 feb, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Nina Gunke
Det har varit tungt för Nina Gunke sedan hon fick diagnosen Alzheimers sjukdom.
Tack och lov har hon stöd från nära och kära – och inte minst sina döttrar.
Annons
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

Det har gått två år sedan Nina Gunke, 67, fick veta att hon hade drabbats av Alzheimers sjukdom. Beskedet kom som en chock för skådespelaren.

– När läkaren ringde och sa: ”Kom hit och ta med dig din man” förstod jag att det var allvarligt. Jag misstänkte att det var demens. Men när jag fick beskedet skrek jag ändå rakt ut: ”Neeeej, inte alzheimer!” Och när de sa att de måste ta ifrån mig mitt körkort, då brast det totalt för mig, har hon tidigare berättat för Amelia.

Anledningen till att hon sökte vård var för att hon under inspelningen av Amningsrummet helt plötsligt glömde sina repliker. Trots ihärdiga försök att ta sig igenom scenen gick det inte, och hon lämnade inspelningsplatsen gråtande.

Annons

Har förmodligen haft Alzheimers i över tio år

I dag misstänker Nina Gunke att hon burit på sjukdomen i flera års tid. Kanske så långt tillbaka som 2007.

– Jag hade antagligen Alzheimer för flera år sen när jag jobbade på Stadsteatern. Under tre föreställningar var flera saker som jag glömde och inte klarade av, och det var fruktansvärt jobbigt för mig. Dagen efter ringde jag läkaren så fick jag en remiss till Karolinska, så fick jag göra några tester som jag inte klarade alls, säger hon till Alzheimerfonden.

Familjens stöd till Nina

Nina Gunke har flera gånger återkommit till vilket bra stöd hennes make Samuel Holgersson, 59, är för henne. De gifte sig 2008 och bildade bonusfamilj med sina totalt fem barn från tidigare relationer.

– Han är en klippa. Samuel och hans barn har stöttat, tjejerna har stöttat, alla har stöttat. Jag är så tacksam för att jag har så många runt omkring mig, säger skådespelaren till Alzheimerfonden.

Nina Gunke tillsammans med sina döttrar Niki och Moa.
Nina Gunke tillsammans med sina döttrar Niki och Moa.

Hon har själv två döttrar, Niki och Moa. De bor nu i Stockholm och finns alltså nära till hands när hon behöver stöttning. Och det är viktigt, eftersom umgänge med vänner och familj betyder jättemycket för hennes välmående berättar hon i en intervju med Kurera.

– Det betyder allt, säger hon.

Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Det här är Alzheimers sjukdom

Foto: TT

Annons