En del av

7 prylar i hemmet ditt barn idag inte fattar var SÅ coola när de kom

29 apr, 2022 
Lovisa Svedlund
nostalgiprylar
Vilka prylar som du tyckte var SÅ häftiga förr – skulle dina barn ha lite svårt att se charmen i? Vi har grävt i arkiven och kan lova att du upplevt och fascinerats av minst en av de här prylarna!
Annons

Kommer du ihåg prylarna ni hade hemma när du växte upp? Hallen, barnrummet och köket. Alla rum hade sina möbler och saker som etsat sig fast lite extra hos oss. Där fanns de och stod kuliss till vår unga år.

9 saker tonåringar idag inte kan förstå vi behövt göra

9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

Och visst var det några prylar som blev ikoniska för sitt decenium eller år?

Tv:n i köket, när alla plötsligt fick loftsäng eller när vi la små små runda mattor på golvet i vardagsrummet – ja flera stycken.

Gardinerna var ryschiga på 80-talet, för att på 90-talet började bli svallande och tygstycken som helst skulle flyta ut på golvet. I köket började vår familj längta efter köksö, och plötsligt fick alla småbarn roliga tält till sitt rum.

Annons

För att inte tala om den heliga lägerelden i hemmet: den stationära datorn!

7 prylar hemma vi minns var SÅ coola – som barn idag inte fattar grejen med

Vi har grävt djupt i bildbanker och Ikea-kataloger, och plockat fram sju prylar vi tror DU blir nostalgisk över men som dina barn kanske inte direkt tycker är mega-coola.

Eller vad säger du, hade dina egna kids hängt med på vad som var så otroligt nytt och vinden-håret-känsla med grejerna?

1. Hållarna i badrummet

Nej men något såhär space:at hade vi aldrig upplevt innan 80-talet?! Plastiga hållare att hänga upp i badrummet som matchade ikapp. Helst skulle tandborst-muggen ha lock med fyra käcka hål, en för varje tandborste!

hållare
Foto: Ikea

2. Lilla tjocktv:n

Var du riktigt lyckligt lottad hade du en egen sådan här på rummet. Annars var också en vanlig grej att sätta upp tjock-tv på en hylla högt upp på väggen i köket. Bara att luta ner för att se på Söndagsöppet till matlagningen.

Annons
tv
Foto: Ikea

3. Ryschet

Jamen har man levt på 80-talet så kommer man ju ihåg ryschpyschet. Kanske inget som våra kids idag kan se den otroligt fräscha och nytänkande grejen med?

gardin
Foto: Ikea

4. Mjölksvispen

I slutet av 90-talet och början av 2000-talet gjorde den entré! Vi hade lärt oss att dricka latte och café au lait på kafé, nu ville vi ju givetvis göra samma saker hemma.

Annons
visp
Foto: TT

5. Ikea-lampan på fot

Hade du den i ditt eget tonårsrum eller barnrum kanske? Grundfärger och lekfull design var vi inte rädda för i slutet av 90-talet.

lampa
Foto: Ikea

6. Öppen planlösning gör intåg – inklusive rumsavdelare!

Idag känns den självklar i många hem: den sociala och öppna planlösningen! Men att stå och laga mat i samma rum som gästerna och tv-soffan har inte alltid varit en självklarhet. Rumsavdelande möbler, som skulle göra våra hem luftiga men ändå praktiska, gjorde sitt intåg under 90-talet-tidiga 2000-talet!

Annons
planlösning
Foto: Ikea

7. Valvformade väggspegeln i rutor

Det andades hundra procent Las Vegas och modern dansstudio: det väggmonterade spegelpartiet! Japp – här har vi stått och dansat med våra kompisar och känt att världen ligger för våra fötter. Kanske inget ditt eget barn skulle sätta upp i sitt rum idag direkt?

spegel
Foto: Ikea

Fotokällor: Ikea, TT

Annons