En del av

Melinda Jacobs i ny dokumentär – kampen efter Lilla hjärtats död

14 nov, 2022 
Ebba S. Dahlman
På tisdag, den 15 november, har SVT:s nya dokumentär Mammahjärtat premiär. Filmen skildrar ett år ur familjehemsmamman Melinda Jacobs liv i hennes kamp för upprättelse efter Esmeraldas död.
– Blev en påminnelse om hennes styrka och engagemang, säger fästmannen Martin Eriksson efter att ha sett slutresultatet.
Annons
Melinda Jacobs och E-types kärlekshistoriaBrand logo
Melinda Jacobs och E-types kärlekshistoria


Familjehemsmamman och opinionsbildaren Melinda Jacobs blev ett välkänt namn för hela svenska folket när hon förlorade familjehemsplacerade dottern Esmeralda, som vi känner under smeknamnet Lilla hjärtat.

Esmeraldas tragiska öde, i de biologiska föräldrarnas vård, berörde starkt och riktade politikernas blickar mot bristerna i lagen när det kommer till barns rättigheter.

I dag bor Melinda i Vadstena tillsammans med den stora kärleken och (numera) fästmannen Martin ”E-type” Eriksson. I hemmet bor fem barn, varav två är familjehemsplacerade, och i januari kommer ett sjätte. Parets första gemensamma barn.

Melinda Jacobs engagemang för utsatta barn i ny dokumentär

Förutom att jobba heltid som familjehem har Melindas politiska engagemang för utsatta barns rättigheter även bidragit till flertalet lagförslag och lagändringar under utredningen Lex lilla hjärtat; totalt nio stycken.

Annons

På tisdag, den 15 november, släpps en dokumentär om Melinda på SVT: Mammahjärtat, där tittaren får följa eldsjälen Melinda under ett års tid. I en ny intervju med Femina berättar Melinda om projektet med filmen och arbetet under året som skildras.

– Det har varit spännande och kul men stundtals också väldigt jobbigt. Man vänjer sig snabbt vid kamerorna men det är ett känsligt ämne att prata om, konstaterar Melinda Jacobs.

Melinda Jacobs tillsammans med tidigare socialministern Lena Hallengren
Melinda Jacobs tillsammans med tidigare socialministern Lena Hallengren efter en pressträff i februari. Vid pressträffen presenterade dåvarande regeringen de föreslagna lagändringarna i samband med Lex lilla hjärtat.

Melinda Jacobs, som har gjort dokumentären tillsammans med filmskaparen My Sandström, säger att motivationen bakom projektet var att belysa bristen på familjehem och (förhoppningsvis) kunna bidra till att fler utsatta barn kan få en trygg tillvaro.

– Det är en del i min kamp att belysa och öka kunskapen om vad familjehem är och inspirera andra att vilja bli familjehem. Jag hoppas absolut att filmen kan få upp ögonen för familjehemsvård, säger Melinda Jacobs till tidningen. Hon fortsätter:

Annons

– Att familjehemmen får några slags rättigheter, att vi är någon i processen när det blir processer om barnen. Det är vi som vårdar barnen och står dem närmast, men vi har ingen röst. Det måste förändras för att fler ska vilja och våga bli familjehem.

Se också: 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslorBrand logo
Se också: 5 fraser som hjälper ditt barn att prata om känslor

Martin ”E-type” Eriksson rörd efter dokumentären om Melindas kamp

Tidningen träffade Melinda och kärleken Martin efter den första pressvisningen av filmen. Martin uppges vara märkbart rörd efter upplevelsen i biomörkret.

– Det var överväldigande och enormt känslosamt. Att se Melinda i det ljuset som jag har sett också såklart, men det blev en påminnelse om hennes styrka och engagemang och sorgen som alltid finns där, säger Martin Eriksson.

Han uttrycker även sin förvåning över att han själv syns i dokumentärfilmen.

– Jag var ganska övertygad om att jag inte skulle vara med, säger den blivande pappan.

Det är i en av slutscenerna som han dyker upp. Melindas näst yngsta son sitter i en bilbarnstol och proklamerar bestämt att han vill önska musik på bilradion med orden: ”sätt på Martins låt”.

Dokumentären Mammahjärtat läggs ut på SVT Play den 15 november och är tablåplanerad till den 15 december.

Foto: Fredrik Persson/TT, Jessica Gow/TTm

Annons