En del av

5 typer av vila som alla behöver

02 aug, 2021 
Emma Castman
Emma Castman
Visste du att det krävs mer än en god natts sömn för att göra kroppen glad? Här är fem exempel på vila – som alla behöver.
Annons
Det här är mindful eatingBrand logo
Det här är mindful eating

Kan du känna dig trött och sliten trots att du sovit som du ska? Det kan bero på att kroppen inte fått rätt sorts vila.

– Vi vill gärna att det ska vara så enkelt, att sömn är all återhämtning vi behöver. Men det finns annan typ av vila, säger läkaren och forskaren Saundra Dalton Smith, i en intervju med The Stylist, som bland annat Hälsoliv har referat till.

Så, vilka olika sorters vila är det som behövs och hur tillgodoser vi kroppens behov? Spana in listan nedan:

1. Social vila

Familj, släkt, vänner, och kollegor ger ofta energi, men var på din vakt och känn noga efter innan du säger ja till ytterligare en social aktivitet. Människor kan nämligen även verka dränerande. Planera in ensamtid i kalendern, eller var noga med att endast omge dig av personer som får dig att må bra.

Annons

2. Mental vila

Att planera in mental vila är extra viktigt om din hjärna ofta går på högvarv och ditt schema är fullspäckat. Det kan handla om att gå på en kort promenad, meditera eller till och med hänga upp tvätt. Enkelt men värdefullt.

3. Emotionell vila

Att hålla känslor inom sig kräver mycket energi. Så, även om det känns otäckt att sätta ord på vad du känner bör du gå utanför din bekvämlighetszon och testa att lätta på hjärtat. Emotionell vila uppnås nämligen genom att bearbeta tankar och känslor och våga dela dem med någon nära.

4. Sinnlig vila

Vi överöses dagligen med sinnesintryck, oavsett om vi vill eller inte. Därtill är majoriteten av oss ständigt uppkopplade på både mobiltelefoner, datorer och surfplattor… Att vi emellanåt behöver vila från den yttre stimulansen är med andra ord inte konstigt. Unna dig en dag utan uppkoppling och ge dina sinnen en välförtjänt paus.

5. Kreativ vila

Har du ett arbete som kräver att du löser problem eller kommer på nya idéer bränner du kreativ energi – och den energin behöver med jämna mellanrum fyllas på för att du ska fortsätta fungera. Unna dig kreativ vila genom att ägna dig åt skapande, lyssna på bra musik eller vistas i naturen.

Foto: TT

Annons