En del av

22 museer i Stockholm, Göteborg och Malmö som har öppet under corona

17 jun, 2021 
Lovisa Svedlund
museum öppna stockholm malmö göteborg
Sugen på att gå på museum? Här listar vi vilka stora museer i Stockholm, Göteborg och Malmö som planerar att hålla öppet vår och sommar 2021.
Annons
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

Trots corona är det faktiskt många museum i landet som håller öppet våren 2021 – och planerar att göra det öven till sommaren 2021.

Och tur är väl det – för en eftermiddag på museum är verkligen kul för hela familjen på semestern eller helgen! Har du mindre barn passar det att leta upp ett kul museum där man kan upptäcka och röra på sig. Storbarnen som gillar kultur eller har egna intressen brukar också kunna uppskatta foto, konst, teknik, naturvetenskap eller andra roliga ämnen man hittar på museum. Eller varför inte bara ta med bara din käresta på en egen museidejt!

Museum som håller öppet 2021

Här listar vi museum som har öppet våren 2021 och/eller planerar att ha öppet sommaren 2021. Eftersom coronaläget ständigt förändras behöver man besöka respektive hemsida för att få uppdaterad information.

Annons

Öppna museer i Stockholm

Fotografiska museet

Här tittar ni på häftigt fotografi i flera tillfälliga utställningar. Öppet med förbokning.

sälar
En av utställningarna på Fotogafiska nyligen var naturfoto av fotografen Mattias Klum. Foto: Mattias Klum/pressbild

Tekniska museet

Coola och roliga föremål som människan skapat genom historien! Öppet för den som förbokar biljett.

Vasamuseet

Vasamuseet i Stockholm öppnar för säsongen 19 maj 2021. Museet har bland annat minskat antalet gäster i byggnaden för att kunna hålla öppet.

Historiska museet

Från istiden fram till idag berättar museet hur människor levt och haft det i vardag, på fest, i krig och kärlek. Öppet utan förbokning, se rekommenderade tider på hemsidan.

Naturhistoriska museet

Skelett, rymden och naturen! Här behövs förbokad, kostnadsfri, biljett.

Annons
Naturhistoriska museet
Upptäck skelett, rymden och naturen. Foto: Martin Stenmark/pressbild

Moderna museet

Konst och skulptur från 1900-talet och framåt, inklusive barnanpassade aktiviteter. Håller öppet som vanligt med vissa åtgärder för covid-19. Förköp krävs till tillfälliga utställningar.

Junibacken

Med förbokad biljett kommer ni in på i barnböckernas värld på Djurgården som vanligt!

junibacken astrid lindgren öppet museum
Junibacken är en favorit för familjer och håller öppet i sommar. Foto: Junibacken

Nationalmuseum

Vacker och pampig byggnad mitt i Stockholm fylld av måleri, skulptur och konst på från omkring 1500-talet och framåt. Viss förbokning krävs.

Annons

Nordiska museet

I en pampig och luftig byggnad på Djurgården kan ni kolla på konst, inredning och tillfälliga utställningar om och från Norden. Flera utställningar och aktiviteter är anpassade för barn. Förbokning möjligt, men ett antal biljetter släpps även på plats.

Postmuseum

Håller öppet om ni vill titta på gamla julkort, frimärken och undersök världar av brevskrivande. Kul och kreativt för de yngre i familjen.

Artipelag

Spring runt i skulpturparken under tallarna på Värmdö och ta en fika i utomhuskaféet. Sen april är även utställningar inomhus öppna. Biljett köpes på plats.

artipelag öppet museum
Här finns en skulpturpark att upptäcka och öppet kafé precis vid vattnet. Foto: Artipelag

Öppna museer i Göteborg

Universeum

Titta på apor och lär dig om hur alla djur och växter i världen lever. Coronaanpassningar och ombyggnation i museet just nu, men öppet som vanligt om du förbokar biljett.

Annons
universeum
På Universeum kan ni titta på regnskog och läre er om tropiska djur. Foto: Oscar Ab

Aeroseum

Spana in häftiga flygplan och andra farkoster på Aeroseum i Säve. Coronaanpassningar har gjorts i lokalerna.

Göteborgs naturhistoriska museum

Museet skriver på sin hemsida att de planerar att öppna i maj 2021.

Göteborgs konstmuseum

Ingen förbokning i nuläget men öppet för ett begränsat antal besökare. Stora härliga ytor och en av norra Europas främsta konstsamlingar.

Göteborgs statsmuseum

Rösträttens historia, Göteborgs garderob, och spännande statsdelar. Göteborgs statsmuseum har något för hela familjen och håller öppet för ett begränsat antal besökare. Ingen förbokning.

Botaniska trädgården

En av de största botaniska trädgårdarna i Europa, öppet som vanligt för en vacker och rolig promenad. Växthusen är öppna igen efter vårens stängning.

Annons

Röhska

Föremål inom design, mode och konsthantverk. Det här är ett museum som är kul för barn och vuxna som älskar färg och form. Ingen förbokning i nuläget men färre besökare än vanligt lokalen.

röhska
Röhska har fokus på 1700-talet just nu. Foto: pressbild

Världskulturmuseet

Upptäck föremål och levnadssätt från hela världen. Begränsat antal besökare och förbokning till vissa aktiviteter.

Öppna museer i Malmö

Akvariet

Med förbokning och begränsat antal besökare kan du fortfarande gå hit och titta på havets alla djur. Roligt för hela familjen.

Akvariet malmö
Clownfisken finns bland annat här! Foto: Akvariet

Teknikens och sjöfartens museum

Med utställningar om teknik, spännande sjöfart och vetenskap blir det här ett kul besök för liten som stor. Öppet med förbokning och begränsat antal besökare.

Moderna museet

Malmös moderna museum är öppet som vanligt, men du behöver förboka biljett. Här kan både barn och vuxen utforska konst och skulptur från 1900-talet och fram till idag.

Foto: TT

Annons