5 saker lyckliga par gjort – som stärkt förhållandet under corona

Par som dricker kaffe

Har corona slitit på ert förhållande hemma? Eller har ni kanske till och med lyckats stärka det? Här är de gemensamma nämnarna för par som har blivit lyckligare under coronapandemin.

Att coronaviruset har fått många att omvärdera sina relationer och i många fall satt litet extra press på par är kanske inget nytt. Många har upplevt att mer gemensam tid hemma har slitit på förhållandet, andra har känt tvärtom. Nu bekräftas det här också av en ny amerikansk studie, enligt Psychology Today.

1700 personer som har varit i längre förhållanden har svarat på frågor om hur deras relation har förändrats under covid-19-tiden. Hela 41 procent svarar faktiskt att relationen förbättrats medan ungefär 30 procent tycker att det gått åt fel håll.

Gemensamt för par som blivit lyckligare under corona

När man har sett på vad det är som har gjort att par har kommit närmre varandra så har man hittat fem gemensamma nämnare.

  1. Man har tillbringat mer tid tillsammans.
  2. Man har gjort upp planer för framtiden.
  3. Man har fokuserat på gemensamma mål.
  4. Man har börjat med nya hobbys och fått nya intressen.
  5. Man har tränat.

Ser man på svaren i studien så skulle man också kunna dra slutsatsen att det här är personer som hanterar motgångar genom att tänka om och hugga i.

Par som blivit mindre lyckliga har undvikit varandra

Hos par som istället glidit ifrån varandra under coronavirusets framfart så såg man istället att:

  • Man har många gånger gjort ingenting.
  • Man har fokuserat på barnen överdrivet mycket.
  • Man har tillbringat väldigt mycket tid ensamma, var för sig.
  • Man har tagit upp kontakt med gamla vänner så till den grad att det tagit tid från att sköta sitt ansvar för familjen.

Fler par överväger att skilja sig nu, än före pandemin

I USA visar nya siffror att 68 procent av paren som valde att gå skilda vägar under 2020 tror att den avgörande faktorn kan ha varit coronaviruset.

Man har också sett att par har 15 procent mindre sex sedan corona kom, att 54 procent tycker att deras partner använder sin mobil så mycket att det påverkar förhållandet negativt och att fler par överväger att skilja sig nu än före covid-19.

Foto: TT

Källa: Psychology Today

9 saker de lyckligaste paren gör på helgerna

Experten: Så undviker du att fastna i en ojämställd relation

4 enkla sätt att testa hur bra er relation egentligen är