En del av

Paret Michaela och Caroline födde barn med fyra dagars mellanrum

04 aug, 2021 
https://image.motherhood.se/image-7310473?imageId=7310473&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Emilie Josephson Dalhamn
Caro och Michaela med deras två barn som föddes med fyra dagars mellanrum
Med bara fyra dagar mellan Caros och Michaelas barn är deras historia alldeles unik. Efter flera år av inseminationsförsök plussade först Michaela på stickan och två veckor senare visade det sig att även hustrun Caro blivit gravid.
Annons
Fertilitetsläkaren: Så skaffar du barn på egen hand – steg för stegBrand logo
Fertilitetsläkaren: Så skaffar du barn på egen hand – steg för steg

Syskonen Henry och Leia föddes i början av sommaren med bara fyra dagars mellanrum, men vi ska ta historien från början. Paret Michaela och Caroline Björn hade under många år försökt att få ett syskon till gemensamma dottern Arwen som Caroline burit och fött. Michaela inseminerades efterföljande gånger men åren gick och försöken avlöste varandra utan att något hände.

– Till slut kände vi att vi måste försöka öka oddsen lite och prova med bägge två, berättar de i Göteborgs-Posten.

I två års tid försökte båda utan resultat, men så plötsligt upptäckte Michaela att hon var gravid. Två veckor senare stod även Caroline med ett positivt graviditetstest i handen.

– Det var panik, glädje, skratt och tårar på samma gång. Det tog ett tag innan vi insåg att det verkligen händer på riktigt.

Graviditeterna löpte på som planerat och lördagen den 19 juni började Caros värkar. Hon var då i vecka 37. Paret åkte in till Danderyds förlossning. Höggravid, i vecka 40 stöttade Michaela sin fru under förlossningen. Med raketfart kom Leia till världen, 2680 gram och 46 cm stor.

Annons

Bara fyra dagar senare var det dags för Michaela och Caroline fick stå bredvid, själv nyförlöst och med en nyfödd dotter på armen.

– Det skötte hon galant, och det var en ganska häftig upplevelse. I början av värkarbetet hade jag lilla Leia på magen och fick en härlig oxytocinskjuts av det. Personalen på BB visste om att vi skulle ha med en bebis på någon av förlossningarna så de var beredda, säger Michaela.

Vardag med två spädbarn

Två nyförlösta mammor och två spädbarn är inte en helt okomplicerad situation men paret upplever att de kunnat stötta varandra på ett bra sätt. Till exempel kan de hjälpas åt med amningen. En annan fördel är att de får vara föräldralediga samtidigt.

– Det är en rätt stor fördel faktiskt. Annars har man ju bara ett par veckor tillsammans och sedan måste den andra föräldern gå tillbaka och jobba. Vi var tvungna att ringa till försäkringskassan och kolla att det verkligen fungerar så, det är ju inte så vanligt att båda i ett par är gravida samtidigt så det finns väl inte riktigt några rutiner för det, säger paret till Göteborgs-Posten.

Annons

Idag har syskonen hunnit bli sex veckor gamla och visar redan prov på sina personligheter. Henry är den lugnare typen medan systern Leia är mer aktiv. Dagarna och även nätterna handlar om matning och åter matning och att få till ett par timmars sömn mellan varven.

– Vardagen nu består av sömnbrist. Något som jag tror de flesta småbarnsföräldrar har. Vi tar ett barn var på natten så det blir cirka två timmars sömn åt gången innan det är dags för matning igen. Tiden flyger iväg så det viktiga är att inte lägga för stora krav på sig att få saker gjorda utan det får ta den tid det tar. Vi har njutit av sommaren och fått hjälp av nära och kära, berättar Michaela.

Närståendeadoption väntar

Att skaffa barn via klinik kan vara både vara dyrt och komplicerat. I Michaela och Caros fall har de haft samma donator till sina barn.

– Vi hade turen att hitta en privat donator som hjälpt oss få alla tre barnen. Framåt så väntar närståendeadoption där vår donatorn ska avsäga sig faderskapet och vi får ansöka hos tingsrätten att adoptera våra barn. Förra gången när vi gick igenom det tog processen elva månader. Den här gången hoppas vi att det går snabbare. I januari 2022 träder ju en ny lag i kraft som jag tror ska göra detta enklare, säger Michaela till Motherhood.

Källa: Göteborgsposten, Instagram/danderydsforlossningbb

Annons